Pe 01.05.2009 @ 11:25Iikka Vehkalahti

Uskalla katsoa herkkyyttä silmiin


”Kyllähän halkometsässä on helppo olla mies, mutta uskaltaa katsoa herkkyyttään silmiin. Se vaatii mieheltä kovaa luonnetta.” Jotenkin näin Keijo Siekkinen kertoo Pekka Strengistä syksyksi valmistuvassa dokumenttielokuvassa.

Lähtötilanne raakaleikatun version katselulle oli tavallisuudesta poikkeava. Normaalisti Arto Halonen on täynnä elokuvaansa, nyt mies mutisi jotain siitä, että ei tiedä ja on vaikea katsoa koko elokuvaa.

Normaalisti Arto on rinta rottingilla viemässä elokuvaansa elokuvateattereihin. Nyt oli sitä mieltä, että olen väärässä, kun arvioin, että tässä elokuvassa on yleisöpotentiaalia (oikealla ulostulolla ja markkinoinnilla).

Koska Arto Halosen elokuva on vilpitön, konstailematon ja kohdettaan arvostava ( tässä vaiheessa jopa liikaakin) ja elokuva kertoo universaalia tarinaa: kuinka nuoressa ihmisessä elää idealismi, kuinka moni meistä on kokenut itsensä erilaiseksi, joukkoon istumattomaksi, kuinka rakkauden ja kauneuden kaipuu
(kaikessa naiviudessaan) on niin merkittävä ja tärkeä voima.

Pekka Strengin musiikki pelaa elokuvassa paremmin kuin millään levyllä (ainakin minusta, joka Pekan tunteneenakin en koskaan ollut hänen musiikkinsa suurimpia ihailijoita) ja Pekan omat päiväkirja- ja kirjemerkinnät tuovat mieleen menneen ajan viattomuuden ja outoa kyllä myös Pentti Saarikosken (ainakin minulle).

Ei, ei elokuva ole valmis. Edessä on vielä paljon, mutta siitä voi tulla hyvin hyvä elokuva, jonka pateettisuudesta ja ”makeudesta” nostaa ylös sen viattomuus ja vilpittömyys. ( Ehkä syynä, että eräät avaintodistajat, kuten Arto itse , puhuvat transsissa.

Mielenkiintoista, mutta katselukokemus rinnastui mielessäni toiseen, muutama päivä sitten tapahtuneeseen katseluun. Vastentahtoisesti menin katsomaan Ilkka Ilkareen 85 minuuttista Sivuvaunumiehistä kertovaa dokumenttia, jonka oli torjunut kehittelyvaiheessa kovin sanoin ( Dokumenttiprojektilla kun on Ilkareen kanssa vääntöä ns. Ounasjoki-trilogiasta eivätkä kaikkikokemukset ole olleet kovin innostavia).

Mutta tunnustan: Ilkareen omaan lapsuudenmaisemiin Kalliossa asettuva dokumentti isästä ja pojasta ( josta tulee sivuvaunuluokan maailmanmestari) ja vanhoista Kallion kundeista, jotka ovat touhunneet elämänsä autotalleissa ja sivuvaunukilpailuissa; myös siinä kosketti elokuvan vilpittömyys ja aitous.

Osin etnografinen, ehdottomasti liian pitkä dokumentti on työstön jälkeen Dokumenttiprojektin arvoinen.  

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu