Ti 27.10.2009 @ 09:00Iikka Vehkalahti

Seksittömät dokumentit

Dokumenttielokuvilla menee hyvin, kun seuraa festivaalien kasvavaa määrää, elokuvien paranevaa laatua ja sosiaalIsten verkostojen aktiivisuutta. Eli setämäisesti: dokumenttielokuvat ovat ” cool ja seksikkäitä”. Paitsi, että dokumenttielokuvat ovat pääsääntöisesti käsittämättömän epäseksuaalisia.


Olen varma siitä, että kysymys ei ole vain allekirjoittaneen henkilökohtaisesta suuntautumisesta nähdä seksuaalisuutta joka puolella. Elokuvat, televisio-ohjelmat, lehdet, mainokset käyttävät tietoisesti seksuaalisuutta hyväkseen vangitakseen ihmisten mielenkiinnon, saadakseen katsojia tai houkutellakseen
ihmisiä tekemään ostopäätöksiä.

Pink handcuffs

Mutta on yksi elokuvan laji, jossa seksuaalisuus lähes paistaa poissaolollaan: dokumenttielokuvat eivät  todellakaan pyri keräämään katsojia seksillä tai seksuaalisuudella. ( Jollei dokumentti sitten suoraan käsittele seksuaalista aihetta: prostituutiota, pornoa, seksielokuvia jne... tai kuten Quasiqin Love In India seksuaalisuuden ja rakkauden suhdetta)

Mutta muuten kuvatessaan ihmisen käyttäytymistä, yhteiskuntaa, perhe-elämää, poliittisia liikkeitä jne...yksi ihmisen käyttäytymisen keskeisiä elementtejä loistaa poissaolollaan. Vaikka aivan oikein rakastumista ja vallankumousta on verrattu usein toisiinsa, vanhan taistolaisen liikkeen yksi voimakkaita alavireitä oli seksuaalisuus, yhteiskunnallisten vaikuttajien elämä on ollut monesti monessa mielessä rikasta jne..

Koska olen viimeksi nähnyt dokumenttielokuvan, jossa jollakin tavalla olisi kuvattu myös naisten ja miesten välistä suhdetta yhteiskunnallisen toiminnan yhteydessä. Hmmm... ehkä Anni Sinnemäen ja Jukka Rehulan suputtelussa dokumentissa Liikkumavara oli jotakin...

Mutta esimerkiksi Jonnas Bärghellin ja Mika Hotakaisen mestarillinen Elämän lämmössä dokumentti, jossa miehet puhuvat elämästä, kuolemasta ja rakkaudesta.Vaikka elokuva on täynnä alastomia miehiä, niin kyllä siinä seksuaalisuuden sijasta liikutaan ihanteellisessa rakkauden maastossa.

Ps. Lähes paikkaansapitävänä faktana voidaan sanoa, että elokuvan nimen tai on-linerin ( elokuvan sisältöä kuvaava päälause) sisältämä viittaus seksiin lisää dokumentinkin kohdalla televisiossa katsojalukuja 30-50 %:lla.
 

3 kommenttia

Rubbish! Eilen tuli taas taidetta, mustaa jäätä, jossa nussittiin ja nuoltiin vittua, mutta seksiä teoksessa ei ollut hiukkaakaan. Seksi on korvien välissä. Seksi on ajatuksissa, tunteissa, eleissä, primäärissä olemassaolossa, kaikessa. Seksi on nälkää, seksiä on väkivallassa, seksiä on vallanhalussa. seksiä on kaikkialla. Koska seksi kietoutuu kaikkeen inhimilliseen toimintaan, ei dokumenttielokuvassakaan ole aiheellista seksiä käsitellä erillisenä ilmiönä, koska se johtaa vain kaventuneeseen näkökulmaan. Eihan seksiakti itsessään ole paljoa mitään. Mutta kaikki mikä seksiin kietoutuu, se on tavattoman kiintoisaa. Ei siis seksiä lisää dokumenttielokuviin.

Mielestäni Rubbish heijastelee erinomaisesti suhtautumistamme seksiin.Seksuaalisuuden olemassaolo luonnollisena - ei ylitarjoiltuna tai erilliseksi erotettuna- ei oikein vain suju meiltä dokumenttielokuvissa. Kuten ehkä ei koko yhteiskunnassamme. Siksi seksuaalisuudesta tulee irrallista
ja usein aktinomaista, kun parhaimmillaan se on, aivan kuten kirjoitat, pään sisässä tapahtuvaa prosessia, jonka ulkoiset ilmentyvät voivat olla pieniä; mutta merkityksellisiä. Väitän.

Hyvin vastattu.

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu