Ti 12.03.2013 @ 09:56Eve Mantu - kävelijä

Kävele itsellesi juuret

Vuosittain jopa 15% Suomen asukkaista vaihtaa asuinpaikkaa maan rajojen sisällä, arvioi Pauli Saloranta. Hän kehitti kotikaupunkipolkujen verkoston lääkkeeksi juurettomuuteen.

- Kävellen pääsee lähelle kohteita ja osaksi maisemaa. Kävely antaa aikaa havainnoimiseen sekä tuntuman maastoon ja etäisyyksiin kirjaimellisesti kantapään kautta, kuvailee tämä polkuopas.

Lähiympäristöstä voi löytää monenlaisia mielimaisemia.

Siirtolapuutarhojen puuhakkaat asukkaat liikuttavat minua. Kun näen, millaisella rakkaudella minipuutarhurit hoivaavat viittä mansikantaintaan, uskon taas ihmisiin. Usko on uutisvirtaa seuratessa usein koetuksella.

Kun sydämeni on särkynyt, etsin lohtua merestä. Myös valkovuokkolehto on lohdullinen ja virkistävä.

On mahdotonta tehdä sellaista listaa mielenterveyttä tukevista maisemista, joka pätisi kaikkiin kulkijoihin. Kokemukset paikoista ovat niin yksilöllisiä. Joku haluaa itkeä läheisen kuolemaa hautausmaan kivimuurin vierellä, toista hautuumaa pelkästään ahdistaa. Meri on yhdelle raikas ja avara, toiselle pelottava ja armoton.

Pauli Saloranta suosittelee etsimään omaa tunnekarttaa, omia mielimaisemia sanan moniulotteisimmassa merkityksessä.

- Lähiympäristö on kuin joulukalenteri täynnä yllätysluukkuja. Ne luukut kannattaa pitää auki. Ulkomaanmatkat ovat harvinaista herkkua, kannattaa etsiä joka päivään pieniä elämää kruunaavia hetkiä työmatkan tai koiranulkoilutusreitin varrelta, neuvoo Pauli Saloranta.

On mahdollista löytää ihan lähietäisyydeltä mielenterveyttä tukevia maisemia. Maisemia murheeseen, maisemia vastarakastuneeseen euforiaan, maisemia pääsykoejännitykseen.

Osaatko sinä käyttää kävelyä lääkkeeksi ja maisemia mielihyväksi? Kehu ihmeessä muillekin näitä löytöjäsi!

4 kommenttia

Hieno ohjelma.
Jäi kuitenkin hiertämään tätimäinen suhde mätäojaan. Voidaanko tosiaan tänään noin vain muuttaa vanhoja vakiintuneita nimiä ja köyhdyttää näin historiaa. Varmaan joitakin häiritsee kuolemanjärvi, murhajärvi, paskolampi jne. Tämä on kuitenkin evävää historiaa ja liittyy johonkin merkittävään.

Kiitos Eve! Kävelyn tunnelma välittyi radiossa hienosti.

Tässä suora linkki Mätäjoen kotikaupunkipolkuun Pitäjänmäki-seuran sivuilla: http://kaupunginosat.net/pitajanmaki/kotikaupunkipolut/1-mtjoki-mainmenu-893

sä ihastuttava stadilainen ,puhut niin tutusti,

Hei Eve! Kirjoitan tähän aihetoiveen ohjelmaasi varten. Voisitko ottaa aiheeksi parisuhteen eri muodot, tarkoitan lähinnä avoimen suhteen vs. normaaliparisuhteen (joista puolessa on pettämistä). Kumpi onkaan moraalisesti arveluttavampi tai parempi olotila? Tässä linkki Suomi24-keskusteluun http://keskustelu.suomi24.fi/node/10471397 . Jätäthän ilmiselvät trollit huomioimatta. Kiitos hyvästä ohjelmasta!

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu