Meillä on vuokrapelto ja oma viljelijä

Viime vuonna tähän aikaan osuuskunta oli vasta nupullaan. Ei ollut peltoa eikä viljelijää. Myöhäisestä alusta huolimatta satoa saatiin jonkun verran. Suomen ensimmäisestä yhteisöllisestä viljelyhankkeesta tuli totta.

Tänä keväänä Herttoniemen ruokaosuuskunnan Oma Pelto -kuvio on jo kasassa. Pellolla työskentelee tällä satokaudella kolme osa-aikaista viljelijää, Heidi, Tuomas ja Harri.

Yhteisöllinen viljely on tulossa Suomeen. Aktiiviset joukot ovat hereillä jo ainakin Tampereella ja Oulussa.

Yhteisöviljelystä on hyötyä sekä osuuskuntalaisille että viljelijöille. Jäsenet maksavat satomaksun yleensä jo keväällä, joten rahaa on kasassa jo ennen kylvöä. Suoramyyntiin verrattuna viljelijällä on siis pienempi taloudellinen riski - ja hyvät kontaktit asiakkaisiin, joita voi vaikka maanitella kitkemistalkoisiin! Viljelijä saa keskittyä viljelyyn, hänen ei tarvitse markkinoida satoaan eikä järjestää suoramyyntiä tilalla.

Toisaalta, yhteisöviljely vaatii kuluttajalta enemmän. Pellolle ei voi mennä kuin jättimarketin HeVi-osastolle. Tänään ei voi haluta mangoldia ja huomenna rucolaa. Pellolta tulee kerran viikossa sitä minkä pelto haluaa antaa. Kuluttajan on sopeuduttava pellon tahtoon eikä päinvastoin.

4 kommenttia

... ja ne tämän kevään kasvit: Palsternakka, porkkana, kesäkurpitsa, purjo, sipuli, kaalit, lanttu, maissi, pavut, varhaisperuna, punajuuri, käyttöyrtit, kurpitsat, maa-artisokka, kurkut, tomaatit ja salaatit. Ja silmälle tietysti kukkia.

Tämä ohjelma oli ihan huipputärkeä tietoisuutemme lisäämiseksi! Olet oikea taiteilija, Eve - se paljastui ohjelman kulusta, siihen eläytymisestä. Hiljaisuus, luonnonäänet juuri sopivissa kohdissa, loi siltaa yhteisöllisyyteen, ykseyteen. Mitä pioneerityötä Heidi, Olli ym. tekevätkään, suurkiitos kaikille!

Turus on myös.

http://osuuspuutarha.net/

<a href="http://www.firstoffice2010.com/office-2010-activation-key-c-43.html">Microsoft office 2010</a> has got come to be the right in property along with large-finish clients.

Today I want to at this time concentrate on so why

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu