Esityslista 15.3. Ovatko lääkärit yli-ihmisiä?

Kokoukseen on kutsuttu lääkäreiden hyvinvointia tutkinut anestesia- ja kipulääkäri Pirjo Lindfors.

1. Kokouksen avaus

2. Kokouksen järjestäytyminen

3. Laittomuuden ja päätösvallattomuuden toteaminen.

4. Vallallaolevien asenteiden esittely ja horjuttaminen.

Pitkiä päivystyksiä, joiden aikana pelastetaan henkiä. Lääkäri ei pienestä valita. Hän tekee työvuoronsa loppuun, vaikka oma vatsahaava vuotaisi tai rintaa puristaisi huolestuttavasti.

Pirjo Lindfors oli 38-vuotias, kun hän turvautui ensimmäistä kertaa nitrolaastariin.

Lääkärit luulevat olevansa haavoittumattomia ja jumalankaltaisia, hän kuvailee.

Työkulttuuri on luotu sellaiseksi, että siitä selviävät vain poikkeuksellisen sitkeät yksilöt, yli-ihmiset. Kuka normaali-ihminen selviäisi 32 tunnin päivystysvuorosta, jonka aikana joutuu ratkomaan monimutkaisia lääketieteellisiä ongelmia? Amerikkalaisessa tutkimuksessa lääkäreillä teetettiin älykkyystesti päivystyksen jälkeen. Tulos: IQ 70, joka vastaa lievää kehitysvammaisuutta.

Lääkärit vaativat itseltään ja kolleegoiltaan paljon. Jostakin kertovat hälyttävät itsemurhaluvut. Joka neljäs lääkäri pohtii vakavasti itsemurhaa jossakin työuransa vaiheessa.

 5. Muut asiat


6. Kokouksen päättäminen.

Eve Mantun kuriton kokous pidetään lauantaina 15. maaliskuuta klo 10.00. Pöytäkirjan tarkastajina koko Suomen kansa.

2 kommenttia

Kokouksen aihe on tärkeä. Olen itse nuoren naislääkärin äitinä ihmetellyt, miten lääkärit ovat hyväksyneet ja laatineet itselleen niin järjettömät työolosuhteet. Lääkäreiden väsymys johtaa ilman muuta potilasturvallisuuden vaarantumiseen. Puhumattakaan siitä, että perhe, erityisesti lapset, kärsivät.

Hyviä ohjelmia! Viimeisin tänään 17.3.. Siinä anestesialääkäri ruikutti päivystyksen rasituksesta, joka aiheutti jopa itsemurha-ajatuksia. Tämä ei ole uutta, -jo kauan sitten tutkimuksessa nuorilla naislääkäreillä ilmeni samanlaisia ajatuksia . 32 tunnin päivystys aiheutti ko. naislääkärille kauhistuttavia oireita. - Erikoistuessani asuttiin naistenklinikalla viikko, joka oli päivystystä 24/7, jokaisessa synnytyksessä piti olla mukana.Yöunet jäivät vähiin.- Seuraava viikko oli kotipäivystystä 24/7, oman päivätyön jälkeen piti tulla avustamaan leikkauksiin. Lääkäri-avustajana , joka sai vain yksinkertaisen tuntipalkan korvauksen öisin ja pyhinä, oli halvempi kuin sairaanhoitaja, Kolmas viikko oli normaali työviikko. Ensimmäisessä vakinaisessa virassani päivystin 11 kuukautta 24/7.. Useina vuosina unen määrä oli 4 tuntia/vrk, sekin usein pätkinä päivystyshälytysten takia. Rahallinen korvaus päivystyksen aikana tehdystä työstä oli yksinkertainen tuntipalkka .Esim.jouluaattona tehdystä keisarinleikkauksesta päivystyksenä (30 min) saatu korvaus olisi riittänyt yhteen tupakka-askiin.-Veroja maksoin 75%. Valmistuessani lääkäreitä oli n. 2670, nykyisin yli kymmenkertainen joukko. Lääkärit ovat naisistuneet ja kutsumusammatti on muuttunut bisneksen teoksi. Veroparatiisiyhtiöt valtaavat hoitoalaa. Raha on yhtä hyvä renki kuin tuli, mutta yhtä huono isäntä.

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu