Missä on nykyajan lasten rauhan paikka?

Lasten elämä on nykyään täynnä muutoksia ja virikkeitä.

Vanhemmilla saattaa olla lyhyitä hyvin intensiivisiä työjaksoja, joita seuraa muutaman kuukauden työttömyys.

Yhteiskunta on hajanaisempi ja perheiden reunaehdot hyvin erilaisia.

Nämä ovat tosiasioita, joita emme voi muuttaa. Vastapainon on löydyttävä päivähoidosta, sanoo lastentarhanopettaja Seija Kastari-Johansson:

- Missä on nykyisin lasten rauhan paikka? Lapset tarvitsevat nyt pysyvyyttä ja mahdollisuuden leikkien käsitellä kokemuksiaan.

Pysyvyys onkin nyt muotisana. Erityisesti puhutaan pysyvien ihmissuhteiden merkityksestä. Seija Kastari-Johansson näkee paradoksin:

- Varhaiskasvatusala puhuu pysyvyydestä, mutta samaan aikaan päiväkodit pilkkovat lapsiryhmät yhä pienemmiksi ja siirtelevät lapsia ryhmästä toiseen iän perusteella. Samasta syystä sisarukset erotetaan toisistaan. Eskareiden lisäksi nyt myös viskarit pilkotaan omaksi joukokseen, eräänlaiseksi esi-esikouluryhmäksi.

Ajatus lähinnä ikävaiheisiin perustuvista päiväkotiryhmistä on peruskivi, jota harva uskaltaa horjuttaa. Keskustelu päivähoidosta junnaa sen ympärillä mikä on oikea ryhmäkoko, vaikka meidän pitäisi puhua laajemmin.

Kyseenalaistaminen ei kuulu sosiaali- ja terveysalan kulttuuriin, sanoo myös lähihoitaja ja työyhteisökouluttaja Anna Pylkkänen:

- Päivähoidossa ei ole muita malleja kuin tämä yksi vallallaoleva. Ammattilaisilla ei ole työkaluja työskennellä toisin, eikä uskallusta kyseenalaistaa käytäntöjä.

Seija Kastari-Johansson opiskeli lastentarhanopettajaksi Ruotsissa. Hän oppi, että ristiriitojen kautta kehitytään.

-Suomalaiset ammattilaiset eivät uskalla edes ajatella epäkohtia, saati puhua niistä. Tämä on minulle täysi arvoitus.

Erilaisen ajatuksen esittäminen voi suomalaisessa hoitoalan työpaikassa johtaa siihen, että kysyjä eristetään. Anna Pylkkäsen mielestä päiväkodeissa leimataan helposti hankalaksi.

-Erilaisuutta ei siedetä lapsissa eikä erilaisia mielipiteitä työkavereissa.

Millaista päivähoitoa lapset ja perheet nyt tarvitsisivat?

Miksi päiväkodit eivät ole seutukunnan hauskimpia paikkoja lapsille ja henkilökunnalle?

Kuuntele Eve Mantun kuriton kokous Areenasta!

 

 

 

1 kommentti

Sinä voisit hyvin perehtyä pyöräilyunionin toimiin

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu