Ma 20.09.2010 @ 16:15Iikka Vehkalahti

American connection

Kaikki ei ole rapakon toisella puolella suurta. Dokumenttielokuvan tekijät painiskelevat paljon enemmän rahahullien kanssa kuin esim. suomalaiset. Ja USAn vuosittainen dokumenttirahoitustapahtuma IFP on monessa suhteessa vaatimattomampi kuin moni eurooppalainen tapahtuma.

 

Mistä pidän New Yorkissa järjestettävästä IFP-tapahtumasta on sen peruskonsepti. Tapahtumaan on valittu 60 eri dokumenttiprojektia, joiden trailerit ja treatmentit pääsi näkemään etukäteen netin kautta ja varaamaan tapaamisen.

Perillä on sitten ollut mahdollisuus ennen tapaamisia katsoa 10-30 minuutin koosteet valmisteilla olevasta elokuvasta, jolloin puolen tunnin tapaamiset voivat keskittyä keskustelemaan : kuulla, mihin elokuvantekijä
tähtää prosessissa ja esittää kysymykset epäilystä herättävistä tekijöistä.

Minkälaisia tuotantoja USA:sta sitten on kehitteillä? Poliittisia, käsitellen tätä päivää tai pimeitä tapahtumia menneisyydessä. Hyvää tarkoittavia: ymmärryksen lisääämiseen vieraista kulttuureista tähtääviä. Ja taas poliittisia: ilmastokysymys rasismi. Henkilökohtaisia: seksuaalinen suuntautuminen. USA tänään: mustien asema. Vaihtoehtoihmisten kohtalo: koska dokumentaristit kuuluvat pääsääntöisesti heihin.

Mutta mielenkiintoista on, että lähes poikkeuksetta jokaisessa ulkomailla kuvattavassa dokumentissa ”täytyy” olla kotimaan aspekti. Diamon in the Dunes- projektin asetelma on vahva: alkuperäiskansan ja valoittajan- kiinalaisten - elämä toisistaan erossa kaupungissa, josta en ole koskaan kuullut mitään. Miten he tulevat toimeen, yhdistääkö... baseball heidät. Brassland on elokvua Serbian maailmankuulusta torvifestivaalista, jonne matkustaa torvisoittokunta... New Yorkista. Haitin maanjärjestysalueella toimiva pelastusporukan jäsenet ovat ... jenkkejä. Tai sitten tarinaa kuljettaa elokvuantekijä ... USA:sta.

Sama trendi globalisoituvassa maailmassa on nähtävissä kaikkialla. ”Miten elokuva liittyy minun maahani” on liian yleinen kommentti kansainvälisillä foorumeilla. Yksinkertaisen tason liitäntä katsojan ja elokuvan välillä.

Mitä vahvaa on löytynyt IFP:ssa ensimmäisen päivän jälkeen? Lithium on elintärkeä metalli ympäristöystävälliselle autoteollisuudelle, uudet akut tarvitsevat sitä. Lithiumin arvo ( myös Suomessa on muuten sitä) on nopeasti kymmenkertaistunut. Missä maassa on puolet maailman tunnetusta lithium-varannosta. Boliviassa. Eva Moraleksen maassa. Oscar-voittaja Alex Gibney on vastaava tuottaja projektissa, joka iskee kovin kuumaan kysymykseen. ( Ja tietysti Sheffieldin Meetmarketiin on pyrkimässä samanlainen projekti Saksasta).


Aivan valloittavaa on ensikertalaisen elokuvantekijän 20 minuutin materiaalikooste Diana Vreelandista. Jos tarina saadaan kokoon – leikkaajana on sama parivaljakko kuin Valentinossa- niin luulenpa, että siitä voi tulla oikea hitti.

 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu