Ke 10.06.2009 @ 15:34Juha Mehtäläinen

Internet elokuvalevityksen välineenä - Johdanto erään käyttäjän pohdiskeluihin

Kuulun sukupolveen joka on varttunut tietokoneiden kanssa. Ensimmäinen linnunpönttö -macci tuli perheeseemme joskus 80-luvun puolivälissä ja tuota pikaa olin jo palauttamassa äidinkielen aineita opettajalleni printattuina, käsinkirjoitetun vihkopinon sijaan. Digitaalisuus on siis ollut minulle analogisen maailman luonnollinen jatke jo pitkään, työkalu siinä missä kynäkin, mutta myös paljon enemmän. Vuosi vuodelta yhä laajempi kirjo työkaluja ja aktiviteetteja on siirtynyt digitaalisen informaation prosessoinnin piiriin, aina valokuvauksesta kommunikaatioon. Ja internetin kasvun myötä digitaalisesta maailmasta on syntynyt yhä kasvavassa määrin myös kokonainen rinnakkaistodellisuus.

Siksi ei ole mikään yllätys että tietokone ja internet on kohdallani syrjäyttänyt perinteiset mediat kuten television, radion ja sanomalehdet, lähes kokonaan. Kyse on sekä käytännöllisyydestä että valinnanvapaudesta. Blogeja ja verkkolehtiä seuraamalla saan laajemman kosketuspinnan maailman ja enemmän perspektiivejä kuin päivästä toiseen tiettyä sanomalehteä seuraamalla, sekä toisaalta informaatiota juuri niistä asioista joista olen itse kiinnostunut. Radion kuuntelemisen sijaan lataan podcasteja, jolloin voin kuunnella niitä ohjelmia joita haluan, silloin kun haluan ja tarjonnan paletti on äärettömältä tuntuvan laaja. Painettuja kirjoja luen edelleen aktiivisesti, mutta se johtuu osin käyttöliittymältään ja hinnaltaan mielekkään elektronisen lukulaitteen puutteesta. Televisiota taas en ole omistanut pitkään aikaan.

Mihin tämä rönsyilevä johdanto mahtaa tähdätä, saatte ihmeellä, ja miten se liittyy dokumenttielokuvaan? Tarkoitukseni on osoittaa että kaltaiselleni kuluttajalle perinteiset levityskanavat, kuten televisio ja elokuvateatterit, alkavat jo olla marginaalisessa roolissa. Enkä usko olevani ikäluokassani kovinkaan poikkeuksellinen tapaus. Verkossa tapahtuvan ”piratismin” suosio on tästä hyvä esimerkki: elokuvan, sarjojen ja musiikin jakaminen vertaisverkoissa muodostaa valtaosan koko maailman digitaalisesta liikenteestä. Ilmiöllä on runsaasti erilaisia puolia, sekä positiivisia että negatiivisia, mutta sitä todellisuutta ei voi kiistää, että on olemassa teknologia joka mahdollistaa digitaalisen sisällön levittämisen yksilökeskeisesti, käyttäjän/kuluttajan tarpeista lähtien ja että sen teknologian käytölle on kysyntä. Mielestäni yksi merkittävä syy piratismin valtaisaan volyymiin (useimmille nuorille se on arkipäivää) onkin mielekkäiden vaihtoehtojen puute.

Tässä blogissa haluan tutkailla ja esitellä digitaalisen levittämisen mahdollisuuksia, keskittyen dokumenttielokuvan levittämiseen, koska uskon että dokumenttielokuvan tulevaisuus on globaalissa verkossa, siinä missä kaiken muunkin sisällön. Olen kaukana minkään sortin asiantuntijasta, mutta haluankin keskittyä käyttäjän näkökulmaan tähän ilmiöön. En ole kiinnostunut keskittymään kiistelyyn piratismista, vaan haluan sen sijaan tuoda esille hyviä vaihtoehtoja dokumenttielokuvien katseluun, ilman televisiota (sanan perinteisessä merkityksessä), sekä syyllistymättä tekijänoikeuksien loukkaamiseen.

Useimmat tällä hetkellä elokuvia kaupallisesti tai epäkaupallisesti internetissä levittävät sivustot ovat pioneerihankkeita. Jotkut toimivat paremmin, toiset huonommin. Lähestymistapoja on hyvin erilaisia. Yleisradio on ottanut merkittäviä askeleita netin hyödyntämisen suhteen Ylen Areenalla. Ja nostan hattua myös Elävälle Arkistolle joka merkittävällä tavalla toteuttaa Ylen roolia julkisena palveluna, sekä runsaasti podcasteina ladattavissa oleville Ylen radio-ohjelmille (kuten vaikkapa yksi suosikeistani, Aristoteleen kantapää).

Nettilevitys on kinkkinen soppa, yksin jo mutkikkaiden tekijänoikeuskysymystenkin kannalta. Kokeileminen, yrittäminen, onnistuminen ja epäonnistuminen sekä aiheesta keskusteleminen on juuri nyt kriittisen tärkeää; jotta ymmärrämme mahdollisuudet ja tarpeet sekä sen mikä toimii ja ei toimi. Siksi haluan esitellä tässä blogissa joitakin sivustoja joihin olen törmännyt ja heittää ilmoille ajatuksia mitä ne minussa nostavat, etenkin käyttäjän perspektiivistä.
 

ps.
Vinkit ovat erittäin tervetulleita myös. Jos tunnette aiheeseen liittyviä nettisivustoja, jotka vaikkapa levittävät dokumenttielokuvia, tai käyvät asiasta keskustelua, lähettäkää linkki sähköpostilla osoitteeseen juha.mehtalainen@yle.fi.
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu