To 17.03.2011 @ 22:14Iikka Vehkalahti

PELON MAANTIEDETTÄ

Ovatko persut pelkureita? Pelätään maahanmuuttajia, että lintukotomme rauha rikkoontuu? Mutta eikö pelko ole myös perusteltua, kun katsoo millainen tuo ulkopuolinen maailma oikein on.


Libya ja Pohjois-Afrikka. Ja sitten Japani, joka on lähes koko ajan mielessä, mutta en ole halunnutkatsoa yhtään televisiouutista. Selaan Hesarinkin nopeasti. Kun Kairossa alkoi kiehua välttelin uutisia, en voinut uskoa, että kaikki menisi hyvin : olin asunut puolisen vuotta pääaukion lähellä. Ja nyt Japani – iskee liian syvälle. Kollegojakaan ei tavoita.

Ja näinhän se on koko ajan. Rwanda, Intian köyhyys, huumejengit Meksikossa, maailman vaarallisin kaupunki Johannesburg, Kongon verikännykät, Kiinan ihmisoikeusloukkaukset, Afganistan, Iran, Irak...naisten asema Pakistanissa tai Saudi-Arabiassa, itsemurhaiskuja, Somalia, Brasilian favelat....

Haluanko minä että tuollainen maailma tulee Suomeen ? Että minun lapseni eivät voisi kävellä turvallisesti illalla kaduilla, että naapuriin muuttaisi iso somaliperhe...

Ok. Ehkä minun Intiassa,Etelä-Afrikassa ja Egyptissä asuneena on helppo sanoa, että ulkopuolinen maailma ei ole tuollainen: että se on paljon, paljon enemmän, paljon rikkaampi. Paljon monipuolisempi ja antoisampi – kaikessa vaikeudessaan.

Mutta entä jos en olisi asunut Euroopan ja Pohjois-Amerikan ulkopuolella? Jos mielikuvani olisi lähes kokonaan median antaman kuvan varassa?

Me arvostamme länsimaissa kriittisiä uutisia, että vallanpitäjiä ei päästetä helpolla. Ja meidän uutiskriteerimme ovat helposti ongelma- ja kriisilähtöisiä.

Tai muuten emme kuule tai lue monesta maasta yhtään mitään. Suomelle läheisistäkään: onko Sam Njuoma Namibiassa vielä vallassa – tai elossa? Nepal, ovatko maolaiset hallituksessa vai puskissa ? Tansania, kuinkas kuralla se on vai ei ?

Elokuvat muodostavat emotionaalisesti – oman perhepiriini kokemuksen mukaan – kuvaa maailmasta. Vuonna 2010 suomalaisilla tv-kanavilla esitettiin yli 1700 elokuvaa. Niistä ainoastaan 3 Lähi-Idästä, kaikki Israelista. Ja vain kolme koko Afrikasta, ne kaikki Etelä-Afrikasta.

Entä rakkaat dokumentit ? ups... Päädokkaripaikoilla eri kanavilla lähes 700 ( jätetään luonto,historia ja ruoka pois), niistä USA:n ja Euroopan ulkopuolella kuvattuja sentään noin 150. Mutta, niistä kaksi kolmasosaa: sotaa, luonnonkatastrofeja, köyhyyttä, naisten hyväksikäyttöä – ja viisiraajaisia lapsia.

Eikä oma Dokumenttiprojektikaan pääse ylpeilemään. Koko viime vuodelta vain yhdeksän globaalia tai Länsi-Euroopan ja USA:n ulkopuolella kuvattua dokkaria ( joista kolme Venäjällä ja yksi Blugariassa).

Itsetutkiskelu paikallaan- itse kullakin.

Tervetuloa tiistaina 29.3 klo 14 Yleisradion Isoon Pajaan, keskustelutilaisuuteen HUHUU, MISSÄ MAAILMA ?
Mukana mm. Alexis Kouros, Elina Hirvonen, Hanna Nikkanen, Kimmo Sasi, Hannele Valkeeniemi, Heikki Hellman. Kolmatta ulottuvuuttahan tässä rakennetaan.

Ps. Thomas Wallgrenkin yrittää parantua rasismistaan.
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu