To 16.02.2006 @ 09:27admin

Miksi haastattelen?

Olen virittäytynyt pohtimaan haastattelemisen perusteita. Viime viikkoina olen miettinyt asiaa ja kallistanut korvaa aina sinne, missä toimittajat puhuvat haastattelemisesta. Aiheesta lähtee monta versoa, mutta ydin on aina samaa: mitä varten ihmisiä mennään tapaamaan, mitä varten heiltä kysytään ja heidän toivotaan vastaavan.

Ystäväni, toimittaja, kertoi pari päivää sitten juttukeikastaan. Hänellä oli radiojutun kanssa todella tiukka aikataulu. Valmista piti tulla muutamassa tunnissa (sisältäen pohjatyön, matkat haastateltavan luo ja takaisin, jutun editoinnin ja ne semmoiset). Varsinaisesta haastattelukohtaamisesta hän kertoi: "Mä menin sinne ja sanoin, että mä kysyn sulta kaksi kysymystä ja mä haluan, että sä vastaan näin ja näin. Ja sitten mä sain ne vastaukset, joita lähdin hakemaan. Mun ei tarvinnut kuin leikata minuutti pois."

Meni juuri niinkuin olin suunnitellut?

Toinen toimittaja kertoo omasta metodistaan, jolla hän on pärjännyt alalla jo yli 15 vuotta. Hän saa lehdistötiedotteen, jonka mukana tulee kutsu lehdistötilaisuuteen. Hän käyttää varttitunnin siihen, että hän muokkaa tiedotteen väitteistä kysymyksiä. Jos tiedotteessa lukee, että TÄSSÄ UUTUUSTUOTTEESSA ON KIINNOSTAVAA SE, ETTÄ SE BLAABLAABLAA, toimittaja kirjoittaa kässäriinsä kysymyksen MIKÄ TÄSSÄ UUTUUSTUOTTEESSA ON KIINNOSTAVAA?

Kaikki ovat tyytyväisiä?

Nyt pitäisi sitten varmaan esitellä se oma ylittämätön metodi, kun kerran tämmöisiä pohtii. On mulla yksi periaate, muttei se mikään metodi ole. Mä haluan, että haastateltava kertoo jotakin, jota en jo tiedä. Haluan tulla yllätetyksi.

Mitä siitäkin tulisi, jos toimittajat eivät etukäteen tietäisi, mitä haastateltava aikoo sanoa?

0 kommenttia

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu