Ke 14.01.2009 @ 10:43admin

Musta aukko Gazassa. Iikka Vehkalahti 14.01.09

 Viimeisten päivien aikana olen ajatellut hyvin paljon Gazaa, suomalaista meediaa ja ystäviäni Israelissa sekä Palestiinassa. Hyvin monet dokumentintekijäystäväni Tel Avivista ovat lähettäneet viestejä ja vetoomuksia, joista heijastuu epätoivo, turhautuminen, syyllisyys, voimattomuus.
 
Millaista on olla dokumentintekijä maassa, jonka hallitus toimii  vastoin omia arvoja, periaatteita ja näkemyksiä. Mitä tehdä silloin, kun omien ystävien perheitä melkein vieressä pommitetaan ja tapetaan päivästä päivään? Miltä tuntuu nähdä uudestaan ja uudestaan kuvia kuolevista lapsista ja kärsivistä siviileistä samaan aikaan kuin oman asuinkaupungin yökerhot täyttyvät öisin elämää etsivästä nuorisosta?
 
Pystyisikö suomalainen dokumentintekijä iloitsemaan DocPointin hienosta ohjelmistosta, josTurussa olisi yli miljoonan ihmisen avovankila, jossa ihmiset olisivat eläneet saarrettuina jo vuosikymmeniä ja jossa tänään vain satunnaiset avustuskuljetukset toisivat ihmisille ruokaa ja vettä?
 
Suomalainen lehdistö, sen verran kuin olen sitä seurannut, on kertonut kuinka Israelin kansa iloitsee.miehitysvallan pommituksista Gazassa. Minä olen ollut iloinen siitä, että oman ammattiryhmän jäsenet, israelilaisten dokumentintekijöiden parhaimmisto- ja enemmistö uskallan sanoa - on toisella puolella vaatien rauhaa, sotatoimien lopettamista ja gazalaisten tukemista.
 
Israelilaiset dokumentintekijät ovat vuosia ja vuosia tuottaneet elokuvia, jotka ovat kertoneet toista tarinaa kuin Israelin hallitus kriisistä, sen syistä ja seurauksista. Ja jo vuosia he ovat myös saaneet kuulla kansainvälisiltä rahoittajilta, tv-yhtöiltä vaatimuksia muunlaisten elokuvien kuin kriisidokumenttien tekemisestä.
 
( Monesti olen itsekin ajatellut samoin. Dokumenttiprojekti on esittänyt niin monta, ehkä kymmeniä, dokumentteja Palestiinasta ja Lähi-idästä, että se on tuntunutturhauttavalta. Näytin joku vuosi sitten eräässä seminaarissa pätkiä viitisentoista vuotta sitten tehdyistä dokumenteista. Yleisö ei osannut erottaa oliko ne tehty vuonna 1991 vai 2006, niin samaa tarinaa ne kertoivat.)
 
Ja silti Avi Mograbi, Yuli Cohan, Osnat Trabelsi, Jonathan Ben-Efrat ja kymmenet muut ovat jatkaneet tekemistään. Jotkut ovat saaneet tarpeekseen ja jättäneet Israelin, mutta silti jatkuvasti on Israelissa paljon huutavan ääniä korvessa, jotka kertovat äärimmäisen tärkeitä tarinoita epäoikeuden mukaisuudesta ja kriisistä, joka tarpeettoman syövän lailla vaikuttaa koko maailmaan.Dokumentintekijöistä he, jos ketkä tarvitsevat myös kansainvälistä tukea.
 
Niinpä, jollei muuten niin voi liittyä Facebookissa ainakin yhteen niistä ryhmistä, joita on perustettu rauhan saamiseksi Gazaan tai gazalaisten tukemiseksi. Monissa niissä mukana ovat juuri israelilaiset ja palestiinalaiset elokuvantekijät.

Tai katsoa Dokumenttiprojektissa 18.2 Tamar Yamorin häiritsevän ajatuksia herättävän To See If I am Smiling ( Hymyilinkö minä?) dokumentin israelilaisten naissotilaiden “kasvamisesta” väkivaltaan tai sen perään esitettävän Natalie Assoulinen ” Brides of Allah”, joka kertoo itsemurhaan valmistautuneista palestiinalaisnaisista. Tai myöhemmin keväällä hienon dokumentin Jimmy Carter - Man From Plains, joka sopisi oppitunnista joillekin suomalaisille toimittajille.
 
Tai mennä DocPointissa katsomaan vaikkapa kahta hienoa ja ajatuksia herättävää dokumenttia Ari Folmanin Waltz With Bashir ( ja kaivaa vielä unohtumattomamman teoksen Andre Giden pitkän esseen Sabrasta ja Shatilasta kirjahyllystä) tai Osnat Trabelsin tuottaman Pizza in Auschwitz dokumentin, jossa holokaustin kokeneen omat lapset haluavat irtaantua holokaustin varjosta.
 
Niin kuin pitäisi koko maailmankin irtaantua.
 

2 kommenttia

Katsoin MTV 3:n kymmenen uutiset eilen illalla. Mitä
Gazan rajalla olevalta toimittaja Rita Strömmeriltä kysystään ensimmäiseksi. Suurin piirtein, että: " Onko Israel saavuttamassa tavoitteensa sodassa?".Onneksi Israelin armeijan entinen luutanttikirjoitti tämän päivän Helsingin Sanomissa koko sanasta "sota", kuinka väärä se on koko tapahtumien yhteydessä.

Samaan aikaan israelilaisystäväni lähettävät Gazan rajalla asuvien israelilaisten heprean- ja engalnninkielistä vetoomusta israelin toimien pysäyttämiseksi.

"thank you. we are so few (only 9% are against this) and it feels very lonely. but no doubt. thanks again iikka.
yulie"

Yulie has shared a video with you. To view the video or to reply to the message, follow this link:
http://www.facebook.com/n/?inbox/readmessage.php&t=1034867276134

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu