Ti 07.07.2009 @ 09:05Iikka Vehkalahti

Ei nimi miestä pahenna ?

Niin luulisi, mutta mediatuotteiden määrän räjähdysmäisen kasvun takia nimi on tullut entistä tärkeämmäksi. Monestakin syystä.

BBC:n Storyvillen vetäjä Nick Fraser muotoili nimen merkityksen hyvin käytännöllisesti. "BBC:ssä katsotaan, että nimen pitäisi kertoa dokumentin sisältö. Muuten katsoja ja ohjelmien sijoittajatkaan eivät niitä löydä".

Tämän mallin mukaisesti esimerkiksi maailman anti-aprtheidliikkeestä kertova suursarja saa nimekseen " World Against Apartheid" alkuperäisen " Have You Heard From Johannesburg" sijasta.

Viime viikolla kävin läpi Petri Hagnerin elokuvaa, joka kertoo yli 50-vuotiaasta tehdastyöläisestä, joka palaa 30 vuoden jälkeen Ruotsista Suomeen tekemään kokeilevaa elokuvaa Underground-kultti-bändi Circlestä ja sen vetäjästä Mika Rätöstä. Dokumentin alkuperäinen nimi oli Mies ja videokamera ( selvä viittaus Vertoviin). Nyt Petri esitti nimeä, jota en vieläkään muista: " Matka pimeyteen" perustuen alkujakson vahvoivin maisemakuviin. Molemmat totesimme, että uusi nimi ei ole hyvä ja että Vertoviin viittaus on asian tietäville liian vahva. Niinpä nimi on edelleen auki.

Entä Arto Halosen Magneettimies, joka kertoo Pekka Strengistä. Magneettimies on tarttuva nimi ja loppujen lopuksi, kuinka moni tietää Pekk Strengin nimeltä? Ei turhan moni, mutta varmastikin yli puolet potentiaalisesta katsojakunnasta. Joten kysymys on, miten sisällyttää myös Pekka Streng nimeen tai miten pitää se lähellä nimeä tiedotteissa.

( Ja lisäksi,miten määritellä elokuvaa ihmsiten mielessä. Koska kysymys ei ole Pekka Streng musiikkielokuvasta, vaan kyseessä on " elokuva erilaisuudesta", Arto itse muotoili.)

Aikoinaan Kai Nordberg teki dokumenttielokuvan " Matka kohti valoa", jota yleisesti kutsuttiinAvioeroelokuvaksi. Kemrijärven lähetystön junamatkasta kertova "Oispa mulla valta" tuli eilenkin  oktoberilaisten ( tuotantoyhtiön väki) kanssa keskusteletaessa esille nimellä Yöjuna.

Hyvä osviitta nimen valinnassa onkin, miten elokuvaa kutsuu jutellessaan oman perheensä tai tuttaviensa kanssa. Heinoja nimiä ovat "Taxi To The Dark Side" " Three Rooms Of Melancholy", " Darwins Nightmare" " Dinner With The President" . No, varmastia osittain siksi, että elokuvat ovat hienoja.

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu