Pe 18.11.2005 @ 10:00admin

Mies ei voi olla aikuinen

Mies ei voi olla aikuinen. Vain nainen voi olla aikuinen.

Hahaa! Sainpas sinut lukemaan tämän tekstin!

Alun päätelmä ei ole miesvihainen. Se on suoraan kolmevuotiaan poikani suusta. Tulin sanoneeksi, että Martti-eno on aikuinen. Ei ole! Jyrähti poikani! Ei mies voi olla aikuinen! Ällistyin - väitin vastaan. Kyllä mieskin voi olla aikuinen. Pojista tulee miehiä, tytöistä naisia.

Vähän ajan päästä törmättiin taas samaan erimielisyyteen. Hän kyseli autolla ajamisen perään, olisi halunnut lähteä oikealla autolla liikenteeseen. Sanoin, että sitten saat mennä autokouluun ja saat ajaa, kunhan olet kasvanut aikuiseksi. Poika raivoistui, ja karjui, että musta tulee mies eikä mikään aikuinen!

Olin aivan ymmälläni.

Tarhan pihassa se sitten valkeni yhtenä päivänä. Hoitajat ovat kaikki naisia. He puhuvat itsestään käyttäen sanaa "aikuiset". Siis - "aikuiset avaavat oven. Aikuiset saavat ottaa tavaroita kaapista. Aikuiset auttavat, aikuiset kertovat".

Oho. Lapseni arkitodellisuus on opettanut hänelle, että aikuinen=nainen.

Siitä seuraa tämmöisiä veikeitä tarinanpätkiä: "Tää aikuinen on tän miehen vaimo." "Puuha-Pete on mies, mutta Anni on aikuinen." "Sitten kun musta tulee setä niin Liisistä tulee mun aikuinen."

Hassua, surullista - yksilötasolla ja yhteiskunnallisesti. Osaanko minä yksinhuoltajaäiti olla riittävän sukupuolineutraalisti aikuinen? Pitääkö minun entistäkin pontevammin vetää miesaikuisia lapsen ulottuville? Vai onko niin, että kyseessä on täysin harmiton väärinymmärtäminen, jossa ei ole sen syvällisempiä merkityksiä?

4 kommenttia

Jee - olipa loistava lohkaisu pojaltasi. Olen nimittäin tavannut joitakin tai itse asiassa useita, joista on tullut miehiä, mutta ei aikuisia!

Se laulu vain pahentaa asiaa. Aikuinen nainen mä oon...

Sekä miehet että naiset voivat olla yhtä hyviä aikuisia ja usein ovatkin. Mitä ikänään se aikuisuus sitten tarkoittanee. Usein se tänä päivänä tarkoittaa vain sitä, ettei sodille mitään mahda, niitä on aina ollut. Tai se tarkoittaa sitä, että päähän ei mahdu mitään muuta kuin raha. Myönnän, huonoa aikuisuutta.
Toivon kuitenkin, ettei kaikista tässä mielessä tulisi koskaan aikuisia.
Minun pieni poikani kysyi kerran katsellessaan maailman päättäjien kokousta televisiosta: Mihin nuo kaikki sedät ovat jättäneet tätinsä:)

Tekla

Jes, noin se putkahtaa sukupuolittaminen esille. Onneksi mun poikani päiväkodissa on myös mies lastentarhaopettajana. Mutta siitä huolimatta eikä siitä johtuen, mitä kertoo ikään kuin sun tekstin suhteen käänteinen ilmentymä pienen pojan ajatusmaailmasta, jossa aikuiset tytöt oli naisia mutta aikuiset pojat ihmisiä?

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu