To 04.11.2010 @ 14:47Eve Mantu - joskus tuhma, mutta vain hyvästä syystä

Hyvänlaatuiset tottelemattomuudet

Oletko joskus tehnyt jotakin luvatonta hyvää, koska luvan saaminen olisi ollut liian mutkikasta?

Tunnetko jonkun hyväntahtoisen porsaanreikämestarin?

Kerro. Teen aiheesta ohjelman ensi torstaina.

Millaisissa tilanteissa on oikein rikkoa sääntöjä?

 

 

 

5 kommenttia

(jos haluat kuiskata salaisemmin, laita sähköpostia tulemaan eve.mantu ät yle.fi)

Eriloista jurnalismia kertakaikkiaan ja lopputulos on vain mielikuvituksesta kiinnia!

Mitä sääntöjä halutaan rikkoa? Eettismoraalisia, kirjoittamattomia, vai pelin ja politiikan sääntöjä? Kenties liikenne- tai järjestyssääntöjä?
Mielestäni kaikkia sääntöjä voi rikkoa, jos sillä ei aiheuteta ulkopuolisille sellaista haittaa, mikä olisi omiaan vaikuttamaan heikentävästi heidän psykofyysiseen terveyteensä tahi varallisuuteensa, mikäli tämä varallisuus on hankittu rehellisin keinoin tai langennut laillisesti.

Jos joku on joskus hölmöyksissään ja humalapäissään harjoittanut tontillaan eukonkantoa, ja on sen seurauksena joutunut käräjäsaliin syytettyjen penkille pahoinpitelystä, koska lääkärintarkastuksessa oli kannetun sisäreisissä havaittu jonkinsorttisia jälkiä, jotka kannetun mukaan olivat syntyneet portaissa raahaamisesta. Korvauksiin ja sakkoihin tuomittu, joka ei jaksanut lähteä asiaa hoviin oikaisemaan, ymmärsi vasta jälkeenpäin, että jäljet olivat mitä todennäköisimmin tulleet tontin rajalla kasvaneiden, iäkkäiden syreenipensaiden vauhdikkaasta läpijuoksusta.
Yksi kantaa toista vasten tahtoaan. Toinen valehtelee oikeudessa. Sitä saa, mitä tilaa?

Kirjoittamattomien sääntöjen mukaan ruokapöydässä ei sovi piereskellä, ainakaan seurassa.
Tätä sääntöä voidaan hyvin rikkoa silloin, jos aterioidessa vallitsee liiallisen vakamielinen, jopa sievistelevän teeskentelevä ilmapiiri. Ilman saattaa hetkessä puhdistaa piukean vinkuva pierahdus, joka oikein ajoitettuna voi vapauttaa koko seurueen iloiseen ja hersyvään nauruun. Yleisen hyvän mielen luomiseksi tehty sääntörikkomus puolustaa paikkaansa. Malja sille!

Lapsen voi antaa rikkoa pelin sääntöjä, jos tällä voidaan välttää parku, mikä itsessään voi olla söpöäkin.

Onko politiikassa muita sääntöjä, kuin sääntömääräiset kokoukset?

Punaisella ukolla voi ylittää suojatien ja valolla risteyksen, jos muita ei näy lähimaillakaan. Kannattaa silti pitää mielessä, että pusikossa voi lymytä poliisi, joka esittää eriävän mielipiteensä.

Nurmikoita voi tallata huoletta, se kasvaa aina uudestaan, mutta iltakymmenen jälkeen ei parane paukutella mattotelineellä. Vihainen, uniltaan herätetty naapuri saattaa keskeyttää sinänsä arvostetut siisteyden ylläpitotoimet, ja pyörittää myöhäistä tamppaajaa pitkin pihanurmea tai kukkapenkkejä, mikä taas voi olla epäedullista pihan yleisilmeen kannalta.

Päiväkotipihan maalaus vastoin arkkitehdin sääntöjä ei ole kovin tuomittavaa. Arkkitehtikin voisi ilahtua, jos hän ohikulkiessaan huomaisi pihalla ruudukossa hyppelevät lapset, ja yhden Ylen radiotoimittajan, joka tuhmuuden ja tottelemattomuuden puuskassaan on sutinut myös nenänpäänsä ja vaatteensa samalla Tikkurilan valkoisella.
Kuka tuollaista hurjasti ilakoivaa ryhmää hennoisi tai rohkenisi oikeuteen sääntörikkomuksesta haastaakaan?

Kiitos, Eve.

Sun ohjelmassa on yksi huono juttu. Minun pitäisi nyt, torstaina kello 12.26 opiskella kovasti sydänlihaksen toimintaa, mutta olen jättänyt aamulla radion taustahälyksi, jotta keskittyisin paremmin. VIRHE. Ohjelmasi alkoi ja huomio kiinnittyy nyt siihen. Kiitos Sinun liian mukaansatempaavan ohjelman... Taistelen itseäni vastaan. Viisainta olisi siirtyä jonkin merkityksettömän musiikin kuunteluun, mutta ei vielä, tämä on vain taas kuultava.

Kuka on muka mun käskeny lukea? Minähän kuuntelen Even ohjelman jos haluan!! Sääntöjen rikkomista kai tämäkin...

Valtaa ja sen käyttöä on aina aihetta kritisoida.

Jos oikein kuulin tutkimuksista, niin noin vain 20% noudattaa kansalaistottelemattomuuden ja rakkauden lakeja ja noin 80% juoksee pää märkänään rahan perässä. Tottahan historialliset syynsä siihenkin on.

Nuorena idealistina minä keksin tähän kansalliseen hätätilaan jopa ihan uuden puolueen - nuorena äitinä noin 60 luvun lopulla. Päätin, että minun poikani ei joudu tämän hulluksi tulleen kultuurin tykkien syötäväksi. Heidi Hautalan kanssa tuhlasimme tosi paljon aikaa perustaaksemme vihreät ihan puolueeksi saakka. Kai muistat näitä tiedoitusvälineiden risupartoja ja kukkaiskansaa. Make love, not war! No et ehkä muista, kun olit niin nuori. Mutta me edelleen olemme ihmiskunnassa aivan pikkuruinen vähemmistö rauhan, viisauden ja ilon unelminemme.

Siitä silloisesta pikkuisesta pojastani on kasvanut vahva, luova ja rakastava mies. Arvostuksemme on molemminpuolinen. Ja se on aivan upeaa nähdä ennen omaa kuolemaansa. Miten hän on osannut luoda työtä yli 300 ihmiselle luovuudellaan ja tavallaan "kansalaistottelemattomuudellaan?" Ainakaan itse en kadu yhtään sitä,että olin ja olen itse ollut luova ja todella pahuksen itsepäinen nainen. Ja rohkaisin sen pojankin luovaksi ja itsenäiseksi ihmiseksi.

Luovuus on hyvin rankkaa. Mutta se on erittäin mielenkiintoista. Oppii joka kurvissa paljon. Voi vaikka oppia jopa sen, että et itse hallitse elämääsi - mutta myös sen, että elämäsi ja rakkautesi hallitsee sinua. Ja luovuutesi on aina ilosi tämän maailman tappiin.

Niin oli kanssasi.

Kiinnostaako sinua kehitellä syvempää yhteistyötä kanssani?
Ja ihmetellä luovuutta, rahaa, kulttuuria ja valtaa ja luontoa?

Kysyy Vuokko

Jotta en saisi roskapostia sano lapsi,sano rohkeus ja sano naisen luovuus.
Sanoo Vuokko Lehmuspuisto

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu