Eikö missään saa enää suuttua?

Tunnetaidoista ja tunneälystä on reilun vuosikymmenen mittaan puhuttu paljon. Puhe on vähitellen värittynyt ja saanut sellaisia sävyjä, että tunneälykäs osaa kätkeä kielteiset tunteensa ja esiintyä aina myönteisenä, joustavana ja innostuneena. Kun puhutaan impulssien hallinnasta, ei koskaan mainita ongelmaksi iloisia hihkaisuja tai pursuilevaa innostusta. Meidät on opetettu nielemään ärtymys ja paisuttelemaan niin sanottua hyvää fiilistä.

Evoluutio on kuitenkin säilyttänyt ihmisessä voimallisen tunteiden järjestelmän. Erittäin monimutkaisen ja hienostuneen tunteiden kartan. Ihmislaji tarvitsee siis tunteita - suuttumustakin!

 

7 kommenttia

Hei Eve, kiitos tämänpäiväisestä ohjelmasta! Kuunnellessani mieleeni tulivat sisarusten väliset suhteet. Niissä ilkutaan, vähätellään, käydään absurdia kilpailua, suututaan estottomasti itkuraivariin asti joskus varmaan viimeiseen hengenvetoon. Olen itse nuorin sisaruksista, nyt jo eläkkeellä, mutta sisarelleni olen ymmärtämätön lapsi tai teini-ikäinen, jota pitää myös opettaa ja kasvattaa. Olen kyllä käsittänyt, että kun ärsytystä kertyy tarpeeksi, kiehuu yli ja syy voi olla aivan mitätön, aivan samalla tavalla kuin vanhemman ja lapsen välillä. Olenko yrittänyt puhua asiasta? Hyvä kysymys. Marina Lewycka kertoo hauskassa romaanissaan "Traktorien lyhyt historia ukrainaksi", miten nuorempi sisar vanhemman siskon seurassa muuttuu viisivuotiaaksi itkuiseksi räkänokaksi... Tiedän, että on myös lämpimiä suhteita sisarusten välillä eikä omanikaan huono ole aina, sisareni mielestä ei varmaan ollenkaan, vaan ihan normaali.
Hyvää kevään jatkoa!
Elina

Hei Eve, Olen huomannut, että luet näitä kommentteja, joten laitan toiveen tätä kautta. Olisin halunnut ladata Areenasta MP3:een tämän ohjelmasi, mutta sen pystyi vain kuuntelemaan Areenasta, ei lataamaan. En ehdi istumaan tuntia läppäri sylissä, joten voisiko Areenaan saada myös tälle ohjelmalle latausmahdollisuuden? Kiitos! Kiitos koskettavista ja ajatteluttavista ohjelmistasi!

Eiqö missään saa enää soooottooa qyllä! qyllä! Maailma

Kysymyksen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Qoompi on poo qoivoo vai voiqooqqa Mitä sanoisit vastauqsena tooollaiseen ehdotooqsiin qoivoo ! Voiqooqqa !

Mediuutiset 6.6. 2006. Maiua Tojkander. Raivopuuskasyndrooma luultua yleisempi.

Lainaus.

Maria Tojkander, 6.6.2006, 14:49
.Raivopuuskasyndrooma luultua yleisempi

.Väkivaltaan johtavia hallitsemattomia raivokohtauksia aiheuttava oireyhtymä IED (Intermittent explosive disorder) on pahasti alidiagnosoitu, selviää amerikkalaisesta tutkimuksesta.

Oireyhtymän kriteerit täyttää jopa 16 miljoonaa amerikkalaista. Luku on paljon suurempi kuin aiemmin on arvioitu.

Tutkimuksen mukaan kahdeksan miljoonaa amerikkalaista sairastaa oireyhtymän vakavaa muotoa, jossa raivokohtauksia on tiheämmin kuin lievemmässä sairaudessa.

IED-diagnoosi edellyttää vähintään kolmea äkillistä, hallitsematonta raivokohtausta, jotka ovat tilanteeseen nähden liioiteltuja. Puuskan valtaan joutunut menettää itsensä hallinnan ja saattaa rikkoa jotakin, lyödä jotakuta tai uhkailla väkivallalla.

Oireyhtymään sairastutaan tyypillisesti nuoruusiässä. Sairastunut kokee ensimmäisen kohtauksensa noin 14 vuoden iässä.

Tutkijat harmittelevat, että maallikoiden lisäksi myös lääkärit pitävät helposti IED:n aiheuttamia raivokohtauksia huonona käytöksenä. Jos sairautta ei diagnosoida, ei sitä voida myöskään hoitaa.

Vaikka useimmat tutkimuskyselyyn vastanneista olivat saaneet asiantuntija-apua mielenterveydellisiin ongelmiinsa, vain kolmannesta oli hoidettu raivokohtausten takia.

Haastattelututkimus tehtiin vuosina 2001–2003. Aineistona on 9282 aikuista amerikkalaista.

Tutkimus on julkaistu Archives of General Psychiatry -lehdessä.
--------------

Suuttuminen saattaa johtaa lasten ja nuorten syrjäytymiseen ja "kotivammaisuuden syntyyn", joka saattavat siirtyä sukupolvelta toiselle. Paloheimo käytti ilmaisua "Suomalainen kansanneuorosi"

Psykiatri Martti Paloheimolta (1913-2002) ilmestyi laajennettu painos kirjasta. Kotivammaisuuden synty- suomalaisen lapsuuden haavat Kirjapaja OY 1999.

Kirjasta ilmestyi suppeampi painos vuonna 1992. Kirjan lukenut naishenkilö kirjoitti Paloheimolle. - Kiitos. Luin kirjaasi ja itkin.
Tämä kirja pitäisi kuulua ehdottomasti jokaiseen äitiyspakkeukseen, etteivät vanhemmat tuottaisi lisää kotivammaisia lapsia.

Lainaus kirja-arvostelusta Kotivammaisuuden synty- suomalaisen lapsuuden haavat.

Raju kannaotto lasten ja nuorten pahoinvointiin. Jokaisella ihmisellä on oikeus hyvään lapsuuteen, mutta luonnollinen välittämisen ja huolenpidon ketju saattaa häiriintyä. Kotien suljettujen ovien takaa voi löytyä hätkähdyttävän paljon välinpitämättömyyttä, jopa henkistä väkivaltaa.
Jokainen äiti ja isä ei rakastakaan lastaan.

Ennen kotivammaisuus käsitteen syntymistä Paloheimo loi käsitteen äitivammaisuus. Hänen vastaanotollaan oli aina vuoroaan odottamassa enemmän keski-ikäisiä naisia, kuin miehiä. Kyselyssä selvisi usein, että taustalla löytyi aina moittivan äidin pelko.

Osiossa Isät Paloheimo totesi, isän läsnäolo pojan elämässä on terittäin ärkeä. Käytän lempisanaani, isästä ”valuu” lapseen miehen ja isän malli. On hämmästyttävän vähän, kuinka pieni määrä lapselle riittää isän läsnäolo.

Martti Paloheimo Ihmisensuojelu 1972.
Lainaus kirja-arvostelusta.

Keskustelu ihmisten ympäristön saastumisesta on ollut viime aikoina voimakkaasti esillä. Martti Paloheimo lähestyy kysymystä uudelta, omaperäiseltä taholta. Hän tarkastelee ihmisensuojelua luonnonsuojelun osana.

Samaan aikaan, kun luonto saastuu ympärillämme, vahingoittuu myös ihminen ei vain ruumiillisesti, vaan yhä laajemmassa mitassa myö henkisesti,

Tämä kuvastuu erityisen näkyvästi psykiatrin työkentässä, ja on saanut tri Paloheimon kaavailemaan ihmissuojelun kokonaisohjelmaa.

Hänen kirjansa on haaste yhteisölllemme edessäolevan tuhon estämiseksi, Se on depatti- ja protestikirja, jossa myös lämpimällä tunteella ja avoimella itsetilityksellä on osansa.
------------

Hei Eve, kiitos ohjelmastasi!

Oli hauska, kun kuuntelin jutteluasi
vihanhallintakursseista. Juuri muutamaa
viikkoa aiemmin eräät ystäväni
kävivät vihanPURKUkurssilla, jonka
tarkoitus on opetella näyttämään myös
kielteisiä tunteita. Suomalaisessa
kulttuurissa kun usein on "kiellettyä"
olla vihainen, huutaa ja itkeä pettymystään
(esimerkiksi omille vanhemmilleen).

Olisin siis itsekin sitä mieltä, että
jos Suomessa joku osaa näyttää myös
vihaisuuttaan, ärtymystään ja pelkoaan,
pisteet hänelle! Ü Liian usein suomalaiset
vain nielevät ahdistuksensa ja esittävät
muka pärjäävänsä oikein hyvin...

Uusia ohjelmia odotellessa!
(P.s. Pitääköhän "ryssänpelkoa"
tai "ryssävihaa" saada näyttää?
Suunnataanko vihanpurkukurssille
vai vihanhallintakurssille?)

"Suomalaisessa
kulttuurissa kun usein on "kiellettyä"
olla vihainen, huutaa ja itkeä pettymystään
(esimerkiksi omille vanhemmilleen).

Olisin siis itsekin sitä mieltä, että
jos Suomessa joku osaa näyttää myös
vihaisuuttaan, ärtymystään ja pelkoaan,
pisteet hänelle!"

Nykyongelma taitaa olla se, että kun vihaa ei olla enää uskallettu näyttää, eivät ihmiset osaa sitä enää kohdatakaan. Jos joku suuttuu, on se maailman loppu ja ihan kamalaa... Suuttumusta säikytään ja pelätään. Minusta vanhempien pitää osoittaa lapsilleen edes sen verran ärsyyntymistään, että lapset eivät jähmety kauhusta, jos joku vastaantulija kadulla karjuu, vaan osaavat toimia näissä tilanteissa. Nykylapset tuntuvat olavan säikkyjä ja pelokkaita juuri siksi, etteivät ola kohdanneet negatiivisia tunteita turvallisissa olosuhteissa vanhempiensa kanssa.

Ja niistä kasvatusoppaista. Ne ovat pullollaan hyviä neuvoja niille vanhemmille, jotka ovat hyvin levänneitä ja joilla on runsaasti aikaa yhdelle, korkeintaan kahdelle lapselle. Heti, kun mukaan astuu esim. väsymys, kiire, isompi perhe tai sairaus, voi oppaat heittää nurkkaan. Ne ovat ihanneyhteiskunnan ihanneperheitä varten....

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu