Mitä sydän meiltä haluaa?

Sydänsairauksien ehkäisytyö alkoi voimallisesti 70-luvulla. Sinnikäs työ sai meidät vaihtamaan punaisen maidon vaaleansiniseen. Eikös se hyvänen aika jo riitä?

Hyvä kehitys on kääntynyt huonompaan suuntaan. Me suomalaiset tukevoidumme ja se käy sydämen päälle. Läski hidastaa aineenvaihduntaa ja altistaa tyypin 2 diabetekselle. Vuosien 1997 ja 2007 välillä tyypin 2 diabetesta sairastavien määrä kasvoi 72 prosenttia, kertovat tutkijat kirjassa Kansan terveys, yksilön hyvinvointi (Gaudeamus, 2012).

Sydän ei halua mennä kuumeessa töihin.

Sydän ei halua kantaa koko suvun murheita.

Sydän haluaa päästä metsään.

Sydän haluaa nauraa ja itkeä yhdessä ystävien kanssa.

Sydän haluaa mennä aikaisin nukkumaan.

Sydän haluaa hyviä rasvoja.

Sydän haluaa välillä tykyttää lujaa, liikunnasta, ei hermopaineista.

Sydän haluaa joskus lysähtää nojatuoliin hyvän kirjan kanssa.

Sydän haluaa rakastaa.

 

Kävin sydämellisellä kävelylenkillä kahden Sydänliiton vapaaehtoisen kanssa. Tarja Törmänen ja Päivi Ronkainen ovat Liekittäriä.

Sumuinen kuva on otettu Tarjan kännykkäkameralla. Kuvassa on Helsinki Lux -valotapahtuman riemastuttava löytö: sydänlamppu. Jos olisimme onnistuneet ottamaan tarkemman räpsyn, näkisit, miten oikeaoppisesti sepelvaltimot kiertävät punaista lamppua.

8 kommenttia

Yhden unohdin: sydän haluaa, että kuuntelen vointiani. Joskus täytyy hengästyä ja hikoilla, joskus ottaa rennommin.

...ja vielä: sydämellä on hapen nälkä.

Ei se kävelevä haastattelu ole ollenkaan huono ajatus. Kävellessä ajatus kulkee ja ideat pulppuavat. Fiksut firmatkin harrastavat kävelypalavereja ja hyvistä tuloksista on tutkimusnäyttöäkin.

Mieleen jäi erityisesti lausahdus "liikunta kaiken läpäisevänä asiana". Huomasin, että tämä on juuri sitä mitä itse teen! Nyt voin iloita siitä, että se on hyväksi myös sydämellenikin.

Itse en koe erityisesti "harrastavani" liikuntaa tai urheilua, vaan se kuuluu kaikenlaiseen tekemiseen, työhön ja puuhasteluun jota teen. Se on minulle luontevaa. Ulkoilen ja leikin koiran kanssa (päivittäistä kävelyä ja juoksua pari tuntia), pyöräilen kirjastoon, kauppaan ja töihin, käyn uimassa ja saunomassa koska se on kivaa, kävelen bussiin ja kauppaan, työskentelen välillä puutarhahommissa (fyysistä ulkotyötä), harjoitan joogaa, koska mieli pysyy virkeämpänä ja olen paremmin läsnä. Lopputuloksena liikun ehkä melko paljonkin, mutta se on osa kaikkea elämää. Välillä ostosten kantaminen kaupasta ilman autoa ei ole erityistä herkkua, mutta sekin on osa elämää :)

Ehkä tällainen tapa toimia on samantyyppistä kuin "ennen vanhaan" kaikkien elämä, kun autot olivat harvinaisempia, pyörän omistaminen lisäsi liikkumisen vapautta ja maallekin matkustettiin linja-autolla. Tätä voisi suositella henkilökohtaisen terveyden lisäksi myös ympäristösyistä. Kun liikun omin voimin, en kuluta fossiilisia polttoaineita tai tuota pakokaasuja ja autoruuhkia :)

Piti vielä lisätä, että ympäristön ajattelu tuo tällaiseen elämään myös rakkauden ja ystävällisyyden lähteen. Oman hyvinvoinnin lisäksi ajattelen valinnoissani kaiken elämän kunnioittamista.

Kun en kiirehdi omalla yksityisautollani joka paikkaan vain itseäni kyyditen ja ajatellen, liikkuminen toimii välillä myös epäitsekkyyden harjoituksena. Samalla voin kohdata muita ihmisiä ja nähdä eri puolia elämästä. Tai lukea hyvää kirjaa :)

Tervehdys! Sattumoisin radio oli päällä ja sieltähän kuului toimittaja Eve Mannun miellyttävä ääni ja olipas reipas toteutus kiinnostavasta aiheesta eli sydänterveydestä. Lenkillä mukanaan kaksi ”liekitärtä”, jotka puhuivat asiaa todentotta. Kiitos, kiitos ihanasta ohjelmasta. Muuten ko. toimittajan ohjelmia on aina ollut mukava kuunnella.
Minä olen arkiliikkuja: joka päivä Manta-koiran (kult.nout.) kanssa lähdemme lenkille ”hapenottoon”. Toki liikkuminen tulisi olla monipuolista ja erityisesti lihashuolto olisi minulle tarpeellista. Toivottavasti tällä viikolla pääsen hiihtämään, joka toki on vain järjestelykysymys. Eipä muuta kuin ”ylös, ulos ja lenkille” kuten aikoinaan Niilo Tarvajärvi kehoitti.

Eve, mikä on tämä suunnitteilla oleva "hyvinvointipäivä"? Pääseekö mukaan?

Auli Iikkanen
rentoutusohjaaja
Rentokilta
http://rentokilta.com

Auli: kaikki pääsevät mukaan! Siitä tulee sellainen kuin "Ravintolapäivä", eli kukin taitojensa ja inspiraationsa mukaan.

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu