Ti 18.08.2009 @ 14:13Juha Mehtäläinen

Ympäristöaiheinen dokumentaari Home vapaassa levityksessä verkossa

Tämä ei ole enää mikään uusi uutinen, mutta visuaalisesti huikea ympäristöaiheinen elokuva Home on katsottavissa suoraan verkossa tai ladattavissa ilmaiseksi. Elämän synnystä maapallolla alkava elokuva pyrkii selittämään planeettamme biosfäärin herkkyyttä ja vuorovaikutussuhdetta kansantajuisesti ja havainnollistavasti ja päätyy tutkailemaan ihmisen aiheuttamia muutoksia sekä niiden mahdollisia seurauksia.

Source chaude du Grand Prismatic, parc national de Yellowstone, Wyoming, Etats-Unis (44°27'N - 110°51' O).

Kokonaan ilmakuvasta koostuva pitkä dokumentaari on ilmakuvaukseen ja ympäristöteemoihin erikoistuneen Yann Arthus-Bertrandin ohjaama sekä Luc Bessonin tuottama. Se on vapaassa levityksessä verkossa ja kaikki sen muun levityksen tuottama voitto ohjataan suoraan hyväntekeväisyyteen. Elokuvan voi katsoa sen YouTube sivulta HD-resoluutiossa tai ladata koneelleen bittorrent tiedostojakoa käyttäen (torrentin voi hakea Legal Torrents sivustolta).

Kiinnostavaa on että elokuva on julkaistu tekijänoikeusvapaasti, ilmeisesti jonkinlaisen Creative Commons lisenssin alla. Eli sen jakaminen eteenpäin on täysin laillista ja jopa suositeltavaa, niin kauan kuin sisältöä ei muuteta tai rahaa tienata. Kyseessä ei ole siis elokuva joka haluaisi rahastaa ilmastonmuutoksella, vaan vilpittömän oloinen yritys kasvattaa ihmisten tietoisuutta ympäristömme tilasta.

Moisson de blé près de Lamar, Colorado, Etats-Unis (38°32' N -102°55' O).

Yli viidessäkymmenessä maassa kuvattu elokuva lumoaa tasaisena virtana kelluvalla kuvamateriaalillaan.
Paikoitellen elokuvan estetiikka on kuitenkin jokseenkin kornia, etenkin musiikin osalta (siitä lähtien kun Hans Zimmer teki yhteistyötä Lisa Gerrardin kanssa Gladiator elokuvan soundtrackilla, on tietynlaisen naisäänen käyttö muodostunut yleiseksi oikotieksi alleviivata elokuvan emotionaalisia virtauksia), eikä lähes läpisävelletty epäröi myöskään plagioida Philip Glassin Qatsi trilogiaan säveltämää musiikkia. Mutta tämä on toisaalta yleistä ja anteeksiannettavaa. Suuren yleisön ympäristötietoisuutta laajentamaan suunnattu elokuva liikkuu myös vääjäämättä tiede- ja propagandaelokuvan mailla, joten en toisaalta halua lähteä sen enempää kritisoimaan sen elokuvallisia heikkouksia.

Suosittelen kaikkia katsomaan sen, jos vain sen kauneudenkin vuoksi.

Glacier de Sermilik Brae, Groënland, Danemark

Home on ensimmäinen minulle vastaan tullut esimerkki YouTube sivuston käyttämisestä pitkän elokuvan jakelun alustana. Tämä on mukava kehityssuunta ja toivottavasti tällaisia tapauksia tulee vastaan jatkossa enemmänkin. Useimmille kun Youtubesta varmasti tulee mieleen päällimmäisenä kotivideolaatuiset lyhyet videoleikkeet. Bittorrent protokollaa käyttävää tiedostonjakoa on käytetty elokuvien lailliseenkin jakeluun jo jonkin aikaa ja Home -elokuvan tapaiselle voittoa tavoittelemattomalle projektille se soveltuu erittäin hyvin.
 

Bidonville de Makoko, face à l'île de Lagos, Lagos, Nigéria (6°30' N - 3°24' E).

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu