Ti 07.08.2012 @ 09:38Eve Mantu - Operaatio Pinkki Hiiri

Operaatio Pinkki Hiiri miettii millainen olisi hyvä lastensairaala

Olen tänä kesänä liottanut jalkojani järvessä ja meressä ja miettinyt lastensairaalaa. Helsinkiin tarvitaan kipeästi uusi sairaala, mutta millainen olisi hyvä?

Kävin hakemassa innoitusta Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkista. Koulun rehtori Pihla Meskanen näytti minulle lasten tekemiä pienoismalleja. Yllä komeilee alle kouluikäisen työ UNELMAKOTI. Pinkki hiirenpää muistuttaa minua siitä, miten villejä ja orgaanisia lasten suunnittelemat rakennukset ovat. Meidän aikuisten tehtävänä on miettiä mikä on tämän pinkin hiiren syvin olemus. Mikä siinä on se tunnelma ja idea, jota lapsi kaipaa rakennukseen. Voisiko lastensairaalassa olla annos pinkkiä hiirtä? Mitä se tarkoittaisi? Huumoria? Lämpöä? Leikkimieltä?

Täten käynnistyy kaikille avoin ideointisessio Operaatio Pinkki Hiiri. Kerään talteen kaikenlaisia haaveita ja ideoita ja lupaan viedä parhaat eteenpäin. Ole hyvä!

7 kommenttia

Mainio hanke! HUS lastensairaalasta pitäisi tehdä lapsiystävällisyyden pilotti myös kansainvälisesti. Teimme lapsiasiavaltuutetun toimistossa pienimuotoisen kyselyn lapsipotilaille aiheesta viime vuonna. Vanhempien mahdollisuus olla mukana ja yöpyä sairaalassa oli lasten useimmin esille ottama toive. Eikä se koske vain pieniä lapsia. Tilojen pitäisi mahdollistaa tämä . http://www.lapsiasia.fi/nyt/tiedotteet/tiedote/-/view/1567956

Kysyin kolmelta lapseltani (6,8 ja 9), joista yhdellä on henkilökohtaista sairaalakokemusta, millainen heidän mielestään olisi hyvä sairaala.
Tässä lista joka syntyi 10 minuutin mittaisen pohdinnan aikana:

-Sairaalassa pitäis olla kummitushuone, jossa olis pimeää ja seinillä hohtavia haamuja jotka olis kuitenkin vähän hassuja, ja kummitusnaurua, koska monia lapsia, jotka on tosi sairaita, pelottaa kuoleminen, ja siks ois hyvä olla paikka jossa saa pelätä rauhassa niin että se pelko alkaa naurattaa.

-Sen sairaalan pitäis olla rakennettu enemmän niille lapsille kuin aikuisille. Siellä vois olla juttuja jotka lapsista on hauskoja, vaikka ne aikuisista oliskin tyhmiä. No vaikka että kerroksesta toiseen voi aikuiset kulkea hissillä ylös ja alaspäin, ja lapset myös mutta siellä olis portaiden vieressä liukumäki niin että alaspäin vois tulla myös lapset liukumalla ja aikuiset myös jos ne haluu.

-Siellä vois olla sellanen yks kokonainen seinä johon vois piirtää, vähän niinkun niitä paikkoja joihin saa tehdä graffitteja.

-Niille lapsille jotka on tosi kipeitä ja joutuu vaan olemaan sängyssä, pitäis sen huoneen missä ne on olla tosi mukava, et ne vois vaikka tuoda kotoaan kaikkia tavaroita, niinkun vaikka omasta huoneesta verhot ja matot ja jonkun yölampun ja tollasta, että se huone näyttäis enemmän niinkun kodilta.

-Ja sit jos niillä lapsilla on vaikka lemmikkikoira tai kissa tai joku marsu, niin senkin pitäis voida tulla vierailemaan sen lapsen luokse.

-Niiden hoitajien pitäis oikeesti tutustua niihin lapsiin, niin että ne vois jutella niiden kanssa normaalisti, eikä sellasella tyhmällä tavalla niinkun "ollaankos me pirteitä tänään?".

-Lapsille pitäis kertoa kunnolla kaikki niin että ne ymmärtää mitä tehdään jos vaik tehdään joku leikkaus, niin ei niitä pelottais niin paljon.

-Ei sais liikaa ajatella vaan niitä kaikkein sairaimpiakaan lapsia, kun sillon kun mun teki mieli jo juosta ja nauraa niin mulle sanottiin ettei saa kun se häiritsee niitä oikein sairaita. Must tuntuu et se pikemminkin vois auttaa niitä pahasti sairaita jos ne vois vaikka jonkun läpinäkyvän seinän läpi katsoa leikkihuoneeseen ja nähdä miten terveemmät lapset juoksee ja nauraa, kun sit niist ehkä alkais tuntua enemmän siltä et nekin haluu viel parantua.

-Se itse talo vois olla sellanen et se olis jännä. Kun jotkut joutuu olemaan siellä tosi kauan niin olis kiva kun se rakennus olis tosi sokkeloinen niin et sieltä löytyis aina jotain uutta kun ei pääse ulos. Niin et vaik ne seinätkään ei olis pelkkiä seiniä vaan niis vois olla vaik puolapuita ja sellasia peilejä niinkun naurutalossa ja sellasia nappeja, et kun niistä painaa niin kuuluu linnunlaulua, ja sit et osa siitä seinästä vois olla akvaario jossa olis kaikkia kaloja, niin ja voishan se seinä olla vaik kokonaan läpinäkyvä ja siellä sisällä menis pienoisjunarata tai vaikka muurahaisfarmi, ja et sen sairaalan seinät olis joka paikasta sellasia eikä vaan jossain yhdessä leikkihuoneessa. Ja sit niis seinissä oli siellä täällä ihan yllättävissä paikoissa laatikoita joissa olis sisällä jotain mielenkiintoista. Niin ja voishan niitä seinän nappuloita painamalla myöskin kuulla vaikka satuja.Eihän sen sairaalan tarttis edes näyttää talolta. Sehän vois näyttää ihan milä tahansa, vaikka ufolta!

-Tai ehkä se olis kuitenkin hyvä jos siinä sairaalassa olis monia erilaisia osia, kun on erilaisia lapsiakin, niin että ne vois olla siinä osassa missä ne viihtyy. Niinkun onhan siellä paljon eri-ikäsiäkin lapsia, eikä sellasia nuoria enää kiinnosta ihan vauvojen jutut. Tai sit jos joku haluaa olla ihan hiljaa ja rauhassa tai vaikka vaan lukee niin sellanen rauhallinen alue pitäis olla muttei niin että kaikki joutuu sit oleen hiljaa.

-Et se sairaala olis sellanen paikka et vaikka sinne onkin hirveetä joutua, niin sit siitä jäis kuitenkin ihan hyviäkin muistoja.

lainaus:
Sen sairaalan pitäis olla rakennettu enemmän niille lapsille kuin aikuisille. Siellä vois olla juttuja jotka lapsista on hauskoja, vaikka ne aikuisista oliskin tyhmiä.

Täyttä rautaa, kiitos!

Tästä aikuisesta sellainen kerrosten välillä oleva liukumäki ei ole ollenkaan tyhmä. Se on kiva. Lisää sellaisia!

Loistava idea Eve! Myötätuulta purjeisiin hankkessasi :-)

Haluan, että me kaikki työssä käyvät perustamme %-liikkeen Lastensairaalan aikaansaamiseksi.

Jos saamme 10000 jäsentä osallistumaan 3 % / kk nettopalkasta %-liikkeeseen saamme 18 000 000 € olisi kasassa 3 vuoden kulutta. %-liikkeeseen saavat osallistua sekä palkansaajat että yrittäjät. Summa vastaisi 1/4 osaa hankkeen hinnasta, jolla voitaisiin nimenomaan hankkia parasta mahdollista tekniikkaa ja potilaan mitat huomoitavia instrumentteja.

Paikka: Lastensairaala sopisi hyvin Kipuklinikan vastapäätä, Stenbäckinkadun eteläpuolelle, Folkhälsanin puistoon / takapihalle.

"Omaishotellin" tilat kunnostetaan vanhaan Lastenklinkkaan

Hyvällä tahdolla v,2015 meillä olisi upouusi "täyden palvelun hoitola"

Eve Mantulla on kiinnostavia ohjelmia Ylessä. Esim. kesällä oli ohjelma koskien uuden lastensairaalan rakentamista.

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu