Ma 07.05.2012 @ 13:58Eve Mantu - tuhannen keskeneräisen käsityöprojektin äiti

Radio-ompeluseura kokoontuu

Enpä ole ennen kantanut ompelukonetta radio-ohjelmaa varten studioon. Nyt kannan. Tiistaina 9.5. suorassa lähetyksessä kudotaan, tuunataan ja ommellaan sekä puhutaan käsitöiden hyvästä vaikutuksesta. Aivot rakastavat kaikenlaisia käsitöitä. Monotoninen kutominen (esimerkiksi pitkä kaulahuivi "ainaoikeeta") avittaa autuaaseen raukeuden tilaan. Pulssi hidastuu, verenpaine laskee. Kiperä koruommel puolestaan virkistää muistia ja ongelmanratkaisuälyä.

 Reversible bag sivulta http://verypurpleperson.com/2010/04/making-reversible-bag.html

Internetistä löytyi käännettävän olkakassin ohje. Sellaisen ompelen huomenna studiossa.

Kokeilen Vallilan verhokankaita. Kestävätkö kantamuksia ja pesua?

http://verypurpleperson.com/2010/04/making-reversible-bag.html

En usko, että saan kassia ihan valmiiksi radiolähetyksen aikana. Olen huomannut, että ompeluseuran kokouksissa tulee välillä ommeltua väärät kappaleet yhteen. Muiden kässäilijöiden juttuja on niin kiva kuunnella. Radio-ohjelmassa keskittymiseni hajoaa varmasti. Olisikohan parasta jättää isommat ompelutyöt suosiolla kotiin?

http://verypurpleperson.com/2010/04/making-reversible-bag.html

3 kommenttia

Ekaksi iso kiitos tähänkin aiheeseen tarttumisesta!

Muutama kuunnellessa herännyt miete:
käsityön merkityksestä:
- osa-alue, jota ette tainneet painottaa on mielestäni sekä mallin mukaan työskennellessä että etenkin tuunatessa on ennakkoluulottomuus! Pidän sitä etenkin tässä nykyisessä ohjeitten ja kieltojen ja käskyjen tiheässä viidakossa seikkailevalle kansalaiselle hyvin, hyvin tärkeänä pääomana!
käsityön valmistamisesta:
- kokemukseni erisorttisten töitten loppuvaiheesta on , ei niinkään haikeus jo valmistuvan perään, kuin se ajatus, että kunhan tämä on valmis, pääsen aloittamaan sen-ja-sen!! Mahdollisesti uusiin materiaaleihin tai tekniikoihin tai soveltamaan meneillään olevaa ihan uuteen kohteeseen! Tämä on munulle tutumpi tunne kuin kaipaus käsillä olevan jatkamiseen....
- ja sitten se eikka, jokamielestäni jäi käsittelemättä ; entäs' kun jää kesken? mitä silloin itse kukin tekee? Tiedän, että joissain käsityöyhteisöissä (-ryhmissä) pidetään aika-ajoin 'kesken-jääneitten-näyttelyitä' teemalla TEE SINÄ TÄMÄ LOPPUUN!!! Vai käykö yleisimmin niin, että keskeneräinen jää odottamaan uutta inspiraatiota?

Hei!
Kiitos Eve Mantu tämänpäiväisestä ohjelmastasi!
Itse ompelen, neulon ja tuunaan. Intohimoni ovat kirjoneuleet, joita olen tehnyt vuosikymmenten ajan. Ensimmäisen kirjoneulevillatakin tein noin kymmenvuotiaana tyttösenä äidin ohjauksessa. Kokoan tällä hetkellä valokuvakirjaa töistäni. Tuunausta olen harrastanut jo 60-luvulla lukiolaisena, kun tein itselleni vanhoista vaatteista uusia luomuksia.
Kirppiksiltä löytää paljon hyvää materiaalia, verhot ovat aarteita. Talvella tuli tehtyä kirjoneulelapasia ja sukkia suvun naisille ja vähän myös miehille.
Käsitöiden tekeminen on todella rauhoittavaa ja terapeuttista puuhaa. Kun saan jokun työn valmiiksi, pitää olla jo uusi suunnitelmissa.
Hyvää kesää ja mukavia käsitöitä!

Kiitos ohjelmasta, jonka pääsin kuulemaan vasta netistä. Olen itse tykännyt jo koulussa käsitöistä, vaikka silloin tehtiinkin mallin mukaan tylsiä töitä tylsistä materiaaleista. Kaksikymmentä vuotta sitten löysin tilkkutyöt ja sen mukana oman suunnittelun, värit ja ihanat materiaalit. Samalla löytyi myös tilkkuilijoiden oma yhdistys ja siten sosiaalinen merkitys. Uskon myös vahvasti käsityön hyvinvointivaikutuksiin, joiden tutkijoista mainittiin Sinikka Pöllänen ja toisena hyllylläni pyörii Eija Vähälän tutkimus.

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu