Onko hyviä vinkkejä yksinhuoltajaäidille, joka rakentaa taloa?

No, ainakaan Annalla ei ole sitä ydinperhettä, joka voisi musertua talonrakennusprojektin alle. Anna on alusta saakka elänyt kaksistaan tyttärensä kanssa. Laiha lohtu niinä hetkinä, kun itku tulee kesken kattopaneelien kiinnitysurakan.

Raksalla riittää ruumiillista riuhtomista, uuvuttavan yksitoikkoista hiomista ja raskaiden säkkien nostelua. Mutta aivot ne vasta kovilla ovatkin! Uutta opittavaa tulee vyörynä. Olisi tärkeää antaa aivoille kunnon yöunet, jotta ne pystyisivät hallinnoimaan kaikkea opittavaa. Anna ei kuitenkaan saa unta iltaisin, edes silloin, kun pääsisi ajoissa nukkumaan. Päässä vilisevät koolingit ja kaakelit. Koko nainen käy ylikierroksilla, vaikka (vai siksikö että?) kovalevy on aivan täynnä.

Mahdollisuuksien rajoissa on päästä muuttamaan kesäkuussa. Silloin talo on kuitenkin vielä reippaasti kesken. Kellarikerroksen huone jää kokonaan viimeistelemättä tässä vaiheessa, ja yläkerran makuuhuoneita aletaan tehdä vasta sisäänmuuton jälkeen.

Ole kannustava lähimmäinen ja sano Annalle jotakin rohkaisevaa...

5 kommenttia

Rohkaisua ja pitkää mieltä Annalle ja kaikille rakentajille. Kokemuksesta tiedän mitä on rakentaa kotia lähes tyhjällä, mutta se vaatii pitkää pinnaa ja kekseiliäisyyttä. Kun olen rakentanut itse, olen keskittynyt perustaan, eli sen tulee olla kunnossa ja pintamateriaaleja edullisesti ja kierrättäenkin, koska ne voi uusia 10-15v kuluttua kun asuntolainaa on enää vähän.
En itse halua ottaa suurta riskiä enää, vaan teen asioita pikkuhiljaa. Tarjoukset kaikista työtehtävistä etukäteen ja siihen kaikki ne työt, jotka sisältyy hintaan. Materiaalivertailut eri liikkeistä kilpailuttaen ja kierrätystä hyväksi käyttäen ja vaadittava tekijöiltä heille kuuluvat vastuut, ennenkuin maksaa koko laskua, jos ei sovitun mukainen.

Hei Anna ja Eve, nainen selviää yksin vaikka minkälaisesta projektista tahansa! En ole rakentanut taloa mutta olen remontoinut melkein satavuotiaan asuntoni itse, sanan mukaisesti lattiasta kattoon. Alun perin oli tarkoitus teettää työt ammattilaisilla, mutta hermostuin jo ensimmäisiin pällistelijöihin totaalisesti ja siitä saadun raivon voimalla tein kaiken mahdollisen itse isäni ja Internetin avulla. Yksin rakentavan/remontoivan naisen pahin uhka (rahanpuutteen lisäksi) lienee nuo naureskelevat, lössiksilyövät työmiehet, jotka istuvat tupakalla ja laskuttavat nelinkertaisesta ajasta. Jos lisäksi on päivät töissä eikä pysty valvomaan koko ajan, pistorasiat voivat olla keskellä seinää, vaikka aamulla on antanut tarkat piirrustukset asennusta varten. Nyt keittiö odottaa taloyhtiön putkiremonttia ja ... lankkulattiaa, jota ensimmäissä vaiheessa ei ollut varaa laittaa. ;)

Pelkästään sen tunnustaminen tai tunnistaminen, että kyseessä on hitonmoinen urakka, vaikka minkäkokoisella porukalla.
Jos pää käy ylikierroksilla, jos itkettää tai jos iskee totaalinen väsymys, ei mikään ihme! Se on sallittua, jopa suotavaa välillä.

Yksinrakentava yh-äiti on kuitenkin jo hankkeseen ryhtymällä osoittanut mieletöntä rohkeutta ja tulevaisuudenuskoa! Tyttärelleen hän antaa hienon esimerkin.
"Mun äiti rakensi talon, meidän kodin", sitä voi harva tyttö sanoa. Myös muille naisille hän voi esikuva.

Tällaisia naisia maailma tarvitsee!

No Annahan on jo pitkälle päässyt rakennusurakassaan. Ohjelmasta ei selvinnyt miten pahasti budjetti lipsui mutta niinhän se tekee aina. Itse olen tehnyt/teettänyt remppaa erilaisissa paikoissa. Pahin oli täysremppakuntoinen hirsitalo (lahovauriota) . Työmiesten saanti onkin se vaikea puoli, tuon hirsihommelin aikaan oli pimeä/semipimeä palkka ajan sana ja tuttavien kautta löytyikin erilaisia "eläkkeellä" olevia raksaheppuja. Eläkkeen syy oli varmaan liika alkoholin käyttö, rakentaminen sujui parhaiten kaljojen ja lihapiirakoiden voimalla. Urakoitsija kulki siis ahkerasti kaljakaupan kautta ja välillä työmiehet teki tosi hyvin hommaa, yksi oli vissiin pöllinyt edellisestä työpaikastaan kauheasti kaapelia ja ne tuli hyvään käyttöön meillä. No sitten oli pari jotka oli niin viinaan meneviä ettei rakentamisesta mitään tullut.

Nyt ajat ovat muuttuneet, eestimiehet ovat nyt halpistyövoimaa, ja niistä osa on tosi taitavia eteenkin hirsihommissa. Toki riski on vielä suurempi kun otetaan ulkomaista työvoimaa. Paras neuvoni näin jälkeenpäin olisi satsata työjohtajaan (mies tai tomera nainen) joka pitää langat yhdessä ja laittaa vauhtia raksaporukkaan. Tai sitten rakentaa itse. Yhtälö olla duunissa päivällä ja ohjata rakennustyötä sieltäpäin ei vain onnistu ilman taloudellisia tappioita. Jonkun pitäisi olla raksalla aina välillä katsomassa mitä tapahtuu. Rakennusmateriaaleissa voi säästää paljon ostamalla loppueriä, ja muuta tarjouksia. Esim laattoja saa melkein ilmaiseksi. Lautalattian saa myös tosi halvalla jos vain etsii tarjouksia Keltainen Pörssi ja Tori.fi ovat hyviä löytöpaikkoja.

Tsemppia rakennustöihin Anna. Kyllä se siitä. Talossa voi kyllä asua ennenkuin vesi juoksee ja kaikki listat ovat paikoillaan.

Heippa Anna,

Mahtavan hienoa, että rakennat taloa!

Minä muutin alkuperäisessä kunnossa olevaan asuntoon. Jääkaappia en laittanut edes päälle koko talvena, kun parveke ajaa talvella saman asian. Vettä tulee toistaiseksi vain kylpyhuoneeseen. Hyvin pärjää niinkin, kunnes remontti on saatu loppuun. "Retkellä olosta" kotona saa jopa voimia.

Hyvinkään kierrätyskeskuksessa on valikoima uusia kaakeleita ja klinkkereitä, tosin joka sorttia on vain vähän, mutta jos yhdistelee värejä, niin onnistuu kyllä. Esim. pieniä ruutuklinkkereitä on eri sinisiä.

Hyvää mieltä rohkealle rakentajalle!

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu