Ti 07.02.2012 @ 10:03Eve Mantu - levoton lepattaja, joka haluaa oppia tyyneyttä.

Unohda multitasking. Tee yksi asia kerrallaan. Ajatuksen kanssa.

Voisinko olla tyynempi äiti? Tämän kysymyksen kanssa lähdin kurssille, jossa opetettiin tietoista läsnäoloa. Tavoitteena olisi tulla valppaaksi, mutta tyyneksi vanhemmaksi. Oppia tiedostamaan ne seikat, jotka ohjaavat minua ja päästä niiden herraksi, ettei tarvitsisi aina reagoida selkäytimestä.

Chris Willard opettaa mindfulness-tapaa oppia rauhoittamaan mielensä. Hän neuvoo unohtamaan monisähläämisen. "Kun leikit lapsen kanssa, keskity leikkimiseen ja vain siihen. Sitten kun on aika laittaa ruokaa, uppoudu ruoanlaittoon täydellisesti. Lapsi voi osallistua ja tekemisen ohessa oppia keskittymistä ja rauhoittumista yhteen asiaan."

 

Asiasanat: 

11 kommenttia

Tuoreena mummona olen jo kokeillut lapsenlapseeni läsnäoloa.

Järisyttävämmän oivallukseni sain luettuani Kimmo Takasen kirjan Tunne lukkosi.
Se vei minut valtaisaan myllerrykseen itseni kanssa, tajuttuani miten "homma toimii."
Eli millaisia "virheitä" olen saanut lapsuudessa osakseni ja miten olen siirtänyt ne omaan lapseeni!
Järisyttävää.
Eli hyvin lyhyesti sanottuna minun sisäinen lapseni kommunikoi lapsenlapseni/kaikkien muittenkin kanssa.
Se vastuullinen aikuinen joka minussa tulisi olla, on usein avuton ja vaiti.

Suosittelen.

mummo

Minäkin olin yksinhuoltaja. Kun tytär oli pieni, oli pakko tehdä priorisointeja. Ruuan jälkeen ihan tietoisesti jätin astiat tiskaamatta-eipä ollut tiskikonetta- ja asetuin sohvalle löhöämään ja lukemaan lapselle.Ajattelin silloin, että on valittava äidin ja isän roolin väliltä. Pölyjen pyyhkimistä en harrastanut ja tavarat sai olla sikin sokin.
Se paha tapa on minulla vieläkin.
Tyttärelle ei periytynyt tämä minun paha tapani. Toisaalta lasten suusta kuulee totuuden. Kun tyttö oli 10-vuotias, perheenjäseneksi tuli koira ja tyttö totesi : Nyt meilläkin on säännölliset ruoka-ajat.Luulin siihen asti, että olin säännollisesti laittanut aamupalan ja iltaruuan, mutta niissä oli nähtävästi lipsuttu.
Ei itse voi arvioida lapsenkasvatustaan. Nykymittapuiden mukaan lapseni jäi paitsi rahalla saatavia kehittäviä harrastuksia mutta itse koen ajan lapsen kanssa olleen elämäni parhainta aikaa ja välit tyttäreen ja hänen mieheensä ovat hyvät.

Miten helposti haluan sitä sun tätä
miten vaikeasti luovun siitä ja tästä

haluan rauhallisuutta ja levollisuutta
kukapa ei
annan tämän kiireen ja hössötyksen
siitä vaan

mutta vaihtokauppaan ei kukaan ryhtynyt
liekö liian halpa vai kallis tämä kiireeni mun

Jos olet vakuuttanut lapsesi siitä, että rakastat häntä aina (vaikka mitä tapahtuisi), että et siis häntä koskaan hylkää sekä että, et hänelle koskaan valehtele; teillä on avoin ja rehellinen vuorovaikussuhde. Voitte olla tyynesti yhdessä ihmisinä, aikuinen ja aikuiseksi oppivana, kaikkine puolinenne: oppia epäonnistumisista, iloita onnistumisista ja kiittää elämää kaikesta hyvästä.

Kiitos ajatuksista, joita itsekin pohdin päivittäin matkalla ihmisyyteen. Se on elämän pituinen matka valveilla oloa ja tarkkaavaisuutta, pois oppimista vanhoista malleista. Samalla tulee todeksi ruokkimisihme: kumpi susi sisällämme saa tarpeeksi ravintoa ja sen toisen on väistyttävä. Mindfullness'illa on alkuperänsä jo raamatussa, jossa puhutaan mielenmuutoksesta, esim. 'muuttukaan mielenne uudistuksen kautta' ja elävä esimerkkikin annetaan. Se meidän vanha egomme on järkyttävän vahva, jota ei omin voimin lannisteta. Voimia ja rohkeutta kaikille, jotka tälle matkalle haluavat lähteä!

"...matkalla ihmisyyteen"

Ihmisyys on jo tässä ja nyt, jokaisessa.

Nykyinen luonnoton, kiivastahtinen elämänrytmi estää tavallista ihmistä elämästä itselleen parhaiten sopivaa, rauhallista ja ihmisarvoista elämää.

Taakkaansa voi myös keventää luopumalla ihmistä syyllistävistä uskonnoista ja alkaa iloita omasta ihmisyydestään.

Kiitos taas Eve Mantu pohdinnoistasi! Kuuntelen aina mielenkiinnolla ohjelmaasi. Mindfulness kuulosti aluksi snobien hörhöilyltä, mutta tarjoilit asian hienosti. Lopulta se osui ja upposi. Tästä saan myös mietinnässä olleen idean tulevan viikon aamunavauksiin. Kiitos!

Ihminen on maailmassa kuin eksynyt marjanpoimija.
Niinpä helposti turvataan Jeesukseen, Buddhaan, Allahiin tai Chris Willardiin. Maailma on täynnään kirjoja ja kursseja, joiden toivottaisiin opastavan pois metsästä, mutta joiden ensisijaisen motiivin voisi kuvitella olevan maallisen mammonan kerääminen tekijöilleen ja pitäjilleen. Joukkoon mahtuu varmasti pyyteetöntäkin toimintaa.

Willard laittoi naiset kävelemään kolikko varpaiden päällä. Äänistä päätellen kolikot putoilivat tiuhaan.
Oliko kurssin vetäjän tarkoituksena todellakin saada naiset keskittymään yhteen asiaan, eli yritykseen olla tiputtamatta kolikkoa? Epäilen.
Ehkäpä Willardilla on hyvin vahvasti taka-ajatuksia toiminnassaan.
Hän lienee amerikkalainen, joten mikään tuskin olisi kauniimpaa musiikkia hänen korvilleen kuin jatkuva rahan kilinä. Lisäksi vaikuttaa, että hän on seksimaanikko.
Kaksi kärpästä yhdellä iskulla; auvoinen kilinä ja viehkeän punaposkisina tiuhaan pyllistelevät naiset, jotka saattoivat pudotella kolikkoa tahallaankin, mikäli Willard yhtään vetosi heidän naisellisiin tunteisiinsa.
Ja tästä kaikesta hänelle vielä maksettaisiinkin. O’ yeah, baby!

Mahtoiko kurssin vetäjä itse toteuttaa oppejaan, eli keskittymistä yhteen asiaan?
Taisi kaveri olla aivan multitasking-täpinöissään.

Kiitos Eve tästä ohjelmasta

Ohjlamassa oli paljon kiinnostavia asioita.
Olen itse harjoittanut mindfulnessia kauan aikaa. Omasta kokemuksesta voin kertoa, että mindfulness vaikuttaa, jos sitä tekee (vaikka perheellisenäkin) säännöllisesti (välillä kannattaa kokeilla pidempiä istumisia, koska siinä huomaa vaikutukset todella konkreettisesti). Helpointa toi on jossain ryhmässä. Suomessakin on muutamia kokeneita mindfulness kouluttajia, joiden pidemmillä kursseilla homma avautuu.

Toki kyseessä on todella pitkälti samaa kuin minimalistisimmissa meditaatioharjoituksissa (zen ja vipassana), mutta länsimaalaisille ihmisille on hyvä tuoda keskeisidea esiin uudella tavalla, kuten mindfulness tekee, ja kuten ohjelmasi hienosti teki. Kiitos.

Kiitos Eve :)
Ajatus iltarukouksista ja kiittämisestä on pyörinyt mielessä pari viikkoa ohjelmasi kuuntelun jälkeen.

<p><a href="http://www.justinbiebershoes-supras.com/supra-skytop-1-c-2.html">Supra Skytop Shoes</a> release harvest July 1, 2008 Another colorway about lily of the valley <a href="http://www.justinbiebershoes-supras.com/new-supra-skytop-iii-men-c-27.html">Supra Skytop III</a> Skytop. This rhythm its only Timberlandinspired colorway these gives these footwear only crossover look between only boot Our store obey only stunning collection about <a href="http://www.justinbiebershoes-supras.com/supra-tk-society-women-c-12.html">Supra TK Society Shoes</a> skytop ns shoes exchange you, fashion style, never come about timeCheap Supra Shoes Sale Online Supra Skytop II Womens Best money saving deals Onl.Supra sneaker ine And 100 Quality Guarantee.Products 1 16 about 79 Thrift <a href="http://www.justinbiebershoes-supras.com/new-supra-shoes-c-24.html">Supra Shoes Purple</a> Skytops Shoes Sale, Supra Shoes Online for free Shipping. <a href="http://www.justinbiebershoes-supras.com/supra-muska-skytop-c-3.html">Supra Muska Skytop</a> Skytops am lily of the valley majestic design beside fashion, trend, more perfection.Feb 16, 2011 The Supra Skytop II Kamikazes Revenge am based in 2008s .</p>

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu