Ti 15.05.2012 @ 10:00Eve Mantu - rakastunut dammarvernissan tuoksuun

Mä en osaa maalata!

Osaamattomuudella mässäily on tehokas kehäpäätelmä. Mä en osaa, eikä kannata yrittää, koska en osaa.

Minä rakastan maalaamista. Öljyvärimaalausta. Dammarvernissan tuoksua, voipaperipaletille sutattuja värejä, siveltimien pesurituaalia, sävyjen taittamista, palettiveitsiä. Samalla tulen niiden äärellä surulliseksi. En nimittäin anna itselleni lupaa maalata, koska olen niin surkea.

Kuvataiteilija ja opettaja Maarit Björkman-Väliahdet kysyy: Mitä tarkoitat, kun sanot ettet osaa? Miksi koet niin, ettet osaa maalata? Onko se huonoa itsetuntoa? Kuunteletko liikaa sitä? Me voidaan itse puuttua siihen, kun se pikkulintu laulaa korvan juuressa, että et kuitenkaan onnistu, ihan turhaa. Täytyy päättää kokeilla. Täytyy kuunnella sitä tunnetta, että tämä jotenkin kutkuttaa ja haluaisin saada jotakin aikaiseksi.

Maarit yllyttää meitä kokeilemaan rohkeasti.  Ei kannata ennakoida, että nyt mä epäonnistun. Lähde vaan kokeilemaan ja katso mihin intohimon kuunteleminen vie.

 

Helpommin sanottu kuin tehty?

Mikä on sinulle intohimo?

5 kommenttia

Osuit taas ohjelmassasi asian ytimeen. Tämän asian kanssa painiskelen joka ikinen päivä. Sitten aina kun oiken ahdistaa, niin katson TED-talks sivulta kirjailija Eilsabeth Gilbertin inspiroivan puheen luovuudesta. Suosittelen!

Kiitos ajatuksista, jotka osittain eivät ole sinun. Tuli mieleen selittämisestä: Ingmar Bergman ei selitellyt omia kuviaan, vaan antoi katsojan "valita".
Olen itte oppinut valokuvaaja, osittain isäni opettama kunnes osat vaihtuivat, ja löysin taas kerran itseni näistä ajatuksista, joita ohjelmassasi esiintyi. Tienasin aikoinaan jopa leipää ottamalla, myymällä kuviani. Nyt on poikani omistama kohtuullinen digihärveli käytössä, vuosien takaa mikään ei ollut kadonnut. Teen "töitä" kuten ennenkin, enkä kysele muilta.
hyvää
t
pelle

Huomenna on maalauspäivä ja tosi vaikeaa jatkaa jo vähän aloitettua työtä. Jännittää. Se "apuviivajuttu" oli superhyvä. Nyt uskallan piirtää vierekkäin vaikka sata hentoa viivaa ja valita niistä se minulle "oikea". En ole mikään taiteilija, mutta kaikki kotini seinät ovat täynnä taulujani: MINUN tekemiäni tauluja. Kiitos tosi ihanasta ohjelmasta. Eve, nyt sinäkin heti paikalla maalaamaan!

Maalasin viikonloppuna! Se oli aivan ihanaa. Olin Vantaan aikuisopiston kurssilla, jossa liikuttiin, kirjoitettiin ja maalattiin. Oi onnen aikaa!

Maarit Björkmannin juttuja ei kannata niin todesta ottaa, hän yrittää kalastella vain asiakkaita koululleen.

Mitä Maarit Björkmanniin muuten tulee, niin hän itse on vain puolustuskyvyttömien ja lasten kiusaaja, eikä hänellä itsellään ole rohkeutta muuhun! Äärimmäisen raukkamainen tyyppi!

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu