Näkymätön Jokujen verkosto

Jokaisella kaupungilla ja kyläpahasella on monta karttaa. Ne ovat erilaisten ihmisten silmin nähtyä maantiedettä. Asunnottoman kartalla merkittäviä paikkoja ovat turvalliset nukkumapaikat, lapsen maantieteessä korostuvat kiipeilypaikat, uimavedet ja ikävät nokkospusikot.

Eksyin eräänä tiistaina kiireiseltä työmatkaltani rantoja kuljeksivan eläkeläisen kartalle. Opin katsomaan kotikaupunkini tuttuakin tutumpaa rantaviivaa uusin silmin. Enää en osaa kävellä maassa retkottavan muovikassin ohi. Erkki Hämäläinen kertoi minulle tarinan joutsenesta, jonka muovikassi melkein hukutti.

Opin myös sen, että meitä Jokuja on kahta sorttia. Toiset Jokut roskaavat, toiset Jokut keräävät roskat.

Torstaina 17.6. klo 12.15 puheenvuoron saa Erkki, joka omien sanojensa mukaan on "tämmönen vähän herkempi pöllöpää".

15 kommenttia

Omaa karttaakin kannattaa ravistella ja käännellä aina välillä. Miksi mennä aina kotiin samaa reittiä? Mitä löytyy naapurikorttelin takaa? Tai minkälainen on oikeasti se pahamaineiseksi väitetty kaupunginosa?

Katsetta kannattaa aina myös nostaa joko ylemmäs tai alemmas, niin tutut paikat näyttävät yllättävän erilaisilta.

Eki meinas hukkua joutsenen muovikassiin? Mitä ihmettä, joko joutsenetkin joutuvat hakemaan evästä Alepasta?
Miten on tilhen, hömötiaisen tai talitintin laita? Entä varis, viirupöllö ja varpunen?
Taitaa olla liikaa kysymyksiä heti kättelyssä, joten lienee syytä sulkea kirjan kannet, ennenkuin paljastuu tietämättömyyteni lintulajien käytöstavoista.
Sanottakoon kuitenkin, että roskaaminen on tyhmää. Mutta kaikkein tyhmintä on melusaasteen tuottaminen. Väitän, että mitä kovempi ääni moottorista, pakoputkesta tai renkaista irtoaa, sitä tollompi on melusaasteen tuottaja. Tollo on myöskin halpa viini.

Pahoittelen mahdollisia kielivirheitä. Olen loman tarpeessa :)
-EVE MANTU

Anonyymi kirjoitti:

Pahoittelen mahdollisia kielivirheitä. Olen loman tarpeessa :)
-EVE MANTU

Tosiasia on, mikäli mikään totta on, että kielivirheitä sattuu kaikille, vaikka kuinka kieli keskellä suuta niitä yrittäisi välttää. Sinun tekstisi lauseessa oli virheen sijaan sopiva kaksoismerkityksen mahdollisuus, johonka oli hyvä kaksimielisen tarttua, niin kuin pikkupoika tarttuu tytön lettiin, joka kyllä tietää, miksi. Siis tyttö tietää.
Siitä tulikin mieleeni, mitä edesmennyt K. Päätalo oli mieltä siis sanasta. Hänen mielestään siinä ei ollut mitään mieltä. Jollekin intomieliselle olisikin mielenkiintoinen tehtävä tutkia, löytyykö kirjailijan tuotannosta yhtään siis - sanaa. Ei ku siis Eve hei, voisiks sä tehä sen?
Loppukevennykseksi esitän lauseen, jonka voin myydä eniten tarjoavalle; Kaiutin, jota kaiutin, oli Kai Utin, jolle olivat kaiut in.
Kaikesta päätellen minäkin olen vähintään loman tarpeessa.

Koskettavaa! Kumpa yhä useammat pysähtyisivät näiden luonnon asioiden äärelle.

Kiitos ajatuksia herättävästä ja liikuttavasta ohjelmasta! Kävellen voi nähdä ihmeellisiä asioita. Olen itse joskus valinnut vapaapäivänä kartalta sattumanvaraisen pisteen muutaman kilometrin päästä ja kävellyt sinne kamera mukana ja kuvannut matkan varrelta kaiken kiinnostavan - kameran kohdistimen läpi joskus huomaa ihan uusia yksityiskohtia.

Vastaisen varalle: siipirikko variksenpoika voi olla avun tarpeessa ja kärsiä (varislinnut ovat älykkäitä ja kyllä tuntevat kipua). Korkeasaaren luonnonvaraisten eläinten hoitolaan (http://www.korkeasaari.fi/elaimetjaymparisto/elainhoitola) voi vaikka soittaa ja kysyä, kannattaisiko lintu tuoda sinne. Joskus ihminen kuitenkin voi auttaa enemmän kuin oksalta katselevat "huolehtivat varisvanhemmat".

Kiitos Eve mukavista ohjelmistasi ja oikein rentouttavaa lomaa!

Kiitos Eve Mantulle tämänpäiväisestä "Joku-ohjelmasta" Tosi mielenkiintoinen ja rohkea "kaappaus". Ohjelma eteni hienosti ja toimittaja korrekti tuntemattomia ihmisiä lähestyessään.

Eve Mantu pidän ohjelmistasi, pysäytät kuuntelemaan kiinnostavilla aiheillasi, miellyttävällä äänelläsi, mutkattomalla tavallasi lähestyä haastateltavia ihmisiä ja käsiteltäviä asioita. Ohjelmissasi on samaa tunnelmaa kuin parhaissa kuunnelmissa. Mukavaa kesää.

Eve,

Kerrot ja ihmettelet usein, mistä kaikesta jäät paitsi kun aina vain pidät kiirettä. Ajat sitä autoasi. Kuulijaa hermostuttaa. Ohjelmasi on jotenkin hengästynyt, se esittää ajatuksia, jotka jäävät kai puolitiehen.

Tee se! Uskalla jättää se kiire. Kohdata tämä hetki. Vaikka jäisi 100 muuta asiaa näkemättä autolla-ajot ajamatta ja ne kaikki muut keskeneräisiksi jäävät asiat ajattelematta. Pyydän: vie edes yksi asia alusta loppuun.

Kiitos Eve maanantain 21.6. ohjelmasta, jossa jututit "telkkämiestä"!

Ohjelma oli paitsi telkkämiehen osalta erittäin kiintoisa niin myös tämä "kartta-ajattelusi" herätti meikäläisessä uusia ajatuksia.

Kuuntelin ohjelmaa nauliintuneena, paitsi ohjelmaa ahmien niin myös samalla oma ajatusmaailma pyöri kiikhkeästi omaa ympyräänsä.

Hyvää lomaa Eve - odotan uusia ohjelmia :)

Anonyymi kirjoitti:

Pahoittelen mahdollisia kielivirheitä. Olen loman tarpeessa :)
-EVE MANTU

Jälleen kerran kuuntelin ohjelmasi ja jälleen kerran siitä sai hyvän mielen.Löydät ja huomaat asioita jotka useimmilta jää huomaamatta.Telkkä-mies juttu oli aivan ihastuttava!!Pienet asiat elämässä ovat usein niitä parhaimpia. Radio- ja tv-ohjelmat ovat täynnä hätää ja kärsimystä, paikkansa niilläkin ohjelmilla, mutta on hienoa , että myös positiivisuudelle on tilaa.Oikein rentouttavaa lomaa ja uteliaana odottelen syksyn ohjelmia.

Kuuntelin ensimmäistä kertaa ohjelmaasi ja melkein rakastuin saman tien. Aihe oli elämänläheinen ja toteutustapa eri tasoineen oivaltavan lämmin. Tällaisissa asioissa radio on parhaimmillaan ja sen intiimiys käy melkein iholle. Pienistä asioista tulee suuria ja ihmisenä olemisen mieli kirkastuu säväyttämällä sisäisen maailman parhaita puolia. Kiitoksia!

Olen kuunnellut kesällä joitain ohjelmiasi podcastina. Useimmiten olen pyöräillyt tai kävellyt. Pohdintasi sopii hyvin lenkkiseuraksi.

Ohjelmat ovat tosin muuttaneet aikaisemmat täsmälliset ja toistuvat reitit päämäärättömiksi kiertelyksi erilaisilla teillä. Olen päätynyt ajamaan ympyrää tai umpikujiin. Tämä ei ole minua harmittanut, vaan opin uusia asioita kotikaupungistani. Tänään pyöräilin päämäärättömästi ympäri Lahtea kaduilla, joita en ole koskaan ennen kulkenut. Vähensin vauhtia ja kiinnitin enemmän huomiota maisemiin, taloihin ja ihmisiin.

Katselin myös yhtä harakkaa, jota ensin luulin patsaaksi, mutta joka äkisti käänsi päätään minua kohti. Kuuntelin juuri aikaisemmin variksenpojan kohtaloa. Harakka seisoi tien vieressä erään talon portin pielessä. Jäin pohtimaan, mihin se oli menossa ja mitä sen mielessä mahtoi olla.

Teet ajatuksia herättäviä ohjelmia. Kiitos!

PS. Hyvä kirja vaeltamisesta ja kävelemisestä on myös Timo Tuomen "Jalan halki Ranskan". AIhetta käsittelee myös Elävän arkiston podcast "Merkkituote: Kävelemisen taito (2004)".

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu