Ti 08.02.2011 @ 10:31Eve Mantu - nikkarinuskoon pamahtanut äiti

Poika, puukko ja hirvi

En ole valmis päästämään poikaa hirvimetälle. Enkä jaksa uskoa, että poika haluaisi survoa puukkoaan eläimen kylkeen.

Ehkä aloitamme kuitenkin puutöistä.

Nikkari-Mikko Kiio on monen pienen veistelijän idoli. Mikko isännöi vielä jokin aika sitten omatoimiverstasta Espoon Pisan kartanon piharakennuksessa. Mikko hehkuttaa vapaan nikkaroinnin autuutta: "Vapaamuotoinen, omatoiminen, kiireetön nikkarointi edistää ja ylläpitää lasten henkistä hyvinvointia, mielenterveyttä. Lukuisilla lapsilla on suorastaan suuri, hengen ja kehon voimia vaativan, vahvistavan, kunnon, ihan oikean työn tekemisen ja kokemisen nälkä ja jano. Sitä ei näpertämällä ja nypläämällä koskaan tyydytetä."

Mikko kritisoi vanhempia ja ammattikasvattajia. Päiväkodeissa ja ala-asteilla ei anneta lasten tehdä teknisiä töitä. Naisväki erityisesti syyllistyy työkaluhommien vieroksumiseen. Sahaan suhtaudutaan kuin petoon, joka "jo kohta haukkaa, pian päällekin käy."

Mikko Kiion kirjoittama MUNAKENNOISTA MIESTEN TÖIHIN - aapinen varhaiskasvattajille (omakustanne) on rankkaa luettavaa. Tunnistan olevani "valmiiks passaaja". Olen liian hanakasti auttamassa, varoittamassa ja paapomassa. Mikkoa tarkkaillessani opin tärkeän asian. Kun lapsi kysyy neuvoa tai apua, Mikko ei säntää auttamaan vaan sanoo verkkaan: ...vai haluatko itse vielä hetken miettiä?

6 kommenttia

Moikka Eve!
Nikkarointi on oikein mukavaa puuhaa, joten onnea matkaan! Kannattaa käydä työkaludivarissa, joka on Hämeentiellä, ratikkahallia vastapäätä. Liike on nähtävyys sinänsä. Sieltä saa halvalla työkaluja.
Sitten tääl Hakiksessa Viherniemenkadulla on Bebek- niminen elektroniikkaliike. Sieltä saattaisi saada pienen, pöydänkulmaan sopivan puristimen.

Marde

Hei, tosi kiva kuunnella näitä sun juttuja! Voittaa kokeisiin lukemisen mennen tullen!

Olen samaa mieltä Mikko Kilon ja ohjelman kanssa. Itse olen jo isoisäiässä, jos olisi lapsia siis. Minulla on vanha puuvene ja siinä riittää kaikenlasita kunnostettavaa. Siskon lapsenlapsi, poika 6v jaksaa olla siellä loppumattomiin kun sille antaa pientä puuhaa ja eväitä välillä. Oikein näkee kuinka mieluista sen on päästä itse tekemään niitä "miesten töitä".

Ohjelma osui maaliin. Nikkari-Mikolle ja Evelle kiitos! Pojille sopivaa touhua pitää olla tarjolla jo päiväkodista alkaen. Liika varoittelu on esteenä luovuudelle. Isät antavat monesti lasten vapaammin kokeilla, mihin rahkeet riittää. Nikkaroidessa hyvänolontunne siirtyy suoraan kädestä aivoihin, kun saa oikein kunnolla sahata ja porata. Itseluottamus kasvaa siinä samalla: minä osaan!

KIITOS KIITTÄMISESTÄ! VERSTASHOMMELIT MEILT AIN HYVIN HOITUVAT. EVE TEKI ESPOON VERSTASREISSUSTAAN KELPO KOOSTEEN. MINÄ SIITÄ KIITÄN. KUIN MYÖS MAAN MAINIOTA ROSKISNALLEA/BIRGITTA WULF IA ANSIOISTAAN KIERRÄTYSAATTEEN EDISTÄMISESSÄ SEKÄ VERSTASEVANKELIUMINKIN LEVITTÄMISESSÄ,TIEDOTTAMISESSA,MAINOSTAMISESSA.

MITENKÄHÄN SAATAIS LASTEN TEEVEEOHJELMIEN TEKIJÄT TODELLISIA,OIKEITA LASTENKULTTUURIOHJELMIA KELPO VERSTAILLA LAATIMAAN. PARJ VUOTTA SITTEN YKS PIKKU KAKKOSEN TOIMITTAJA TULLA LUPAS. VUAN EIPÄ OO KONSAAN NÄKYNNÄ EI KUULUNNA. LASTENKULTTUURIKS KEHUTUT JUTUT OVAT KUNNISSA,KAUPUNGEISSAKIN ENIMMÄKSEEN VAIN AIKUISTEN LAPSILLE JA VANHEMMILLE MASINOIMAA,MARKKINOIMAA,OHJELMOIMAA JONNIIJ JOUTAVAA VIIHDETTÄ,VÄHÄARVOISTA AJANKULUA.

TEEVEESSÄ PITÄIS JATKUVASTI,VÄHINTÄÄN KERRAN KUUKAUVVESSA OLLA NÄYTILLÄ OHJELMAA PIKKU NIKKAREIDEN MALLIVERSTAILTA. JOS JOLLAKULLA SUHTEITA TUOTTAJIIN,OHJELMAPÄÄTTÄJIIN OLIS,NIIN NIITÄPÄ NYT HYVINNII HYÖDYNTÄÄ SOPIS.

VAIKKA LOKAKUUSTA LÄHTIEN KANGASALLA MALLIVERSTASTANJ MAINOSTANNA OON,KETTÄÄN EI VIELKÄÄ KUULUNNA,NÄKYNNÄ OO.
ENS KUUSSA ILMARIN PKSTA TAMPEREELTA ON 18.3.YKS ESIKOULURYHMÄ LUVASSA TULLA.

JA ÄSKETTÄIN KUNNAN KEHITYSVAMMAISTEN ASUMISYKSIKÖN KÄYTTÖÖN TALKOILLA RAKENTAMANI NAPAKELKKA/HOIJAKKA AJOITTAIN LÄHIPELLOLLA LIITÄÄ. ENS VIIKOLLA,23.2. LÄHIKOULUN LUOKKA SAKSALAISVIERAINEEN ON TULOSSA KESKIPAKOVOIMAN JA VAUHDIN HURMAA TUNNUSTELEMAAN.
pe 18.2.2011...k mikko

Arvostan kovasti Mikko Kiion tekemään työtä lastemme kädentaitojen edistämiseksi! Hän on työskennellyt pyyteettömästi vuosikymmenet, saamaatta juurikaan yhteiskunnan tukea ja arvostusta arvokkaalle työlleen!. Tälläisille uranuurtajille olisi ehdottomasti annettava myös taloudellinen tuki ja mahdollisuus kehittää tämänkaltaista toimintaa, sillä kuka muuten tulevaisuudessa tarttuu sahaan, vasaraan ja poraan? Näitä työkaluja tulemme aina tarvitsemaan, niin kauan kun ihmiskunta on olemassa! Lisäksi kaikenlaisen puutavaran hyötykäyttö on ehdottoman välttämätöntä, sillä esim. huonekalut päätyvät aivan liian usein hyödyntämättömänä kaatopaikkalle! Kiitän mitä lämpimämmin Eve Mantua siitä että hän otti ohjelmistoonsa näin upeaa työtä tekevän, varsin pätevän ja hyväluontoisen, aidon ja rehdin tosi miehen! Toivon ohjelmistoon lisää yhteiskunnan tärkeisiin asioihin puuttuvia ihmisiä. Ja toivon koko sydämestäni Nikkarimikkoja lisää Suomeen! Ei tarvitsisi nuorten purkaa ahdistustaan huumeisiin eikä alkoholiin ja muihin turruttaviin aineisiin! Kädentaidot kunniaan ja Mikko Kiiolle voimia jaksaakseen yhä puurtaa tärkeässä työssään!

Ohjelmasta jäi parhaiten mieleen Even pojan toteamus nikkaroimisesta "sairaan kivaa".

Nikkarimikon ystävä ja tukija Roskisnalle Birgitta Wulf :)

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu