To 07.06.2012 @ 15:31Eve Mantu - tuore puistokummi

Varo, ankea joutomaa! Sissipuutarhuri tulee!

Järvenpään Kyrölän asukkaat ovat kyllästyneet keskeisellä paikalla olevaan tylsään joutomaahan. Lähikaupan, koulun ja päiväkodin väliin jäävä läntti on herättänyt sissipuutarhurihengen kyläläisissä. Saisiko tästä meille kauniin virkistysalueen, jossa voisi istuskella lukemassa kirjaa, kahvitella, pitää kesäkirpputoria ja hoidella yhteisiä kukkaistutuksia?

Vaaleansinisen kaupparakennuksen vieressä on istumapaikka, mutta siihen kertyy roskia. Malttaisivatko jätskinsyöjät heittää paperit roskikseen, jos alue olisi viihtyisämpi ja hoidetun näköinen?

TV2 kuvaa tänä keväänä ja alkukesästä uutta televisiosarjaa Sissipuutarhurit. Torstaina 14.6. ensi kertaa nähtävässä ohjelmassa on ideana kaunistaa rumia paikkoja talkoovoimin. Kyrölän syötävän hyvä puisto lähti rakentumaan 30.5. aamupäivällä. Lähiseudun asukkaat tulivat lapioineen tekemään yhdessä hyvää. Kotipuutarhoista tuotiin perennoja ja yrttien taimia.

Olin mukana ensimmäisenä kuvauspäivänä, jolloin koottiin joukkoja ja suunniteltiin käytännön toimia. Agitaattori Minna Kivelä , (harmaa lippis, mietteliäs ilme), palaveeraa vapaaehtoisten kanssa. Talkoojoukko on saanut yrityksiltä lahjoituksia ja ne pitäisi noutaa.

Lea Alanko ja Erja Mähönen edustavat kyröläläistä talkootarmoa. Yhteisistutuksissa riittää kitkettävää.

Kaupunkilaiseen elämään kuuluvat yhteiset ympäristöt. Koska ne ovat yhteisiä, ne eivät oikeastaan ole kenenkään. Joku on niiden hoidosta vastuussa, en tiedä kuka, mutta se en ainakaan ole minä. Olen asunut koko ikäni kaupungissa. Olen oppinut kävelemään roskakasojen ja repsottavien istutusten ohi. Puisto-osasto hoitaa.

Viime vuosina lähes olematon viherpeukaloni on kuitenkin alkanut vipattaa. Olen alkanut kiinnittää huomiota joutomaihin ja rumana rehottaviin puistoistutuksiin. On selvää, etteivät palkkapuutarhurit pysty vastaamaan kaikesta. Voisinko jotenkin osallistua?

Kävin ilmoittautumassa puistokummiksi Helsingin rakennusvirastossa. Nyt saan ihan luvan kanssa hääriä kotikaupunginosani viheralueilla.

Myös Järvenpään Kyrölän vapaaehtoiset ovat ryhtyneet toimeen oman kaupunkinsa siunauksella. Varsinaista sissipuutarhurointia kaupanseudun kaunistus ei siis ole.

Alimmassa kuvassa on muuten jäteastianurkkaukseen istutettuja silmäniloja. Ruiskukkaa muistuttava vuorikaunokki on kuulemma helppo kasvi. Ei vaadi hyvää hoitoa ja leviää hanakasti. Erinomainen kaupanseinustojen kaunistaja siis.

5 kommenttia

Hei - Olin juuri menossa kaupunkiviljelysäkilleni tuohon ihan lähelle, kun radiosta alkoi ohjelmasi, ja jäin kuuntelemaan. Itä-Pasilan kaupunkiviljelypalstalla Kasöörinkadun ja Kumpulantien kulmassa on 20 onnellista säkkiin viljelijää. Minullakin on jo yrittejä siellä säkissäni, ja ensi viikolla laitan lisää kukkaa ja kesäkurpitsan taimet. Perjantaina menen Helsingin työväenkaupunginmuseon pihalle mm. hankkimaan helsinkiläisiä perinneperennoita. Ja viikonloppuna Keski-Pasilan kääntöpöydällä on hurmaava kahvila auki..
Itä-Pasilan kävelytasolla on lukuisia vehreitä kauniita paikkoja, ja kaiken aikaa lisääntyy meidän asukkaiden sissiviljely, mukuloiden ja kukkasipuleiden istutus..
"Joku" (Pasilan isku? dodot? joku muu?) oli varhain keväällä kiinnittänyt moniin puihin linnunpönttöjä, joten voin keittiön ikkunastani nyt seurata varpusia.. ja Mustarastaspariskunta oli omatoimisesti tässä ystävällisessä ympäristössä laittanut pesänsä parvekkeelleni, ja nyt ihailen viittä juuri kuoriutunutta vauvelia isänsä ja äitinsä yhteisessä hoivassa..

Sissiviljelyn yksi ongelma voisi olla vieraslajien levittäminen luontoon. Toivottavasti ei ainakaan jättiputkia, jättipalsameita, lupiineja tai kurtturuusuja paljon viljellä.

Kiitos Eve ihastuttavasta, ihmisläheisestä ohjelmasta, olet niin läsnä. Huomaatko, hyvä tarttuu??!! Sinustakin tuli puistokummi Helsinkiin. Kyllä kannatti tulla meidän kanssa ihmettelemään, mikä on Kyrölän kaupunginosan keskus. Eilen illalla oltiin porukalla piknikillä siinä pöydän ääressä. Useampikin ohikulkija huuteli kannustavia repliikkejä, parin tunnin höpöttelyn jälkeen kohenneltiin istutuksia ja kasteltiin ne. Yks koirankusettaja ei tosin kannustanut, kun pyysin ettei hän päästäisi koiraansa kulkemaan kierrätyspisteen istutusten joukossa, isäntä sai tosi hepulin ja huuteli agressiivisena vielä pitkän matkaa peräänsä. Pelkäsin vähän, että tulee kimpuun. Siis se mies. Onneks meitä oli ja on edelleen monta, yhdessä me pärjätään!

Sissiviljely on mitä suositeltavinta toimintaa! Ohjelmassa mainittiin muutamaan kertaan joutomaat ikään kuin kauhistuksina, mikä pisti korvaan. Joutomaat saattavat olla hyvinkin monimuotoista luontoa ja siksi yhtenä "sissipuutarhanhoidon" ongelman saattaakin olla hoitamattomuuden seurauksena syntyneen monimuotoisuuden kitkeminen ympäristön "siivoamisen" merkeissä. Siksi sissipuutarhurin tuleekin varustautua annoksella tietoa hallitun hoitamattomuuden ja joutomaiden merkityksistä luonnon monimuotoisuuden kannalta. Lisää esim.http://www.tringa.fi/fi/uutiset/tuoreimmat-uutiset/tringa-esittaa-ruderaatteja-perustettavaksi-paakaupunkiseudulle.html ja: http://www.sll.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2005/ruderaatit

täällä lapinjärvellä pariskunta on kylvänyt muutamia vuosia luonnonkukkia tienpenkalle kulkijoiden iloksi.aion ruveta tääl sissipuutarhuriks,jo parina vuonna oon keränny roskia iteksein.

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu