Ti 29.01.2013 @ 09:52Eve Mantu

Herätys, hiljainen enemmistö!

Sain postia keski-ikäiseltä suomalaisnaiselta.

Istuin täydessä bussissa matkalla töistä kotiin, kun kuulin takaani äänen "Mee neekeri kotiis!" Käännyin katsomaan -  noin 65-vuotias nainen siinä kuuluvalla  äänellä puhutteli vastapäätä istuvaa tummaihoista naista, joka oli liikkeellä lastenvaunujen kanssa.

"Tämä on suomalaisten Suomi, mene kotiis..." jatkoi nainen. Olin ihan ällikällä lyöty.

Siinä ei kyllä montaa sekuntia tarvittu, kun adrenaliinini oli kohonnut sopivasti ja outo vihan ja surun sekainen tunne valtasi mielen. Käännyin ja sanoin rauhallisesti naiselle, että "voisitko olla hiljaa kiitos."

Mutta nainen jatkoi edelleen. "Mene neekeri kotiin."

Oli yhtä aikaa hirveän helppoa ja hirveän vaikeaa olla rohkea. Toistin uudelleen - "olisitko hiljaa, teet nyt itsesi vain naurunalaiseksi."

Onneksi nainen lopetti.

Minun vieressäni istuva nainen kääntyi puoleeni silmät kyynelissä: "Miten uskalsit olla noin rohkea? Elän tätä tässä vieressä, hengessä mukana." Kihisin siinä adrenaliineissani täristen, että "en tiedä rohkeudesta, mutta oli pakko tehdä jotain." Nainen sanoi, että odota vaan hetki, sinusta alkaa tuntua niin hyvältä ja upealta, ettei ikinä. Voit kyllä onnitella itseäsi."

No niin teinkin, olin ylpeä ja onnellinen siitä mitä tein ja kerroin asiasta kaikille, mutta - voi luoja - kuinka vaikeaa oli olla rohkea. Muuten hipihiljaisessa bussissa kukaan ei antanut tukeaan - muuta kuin jälkeen päin.
Seuraava kerta on varmasti paljon helpompi.

Tämä kirje valoi minuun rohkeutta toimia viisaammin. Miten sinä toimisit tilanteessa, jossa joudut todistamaan rasistisesti loukkaavaa tilannetta?

22 kommenttia

Voisin hyvin kuvitella itselleni tummaihoisen naisystävän, jos kohdalle sattuisi.
Lisäksi monet sielukkaat laulajat ovet mustia. Black is beautiful.
Rasistisia paukapäitä on ja aina tulee olemaan ympäri maailmaa. Kyllä siihen pitäisi aina jollain tavalla puuttua, jos mahdollisuus on.

Se NAINEN OLI IHAN OIKEASSA PAIKASSA BUSSISSA. TYMPEÄÄ TUO MEIDÄN RASISMI.

Olen lähihoitaja. Töissä ollessani kävin vanhuksen kanssa hammaslääkärissä. Itse olin hoitajan uniformussa ja opiskelijatyttö myös mukana. Eli lääkäri ja hoitaja näkivät meidän olevan myös hoito-alan ihmisiä. Lääkäri sattui olemaan virolainen, nuori nainen. Hoitaja istui koneella ja lääkäri katsoi vanhuksen suuhun. Hoitaja pyöritteli silmiään vihaisesti tuon tuosta katsoen meitä välillä merkitsevästi. Kehon kieltä yhtään ymmärtäessä tajusin hoitajan arvostelevan lääkäriä. Ok, lääkäri saattoi olla hidas ja arka. Silti ajattalen jälkeenpäin, että hammashoitaja oli rasistinen. Mitä minun olisi kuulunut tehdä siinä tilanteessa? Olisiko minun pitänyt alkaa kehua lääkäriä kuinka hyvää työtä lääkäri tekee? Jos hyvä palaute olisi "ase" pahalle?

Hienoa Eve että puutuit rasistiseen huuteluun. Mutta entä jos huutelija on iso mies? Tiedän että en uskaltaisi sanoa mitään vaikka kuinka kiukuttaisi. Vaikeneminen johtuu pelosta.

Kiitos rasismiaiheesta! Meidän suomalaisen tulisi jo oppia hyväksymään toiset ihmiset ilman ennakkoluuloja. Meillä tulisi olla käytöstapoja! Jokainen ihminen on arvokas. Kohtele toisia kuin toivot itseäsi kohdeltavan.
Miksi romaaneja ei vieläkään hyväksytä joukkoomme. Poikani vuokrasi rivitaloasuntonsa Espoossa oman ulkomaille muuttonsa takia. Taloyhtiön rasismi oli sitä luokkaa ja niin ala-arvoista, että hän sitä kuunneltuaan, päätti myydä asuntonsa. Hän ei halua asua kyseisessä taloyhtiössä enää palattuaan Suomeen.

Kiitos ihanan Sirpa-mummon haastattelusta ja terveiset hänelle, ihana nainen ja olen iloinen, että sellaisiakin ihmisiä löytyy koto-Suomesta. - Tärkeää olisi saada kanssamatkustajat tekemään jotain aina, kun toista ihmistä aletaan haukkua ja syytellä. Olen pysäyttänyt rasistisen (virolaisia vastaan) puheen esim. taloyhtiön kokouksessa. Sielläkin löytyy ihmisiä jotka purkavat vihaansa vieraisiin ihmisiin. En ole kokenut vielä julkisissa rasismia, mutta tiedän, että jos sellaista tapahtuisi vaatisin myös törkeän huutelijan poistamista kulkuneuvosta mikäli mahdollista. Sehän on häiriötä, jota kenenkään ei tarvitse sietää eli ensin mahdollisesti esim. bussi- tai ratikkakuskille ilmoitus häirinnästä tai metrossa vartijat paikalle. Suomalaisten on opittava puuttumaan asioihin.

Kiitos tuosta ohjelmasta. Se miten rasimi on jyllannyt Suomessa viime aikoina on minut saanut hapeamaan suomalaisuuttani. Tama korkeatasoinen journalismi nostaa mielta ja antaa toivoa siita etta siella Suomessakin ihmiset avautuvat uusille kultuurivaikutuksille. Suomen kulttuuri tarvitsee uudistusta, muuten se kuolee ja heikkenee entisestaankin. Kaikkien suurten kultuurimaiden kehitys on ollut tulosta monikultuurisista lahteista ja fuusiosta, aina muinaisuudesta lahtien.
Kiitos viela tuosta ohjelmasta, sen lammosta ja alyllisesta annista.

Ja miksi tästä taas jauhetaan?

Onko erivärisen kiusaaminen pahempaa kuin läskien, vammaisten, hörökorvaisten? Miksi näitä ryhmiä on sanut kiusata maailman sivun Eve Mantun puuttumatta asiaan mitenkään. Ai niin, nuo ryhmät on olleet suomalaisia. Suomalaisen tunteillahan ei ole mitään väliä.

Jos Eve Mantu haluaa keskutella kiusaamisesta niin mitä jos aloittaisit läskeistä, vammaisista, hörökorvaisista ja eriväriset sitten omalla vuorollaan.

Rasismi synnyttää rasismia.
Kaksi vuotta sitten olin todistamassa rasistista välikohtausta, johon en uskaltanut mennä väliin.
Espoolaisella kirpputorilla, jossa käy paljon maahanmuuttajataustaista väkeä kantasuomalaisten lisäksi, oli kaksi alle kouluikäistä irakilaislasta isänsä kanssa ostoksilla. Lapset olivat pysähtyneet yhden myyntipöydän eteen leluja katselemaan, ja eräs suomalaisnainen pyysi heitä tekemään tilaa, jotta hänkin mahtuisi saman pöydän ääreen. Lapset juoksivat isänsä luo ja kertoivat että eräs suomalaisnainen oli käskenyt heidät pois pöydän luota.
Ymmärrettävästi isä raivostui ja lähti lapset kintereillään "syyllistä" hakemaan, ja hänet löydettyään huusi naama raivosta punaisena "Älä käy minun lasteni kimppuun! Minun kimppuuni voit käydä jos haluat!"
Tilannetta sivusta seuraavana olin kauhuissani kaikkien osapuolten puolesta. Lapset olivat ymmärtäneet tilanteen väärin, isä ylireagoi, ja nainen oli täysin ymmällään.
Mikä on tällaisten tilanteiden takana?
Lasten isä on luultavasti itse joutunut rasistisen kohtelun uhriksi ja haluaa suojella lapsiaan, ja on siksi valmis hyökkäämään ottamatta selvää siitä mitä todella tapahtuu.
Nainen puolestaan on täysin ymmällään ja avuton tilanteessa - kuka ryhtyy väittelemään kauhistuneiden, suurisilmäisen pikkulasten kanssa?

Ja siellä Italiassahan ei ole rasismia?

Romanit hyväksytään heti kun menevät töihin.

Kun afrikkalaiset pakolaiset tulivat 90-luvun alussa, suomalaiset ottivat heidät erittäin hyvin vastaan, annettiin asunnot, rahaa, ommeltiin villasukkia ja tumppuja. Afrikkalaiset itse kuitenkin kohtelivat suomalaisia huonosti, oli väkivaltaa, rasismia, haluttomuutta integroitua, opetella kieli ja mennä töihin.

Kiitos tuosta hienosta ohjelmasta ! Ei tarvi olla musta ihoinen...kihara tumma tukka ja ruskeat silmät riittä.Jopa pienet lapset tuijottavat pitkään kaupassa koska eroat...Työpaikalla (jos saat ollenkaan työtä) sinun mielipidä on viimeiseksi otettu (jos otettu ollenkaan) huomion.Täällä Pohjois-Savossa työpaikat tavallisesti jaetaan kavereiillä jos jostain ihmä syystä saat jonkillainen työpaikkaa, teet viis kertaa enemmän ja parempi työtä kuin muut etkä koskaan sanot "ei". Varo mitä ja millä tavalla sanot jos uskollat rehellisesti puhua. Älä ikinä luota kenenkään ! Et kuitenkaan saat olla koskaan täysin oma mieltäsi...ja saat kunella tarinoita ja opetuksia avoimuudesta ja rehellisydestä. Sinut valmennetaan suomalaisen työelämään...Huhhuh...Kymmenessä vuodessa olen nähnyt kaikenlaista touhua mutta avoimutta, rehellisyyttä ja ahkeruutta vain tosi harvoin. Kyllä sitten pikkuhilja helposti maasennut tai turhaudut- tai molemmat.Tästä syystä monet eurooppalaiset maahanmuuttajat ei koskaan sopeutuvat ...En tiedä onko tämä sitten rasiismi tai suomalainen tyyli mutta ei tuntuu hyvältä eikä oikealta.

Ulkomaalaisten Suomessa kokema rasismi kumpuaa siitä, että moni kantasuomalainen näkee maahanmuuton ongelmana, mutta ei osaa pukea näkökulmaansa oikein, ja tämän vuoksi sorrutaan purkamaan omaa mieltään tavalla, jota rasismiksi kutsutaan. Mukana on varmasti myös turhautumista siihen, että jos maahanmuuton ongelmista yrittää keskustella, niin henkilö leimataan poikkeuksetta sivistymättömäksi idiootiksi.
On myös meitä, jotka osaamme pukea kritiikin tekstiksi, ja osaamme myös perustella sen miksi emme maahanmuuttoa hyväksy. Suomessa vain tälläinen asiallinen ja perusteltu kritiikki leimataan rasismiksi, jota se ei missään nimessä ole. Ei pitäisikään keskustella rasismista, vaan sen syistä.
Maahanmuuton kritisointia on mm. se, että kysytään mitä maahanmuutolla yritetään saavuttaa? Toki se yksilö, joka tänne väestöräjähdyksestä ja nälänhädästä kärsivästä maasta otetaan, saattaa saada itselleen paremman tulevaisuuden, mutta ratkaiseeko tämä lähtömaan ongelmia? Ei ratkaise, vaan ainut kestävä tapa saada lähtömaan asiat kuntoon on kyseisen maan kehittäminen ja rakentaminen. Pahimmillaan maahanmuutto on sitä, että koulutetuin väestönosa lähtee länsimaihin, jossa vaikka lääkärin koulutuksella voi päätyä siivoamaan. Jos tälläisten yhteiskunnan kehittymisen kannalta oleellisten ihmisten tie vie länsimaihin, niin lähtömaa tuskin koskaan kehittyy tasolle, joka takaisi kansalle inhimillisesti kestävän elintason. Vastaavia ongelmia on paljon muitakin, mutta en kirjoita tässä enempää. Todetaan nyt lopuksi vielä se, että jos tätä maahanmuuttokeskustelua ei käydä tässä maassa kiihkottomasti ja leimaamatta - puolin ja toisin, niin lopputuloksena on vihan määrän kasvu, joka voi johtaa jopa väkivallan kärjistymiseen, ja tämä ei ole kenenkään etu.

Hei ! Minulla on idea ! Pistetään rajat kiinni sitten tämä maahammuuto touhua loppu siihen. Mitä ihmiset oikeasti luulevat että he muttavat maasta maahan monenlaista syystä... Ehkä on vaikea kuvitella mutta ne Suomessa asuvia ulkomaalaisia eivät ole kaikki pakolaisia eikä hyväksikäyttäjiä. Totta , niillä on jopa kummalisia nimiä ja se riittää siihen että tasa arvoisuus loppuu tosi nopeasti. Ammatillisella tasolla selitykset on heti valmiina (siihen niitä ihmisiä valmennetaan-nuoriso-ohjaajat ja kaikkenlasia erikois ohjaajat) jos niistä ongelmista avoimesti yrität puhua .Sinusta tule hankala ihminen ja sinä vain et ymmärrä tämä asiaa... Piian ollan siinä pisteessä että se johtuu siitä koska et ole syntynyt Suomessa. Kyllä jos minua tai minä huomasin että jotakuta pilkataan ,syrjäytetään minä vastustin välittömästi vaikka mitä tapahtui sen jälkeen.

Daniel ei selvästikään tajunnut näkökulmaani. Esitän muutaman kysymyksen. Otetaan esimerkiksi Haiti, jossa keskimäärin perheeseen syntyy kahdeksan lasta. Jos kyseisestä maasta ei otettaisikaan pakolaisia, niin olisiko enää mahdollista jatkaa täysin kestämätöntä väestönkasvua, vai olisiko maassa asuvien pakko alkaa miettiä sitä, että lapsimäärä on pidettävä kurissa että kaikille riittää ravintoa ja ihmisarvoinen elämä ei muutu liiallisen ihmismäärän takia mahdottomaksi? Mitä järkeä on siinä, että tälläistä täysin kestämätöntä väestöräjähdystä mahdollistetaan, siten että yksi yksilö otetaan nälänhädästä kärsivästä maasta Suomeen, josta voi sitten lähettää kotimaahan rahaa, jolla käytännössä mahdollistetaan väestöräjähdyksen jatkuminen? Miten yhden yksilön ottaminen Suomeen ratkaisee pitkällä tähtäimellä sen, että kestämätön väestönkasvu saadaan loppumaan, ja kehitysmaassa asuvat ihmiset saadaan tajuamaan se, että ainut tie kestävään tulevaisuuteen on väestönkasvun rajoittaminen, ja se että aletaan rakentaa omaa maata siten, että ihmisillä on töitä ja tulevaisuutta. Tämä taas vaatii muutakin kuin elämistä länsimaista tulevilla rahoilla. Vastausta odotellaan.

Itse ole tuuminut, että mielipiteistä ja asenteista riippumatta kaikilta voi vaatia perustapoja: ihmisille ei huudella busseissa ja kadulla, olipa sitten kyseessä vammainen, toisen värinen maahanmuuttaja tai vaikka ylipainoinen kantasuomalainen.

Hyviä kysymyksiä! Kyllä tämä asia kaipaa rehellistä keskustelua...Oletko kysynyt kansanedustajalta? Ehkä ensin kunnantalolla kannata huudella, ei linja autossa eikä kadulla...

Valitettavasti maahanmuuttoa koskevan keskustelun käyminen on mahdotonta, ja väitän että pitkälti tämän takia rasismia esiintyy. Maahanmuuttokeskustelu tässä maassa on sitä, että joku yrittää asioista puhua, ja puhuja leimataan rasistiseksi vihapuhujaksi, ja hänet haukutaan suvaitsemattomaksi ja sivistymättömäksi, vaikka yrityksenä olisikin avata keskustelua vaikkapa ihmisten tilanteesta kehitysmaissa ja esimerkiksi kysyä, että mitä voimme tehdä sille että ihmiset Afrikassa eivät olisi niin epätoivoisia, ja eivät lähtisi vaikka pienellä veneellä ylittämään merta, pyrkiäkseen Eurooppaan. Tämänkaltaisia asioita saa valitettavasti lukea vähän väliä lehdistä, kun jopa useampi sata ihmistä hukkuu paetessaan nälänhädästä kärsivästä maasta. Eikö näillä ihmisillä ole sama ihmisarvo, kuin Suomeen tulleella pakolaisella, ja eikö oikea ihmisen ystävä kysy, että miten voimme auttaa mahdollisimman useaa ihmistä. Itse väitän, että suurinta määrää ihmisiä kykenemme auttamaan juuri lähtömaassa, ja tämän takia se, että yksi ihminen erotetaan perheestään ja tuodaan Suomeen täysin vieraaseen kulttuuriin ei mielestäni ole kestävä tapa auttaa ja se ei myöskään ratkaise perusongelmaa, eli sitä miksi ihmiset lähtevät pakolaisiksi. Ainut ratkaisu tähän ongelmaan on kehitysmaan kehittäminen tasolle, jolla on mahdollista elää inhimillistä elämää. Se mitä äsken kirjoitin, oli maahanmuuttokritiikkiä. Se ei ole rasismia, vaan parhaimmillaan aitoa humanismia. Mitä kertoo suomalaisesta keskustelusta se, että tälläisten ajatusten esittäminen estetään, ja niiden esittäjä leimataan vihapuhujaksi ja rasistiksi?

Rasismi on oikeastaan korvikekäyttäytymistä.
Eriväristen ihmisten huono kohtelu johtuu siitä että he erottuvat, näkyvät ja kuuluvat mutta ne päättäjät jotka ovat todellinen syy pakolaistulvaan, istuvat autoissaan tai eduskuntatalossa.

Suomessa on taas vaikeat ajat ja niukkuus johtuen EU-orjuudesta. Siksi suomalaisten vähäosaisten on vaikea osoittaa empatiaa käänteisen rasismin ja muun hyysäyksen takia.

Tiestö on kehnossa kunnossa, sairaaloita suljetaan ja viidesosa nuorista on työttöminä. Suuryritykset siirtyvät ulkomaille tai supistelevat.

Rikkaalla olisi varaa auttaa muttei halua. Köyhillä olisi halu auttaa muttei varaa.

Pojallani on vietnamilainen ihana vaimo, tyttäreni ex-mies oli ruotsalainen ja lapset puhuvat ruotsia äidinkielenään. Itse pystyn kommunikoimaan suomeksi, ruotsiksi, saksaksi ja englanniksi.
Koska asumme kaukana toisistamme, yhteydenpito tapahtuu facebookin välityksellä sanoin ja kuvin :)

Terveisin isoisomummo

Rasismi ja syrjintä on aina tuomittavaa
on rasistista panna 140 000 suomalaista seisomaan leipäjonoon talvipakkasella ja räntäsateessa samaan aikaan kun elintasopakolaiset saa parhaimmat asunnot ja ilmaisen ja rajattoman sosiaalituen ilman mitään takarajaa
enemmistöä kannattaisi kuunnella, nettiäänestyksessä esim 93 % suomalaisista halusi somalit pois suomesta . Mutta kuunnellaanko enemmistöä ?

Kiitos Eve että otit tämän aiheen esille! En ymmärrä mistä se ulkomaalaisiin kohdistuva viha kumpuaa, luulen että pahaa oloa (olipa syy mikä tahansa) on vain niin helppo purkaa heikommassa asemassa oleviin. Nuo ratikassa huutelut ovat jo aika rajua juttuja mutta jokainen ulkomaalainen ja heidän perheenjäsenensä on varmasti kokenut sellaista huomaamattomampaa ja epämääräisempää rasismia. Itse olen ollut naimisissa arabitaustaisen miehen kanssa 6 vuotta ja olemme asuneet lähes yhtä kauan Suomessa. Tuona aikana välit useimpiin "ystäviin" ovat pikkuhiljaa etääntyneet, enkä osaa muuta syytä keksiä kuin että he eivät halua olla tekemisissä ulkomaalaisen mieheni takia, eivät edes tutustua häneen. Oikeiden töiden saanti tuntuu hänelle lähes mahdottomalta. Töitä on kyllä haettu kaikin mahdollisin keinoin, mutta kehnoin tuloksin. Syyksi yleensä ilmoitetaan kielitaidon puutteellisuus. Työharjoittelussa tuo vähäinen suomenkielen taito ei ole kyllä haitannut. Niissä kun työnantaja sai ahkeran työntekijän ilmaiseksi töihin koska Kela maksoi tälle harjoittelurahaa. Harjoittelun päättyessä tämä ahkeraksi kehuttu kaveri ei kuitenkaan enää voi jatkaa koska oven takana on jono uusia ilmaisia "harjoittelijoita". Hän on yrittänyt tutustua suomalaisiin työpaikoilla mutta kertoo etteivät he halua puhua hänen kanssaan. Opettele siinä sitten suomea ja kulttuuria. Asumme keskisuurella paikkakunnalla mutta kielikursseille pääsy alkeistasolla ei täälläkään ole helppoa. Kerran alkuaikoina hän joutui odottamaan lähes vuoden kurssille pääsyä. Ja voi niitä lukemattomia työnantajien tekemiä ohareita joita hän on kokenut! Työnantaja on jättänyt tulematta työhaastattelutapaamiseen. On luvattu töitä, mutta aloittamista on pitkitetty ja pitkitetty, kunnes lopulta on tullut tieto, ettei hän tätä työtä saakkaan. Harjoittelujakson jälkeen luvataan aina oikeita töitä, mutta sitten viime tipassa tulee jostain tieto, ettei voidakkaan jatkaa oikeassa työsuhteessa. Töissä ulkomaalaisesta otetaan kaikki tehot irti (minimipalkalla tietysti), eikä hän uskalla etujaan puolustaa saadakseen pitää työnsä. Työkaverit suhtautuvat välttelevästi eikä hän pääse sisälle porukoihin.

Minä kärsin ihan yhtä paljon mieheni tilanteesta ja pahinta on juuri se etten asioistamme voi oikein puhua kenellekkään, koska huomaan että ihmiset eivät halua kuulla, kiusaantuvat, eivät kommentoi. Tuntuu kuin huutaisin tyhjyyteen. Ehkä vaikeneminen kielii rasistisesta asenteesta, en tiedä. Olen todella yksin vaikeuksiemme kanssa.

Toki köyhien maiden ihmisiä pitää voida auttaa omassa maassaan, mutta eivät kaikki Suomessa olevat ulkomaalaiset ole pakolaisia. Eiväthän kaikki suomalaisetkaan asu Suomessa. Ihmiset nyt vaan liikkuvat tässä maailmassa, maailma kansainvälistyy.

Ovatko rasistisesti huutelevat ihmiset täysin kylmiä ja tunteettomia? Puuttuuko heiltä kyky empatiaan kokonaan? Käyttäytyvätkö he samoin kaikkia ihmisiä kohtaan? Minulle ei tulisi mieleenikään huudella törkeyksiä kenellekkään, vaikka mielessä liikkuisi mitä. Olisi se aika noloa. Sellaista Suomeako he haluavat rakentaa jossa vihataan avoimesti ja päästellään mitä sylki suuhun tuo?

Sirpa-mummolle terveisiä, olet ihana ihminen! Toivoisin kaltaisiasi enemmän ääneen.

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu