To 04.03.2010 @ 12:46Iikka Vehkalahti

Yllätyksellinen tv-ilta.


Kävin eilen illalla myöhään hiihtämässä ja pitkän lenkin jälkeen avasin television. Oli hyvä katsoa Vasenta vartaloon. Tarinaa muslimiksi kääntyneestä suomalaisnyrkkeilijästä.

Tunnustan syyllisyyteni,Dokumenttiprojektin tuottajanakin katselen harvoin Dokumenttiprojektin ensi-iltoja televisiosta. Keskiviikko 22.50 on minulle liian myöhäinen aika. Tarvitsen paljon unta ja herään yleensä aikaisin, osin myös kiitos koiran ja 6-vuotiaan Tuomaksen.

Myöskään kakkoslähetys, sunnuntai-iltapäivänä, ei ole iskoutunut mieleen eikä tapoihin. Sunnuntaina tulee harvoin katsottua televisiota ylipäätänsä.

Olen rauhoittanut omaatuntoani sillä, että kotimaiset dokumentit olen nähnyt raakaleikattuina versioina parhaassa/pahimmassa tapauksessa 5-6 kertaa ( niitä vielä videolta edesstasaisin kommenteja varten sahaten), jolloin ei enää ole suurta hinkua nähdä valmista elokuvaa muualta kuin suurelta kankaalta.

Timo Korhosen tuottama ja Mohammed el Aboudin ohjaama Vasen vartaloon dokumentin olin ( materiaalin katselun lisäksi) nähnyt vain 2-3 kertaa, ja muistissa oli edelleen suurin osa kohtauksista. Mutta silti: huomasin kiinnittyväni dokumentin ääreen alusta loppuun.

Olin ajatellut vain ”tsekata” että kaikki oli kunnossa, mutta huomasinkin, että television ohjelmaympäristössä elokuva tuntui paljon paremmalta kuin tuotantoprosessin aikana kriittisellä silmällä katseltuna. ( Sama on kyllä tapahtunut aikaisemminkin, laatudokumentti on aika toista maata kuin tv:n normaali epätodellinen ohjelmavirta).

Ja huomasin myös, kuinka paljon huolellinen äänityö ja sensitiivisesti käsitelty musiikki voivat elokuvalle antaa. Huomaamattomasti kerrottu syvä tarina Umar Kemiläisen matkasta muslimimaailmaan ei opettanut eikä saarnannut, vaan auttoi ymmärtämään. Myös sellaista jota ei hyväksy.

Yksinkertaisesti: pidin dokumentista Vasen vartaloon. Hyvä, että sen toinen esitys tulee jo sunnuntai-iltapäivänä. Hyvä, että se on nähtävissä myös Areenassa.

PS. Katsojaluvut poikkeuksellisen pienet. Mutta palautetta kyllä ja enemmistö näiltä nettiaktivisteilta, agressiivisiilta äärisuomalaisilta.

 

1 kommentti

Tämä kommentti tulee ehkä muutaman vuoden etuajassa ja johtaa todennäköisesti siihen että kukaan YLE:ssä ei osta enää tuottamiani elokuvia. Mutta itse olen huomannut että yhä enemmän tv:n sijaan surffaan netissä - katson uutiset kv-tv-yhtiöiden Internet playereillä silloin kuin itselle sopii. Ja esimerkiksi PBS:n dokkarit ja reportaasit ovat mainioita ja katsottavissa silloin kun huvittaa. Vaikka en olekaan p2p ihmisä niin joskus lipsahtaa myös puoli-laittoman puolelle kun Youtubesta löytyy joku historian helmi. Tosin olen myös ymmärtänyt että p2p ei tarkoita välttämättä rikollista toimintaa.

Kun olin pieni oli tv-kanavia vain kaksi. Kun televisiosta tuli Hitchcockin elokuva oli se tapahtuma ja tv:n ympärille kerääntyi koko perhe ja naapuritkin joskus. Maikkarilla oli oma mini-ohjelma-aikansa. Sitten tuli Kolmos-televisio. Nelonen. Sub. Kanavat lisääntyivät - sisällöt pirstaloituivat. Yhä uusia kanavia tulee, mutta vieläkin terestraalilähetyksiin tarvitaan toimilupa. Ja toimilupamaksu.

Jäin tänä aamuna miettimään onko sisällön ja jakelun suhteen tapahtumassa eräänlainen Berliininmuurin murtuminen. Vielä toimimme Yleisradion 5-vuotissuunnitelmien mukaan mutta kun keväällä pääkaupunkiseudulla laajakaistan nopeus nousee jo 200 Mb/s niin tuntuu että kohta kuka vaan voi perustaa oman Yleisradion. Siis jos löytää sille rahoituksen. Jos saisin vaikka puolet Yleisradion havittelemasta +400 miljoonasta eurosta vosin hyvinkin harkita oman Yleisradioyhtiön perustamista. Nimi on vielä hakusessa. Olisko IRA:n esimerkkiä seuraten Todellinen-YLE sopiva?

Mietin myös miksi suomalaiset tuotantoyhtiöt ovat niin heikkoja ja hajanaisia että eivät ole pystyneet luomaan omaa On-line brändiä - kuten esim. vaikka iYLE ja jakelemaan ohjelmiaan (ja hankkimaan rahoitusta) ilman välikäsiä.

Mutta meillähän on YLE Areena sanoo joku. Totta. Mutta tuottajana on pakko kysyä miksi myös meillä ei ole YLE Areenaa. TV-yhtiöt kuulema ovat käyneet keskusteluja yhteisen on-line palavelun / kauppapaikan avaamisesta, mutta eivät päässeet yhteisymmärrykseen. Olisko tuotantoyhtiöiden nyt syytä aloittaa samanlaiset keskustelut. Kun koko maahan saadaan se luvattu 1 Gb/s: laajakaista mihin enää tarvitaan DVD jakelua. Tai tv-kanavia.

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu