Esityslista 18.1. Vanhemmille kirjoitetaan pöhköjä kasvatusoppaita!

ESITYSLISTA Eve Mantun kurittomaan kokoukseen lauantaina 18.1. 2014.

Kokoukseen on kutsuttu lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja perheterapeutti Janna Rantala sekä äitimyytin ravistelija ja Project Mama -blogin kirjoittaja Katja Lahti.

1. Kokouksen avaus

2. Kokouksen järjestäytyminen

3. Laittomuuden ja päätösvallattomuuden toteaminen.

4. Vallallaolevien asenteiden esittely ja horjuttaminen.

Ruotsalainen Katerina Janouch on synnyttänyt viisi lasta ja yhden jumalattoman tiiliskiven. Lasten kanssa odotusajasta murrosikään on 738-sivuinen järkäle vastauksia "nykypäivän vanhempia askarruttaviin kysymyksiin vankalla kokemuksella ja avaralla sydämellä".

Kysymyksiä tuntuu riittävän, sillä synnytyksen alkamiseen ehditään vasta sivulla 137.

Janouchin kirja käy läpi kaiken. Uskallanko sanoa kaiken? Hmm, ehkä lievennän hieman. Tuntuu siltä, että kirja käy läpi kaiken, sillä sen sivuilla käsitellään pienet ja suuret asiat kahdeksankuisen unesta kotieläimen kuoleman kautta punoittavan vaippapepun hoitoon.

735 sivua plus kiitokset ja sisällysluettelo.

Tuntuuko tanakalta? Höpsis. Kirja ei ole edes Ruotsin mestari tanakkuudessa. Jysäytetään viereen Anna Wahlgrenin Lapsikirja.

941 sivua plus sisällysluettelo. Melkein tuhannen sivun edestä "rakkauden ja terveen järjen puolustuspuhetta".

Mihin tarvitsemme kaiken tämän tekstimassan?

Olemmeko me nykyaikaiset vanhemmat uteliaita vai avuttomia? Yritämmekö liikaa?

Jos kasvatusoppaat ovat peili, joka näyttää meille millaisia me olemme, millainen kuva niistä heijastuu?

Ylen Olotilan blogistaan tuttu Janna Rantala yllyttää vanhempia kapinaan. Hänen kirjansa Äiti, älä tottele ilmestyy tammikuun lopulla.

Kenen pitää totella ja ketä?

Millaista kasvatusta nyt arvostetaan?

5. Muut asiat

Sauforisti Yrjänä Sauroksella on täysi sanan- ja soitonvapaus.

6. Kokouksen päättäminen.

Eve Mantun kuriton kokous nro 1 pidetään Yle radio yhdessä lauantaina 18. tammikuuta klo 10.00. Pöytäkirjan tarkastajina koko Suomen kansa.

3 kommenttia

Ihanan kuritonta kuultavaa siis tiedossa. Täällä tulee olemaan radio auki lauantaina!

yst. terv. "Ei yhtään kasvatusopasta lukenut 3 lapsen äiti"

Ettekö tajua, että kun nuoret vanhemmat ovat epävarmoja, tunkevat kaiken maailman markkinamiehet oppaineen paikalle. On niissä toki hyviäkin, mutta niitä on ihan liikaa. Ja kun vuorovaikutus vanhempien, isovanhempien ja muiden sukulaisten ja ystävien kanssa ohenee, siihenkin rakoon ne oppaat uppoavat. Perheiden pienentyessä ja yksityistyessä lapsista on tullut projekteja, kun ennen he kasvoivat siinä sivussa.

Olipa kerran kaksi lähikoulua (ja on kai edelleenkin): Pieni koulu ja Iso koulu. Pienen koulun rehtori sanoi, että heidän koulussaan ei kiusata. Ison koulun rehtori sanoi, että kaikissa kouluissa kiusataan. Kouluvalinta oli helppo: Isoon. Vuosien varrella Pienestä koulusta valui Isoon uusia oppilaita, koska Pienessä kiusattiin. Isossa koulussa ei suljettu silmiä vaan tehtiin asialle kaikki mahdollinen, koko henkilökunta oli mukana projektissa (kiitos hyvän rehtorin). Omalla muksulla oli erinomainen tuuri opettajien suhteen: he olivat valppaita. 5-6:lla ope kyseli aina jokaisesta vatsataudistakin (kahden kesken), että "ei kai sua kiusata" -- ja se ope oli muuten mies (ehkä turha kommentti, mutta monet kuitenkin ajattelevat heti, että haa, joku kukkahattutäti) Hän järjesti myös "tappelu ja tunarointi" -tunteja, joissa selvitettiin kärhämät ja möhläykset. Ja kersat luottivat häneen, syystä.

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu