Ti 14.10.2008 @ 10:21admin

DocPoint kaipaa Ylen dokumentteja! Erkko Lyytinen, 14.10.08

DocPointin Kotimaisen esityssarjan ilmoittautuminen päättyy pian!
Missä ovat tämän päivän häpeämättömät Ylen tekijät ?
 
Pentti Väliahdet nosti esiin kysymyksen, joka on varmaan jokaisella edeltäjälläni ollut yhtä tuskainen kuin minullakin. Ylen oma dokumenttituotanto ei ole löytänyt selkeää paikkaa kotimaisten festivaalien ohjelmistosta. Dokumenttituotanto YLE:n kanavilla ja ohjelmapaikoilla jatkaa eriytymistään.  Tämä on varmasti hyvä TV-katsojan kannalta. Katsojalla saa olla jonkinlainen aavistus siitä, mitä sieltä tuutista on tänään tulossa.
 
YLE tuottaa edelleen erinomaisia dokumentteja TV:n katsojille. DocPoint pyrkii löytämään joka vuosi Suomen parhaat dokumenttielokuvat omalle yleisölleen. Minulle on tärkeää nostaa esiin dokumenttielokuvat, teokset, joilla on katsojalle mahdollisimman pitkäaikainen vaikutus. Tällä vaikuttavuudella tarkoitan lähinnä kahta asiaa: Toisaalta elokuvan pitkäikäisyyttä, dokumenttielokuvan mielenkiinto voi kestää jopa useita katsomisia, toisaalta elämystä, jonka vuoksi kannatta maksaa pääsylippu. Vaikka useinkin suomalaisen esityssarjan dokumentit ovat jo esitetty TV:ssä, ne keräävät katsojia myös elokuvasaleihimme. Ja vaikka kotimaisen esityssarjan valitseekin raati, joka on aloittanut viime viikolla työnsä, en voi olla painottamatta katsojakokemuksen merkitystä myös omassa valintalinjassani.
 
Rahoitusjärjestelmämme onneksi, aika ja suuremmat resurssit tuottavat laadukkaita dokumenttielokuvia myös Suomessa. Tässä Ylen omat resurssit eivät voi kilpailla. Toisaalta, jos katsotaan historiaa, moni klassikko ja vielä tänäkin päivänä erinomainen TV-dokumentti on tuotettu Ylen omana dokumenttituotantona. Timo- Erkki Heinon kokoamat sarjat Ylen klassikoista Teema-kanavalle oli hieno muistutus tästä potentiaalista, joka pitäisi tuoda voimakkaammin esille. Minulle valkeni näiden sarjojen kautta kuinka moni kovanluokan tekijä on tehnyt koko uran Ylen sisällä. Tämä tärkeä linkki Ylen ja suomalaisen dokumenttielokuvan välillä ei saisi katketa.
 
Läpi historian Ylen toimittajavetoinen tekeminen on osunut ajan hermoon ja tuottanut klassikoita. Dokumentit ovat reagoineet ajan ilmiöihin. Timo-Erkki Heinon lama-aiheiset dokumentit hyvänä esimerkkinä. Samoin pitää nostaa muistoista Karpon ja Mirja Pyykön klassikot. Missä ovat Ylen ajankohtainen kantaaottavat dokumenttit tänään? Missä on minun ikäluokan kovaotteiset nuoret miehet ja naiset, häpeämättömät toimittajat, jotka riskeeraavat oman työpaikkansa ja velkaisen talonsa? Ylen henkilöstöpolitiikan ansiosta moni tekijä on pysyvästi talon ulkopuolella! Meidän ikäluokka on ainakin onnistunut kasvamaan erilleen Ylen tuotantokulttuurista ja yleläisyydestä. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä vaikeampi heitä on myös saada talon sisälle.
 
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu