Ma 06.04.2009 @ 08:25Iikka Vehkalahti

Klassikot verkkoon

Missä voisi katso Lasse Naukkarisen No comments-elokuvan. Entä Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon Ikäluokan? Ja nuoremmistakin: missä on nähtävillä Seppo Rustaniuksen Punaiset esiliinat, entä Kai Nordbergin Eloonjääneet, John Websterin Valon ja varjon huoneet, Markku Lehmuskallion Minä elän jne.. jne..

Kyllä, Elokuvakontakti tekee tärkeää ja hyvää työtä.Sillä on myytävänä parisenkymmentä dokumenttia dvd:na (Katastrofin aiaeksista Tom Of Finlandiin) ja lainattavissa aikamoinen valikoima muita dokumentteja.

Mutta missä katsoisin klassikkodokumentin nyt ja heti ( länsimaisen kulttuurin voimavara ja samalla kirous on tarpeen välittömän tyydytyksen mahdollisuus ja toive).? Missä on verkko-osoite, jossa elokuva olisi katsottavissa parhaalla mahdollisella laadulla? Vaikka sitten varustettuna tuottajan ja ohjaajan "mainostiedoilla" ja dvd:n ostomahdollisuudella.

Ylen Areena olisi erinomainen paikka hyvin valikoidulle kokoelmalle Dokumenttiprojektin klassikoita. Ja jos linkki ( nyt kun uusi Areena tarjoaa mahdollisuudun käyttää Areenan playereita myös muissa kuin yle.fi/areena osoitteissa) olisi sijoitettuna keskeisille dokumenttitoimijasivuille,
elokuville löytyisi myös katsojia.

Kysymys on. voiko katselu olla ilmaista? Elokuvan tuottajan kannalta katsottuna toiveena tietysti olisi, että katselu olisi maksullista. Kansainvälinen kokemus ei ole kovin lupaavaa: maksullisuus ei toimi. Osin sen aiheuttaman ylimääräisen vaivan takia, osin siksi että netissä on niin paljon saatavana tavaraa ilmaiseksi. Osin siksi, että dokumenttielokuva mielletään päälevittäjä television myötä luonteeltaan helposti ns. ilmaisjakeluksi (kuten Yleisradion ohjelmat).

Ja jo nettiin ohjelman sijoittaminen pysyvästi maksaa, erityisesti jos kyseessä on suomalainen dokumenttielokuva, joka on käyttänyt levymusiikkia. Kun musiikin minuuttimaksu Gramexille on noin sata euroa, niin paljon levymusiikkia sisältävä dokumentti jää helposti verkkoon sijoittamatta.

Mutta verkkoon sijoitettuna elokuvalla olisi ainakin potentiaalisia katsojia, kun nyt useimmat dokumentit ovat ns. unohdettua tavaraa. Verkkokatselu voisi parhaimpien elokuvien osalta synnyttää jopa dvd-myyntiä tai erikoisnäytösten järjestämistä kouluissa, järjestöissä tai vaikka taloyhtiön kokouksissa.

Niinpä Dokumenttiprojekti pyrkii perustamaan Dokumenttiprojektin klassikoille oman "ohjelmapaikan" verkkoon vielä ensi vuoden aikana yhteistyössä eri tahojen kanssa. Jos... niin suo.

Lataaminen omalle tietokoneella on sitten aivan toinen juttu.

 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu