La 16.10.2010 @ 14:02Eve Mantu - kirkon jäsen, toistaiseksi

Herran tähden!

 Olen viime päivät käynyt ankaraa sisäistä taistelua. Pitäisikö erota kirkosta? Kirkko on alkanut tuntua koulukiusaajien jengiltä. Minusta tuntuu, kuin olisin sellainen hiljainen sivullinen, joka ei puutu kiusaamiseen, vaikka onkin eri mieltä. 

Olen kristitty hetero. En kestä enää katsoa sitä miten kirkko kohtelee homoseksuaaleja. Päivi Räsänen saa istua nättinä ja seesteisenä tv:n keskusteluohjelmassa puhumassa kamalia, eikä kukaan kirkon etujoukoissa pönöttävä nouse puolustamaan heikompia.

Kun kirkossa viimeksi oli vaalit, olisin halunnut äänestää. En kuitenkaan löytänyt kotiseurakuntani listoilta ainuttakaan ehdokasta, joka olisi ollut kanssani samoilla linjoilla kahdessa minulle ehdottoman tärkeässä asiassa. En voi äänestää naispappeuden vastustajaa enkä "homorajoittunutta". Mitä minun olisi pitänyt tehdä?

Toiveikkuuteni on kovilla kirkon suhteen. Usko kirkkoon alkaa rakoilla. Jumalaa en jätä, mutta kirkon suhteen ymmärrykseni alkaa loppua.

Pitäkää nyt heikompien puolta, Herran tähden!

6 kommenttia

Hei Eve!

Olen ohjelmiesi innokas kuuntelija. Pidän niistä niiden vilpittömän ja avoimen lähestymistavan tähden. Haluaisin tehdä sinulle ehdotuksen ohjelman aiheesta. Ohjelmassa voitaisiin käsitellä miten ihmisen seksuaali-identiteetti muodostuu ja voiko se muuttua elämän aikana. Tietääkseni siitä voisivat ainakin antaa omat näkemyksensä Aslan ry. ja Seta. Ehkä voisi haastatella jotain henkilöä, joka väittää muuttuneen homosta heteroksi.

En tiedä sopiiko tämä ehdotus ohjelmamuottiisi, mutta sellaiselle uskoisin olevan tilausta. Suuri tunteenomainen reaktio kirkon konservatiiveille on niin tavallista, että ohjelma, jossa vastapuolen argumentteja ja näkökulmaa yritetään aidosti ymmärtää voisi olla hyvin raikasta ja valaisevaa tässä Suomen mediakentässä.

Kiitos hyvistä ohjelmista, joita olet tehnyt ja joita tulen jatkossakin kuuntelemaan innolla!

Minä erosin kirkosta 15 -vuotiaana.

Päällimmäinen syy taisi olla, ettei tarvitsisi osallistua uskontotunneille. Yksi vaikuttanut seikka oli kotoa imetyt vaikutteet, lähinnä faijalta, joka oli aktiivinen vasemmalla oleva liiton mies. Ja ateisti on edelleen. Mutsi kylläkin kuului kirkkoon, ja kuuluu vieläkin, mutta kyllähän pojat faijansa esimerkkiä useimmiten seuraavat.

Minä siis leikin nuorna poikana kommunistia, kun raukka en tuossa iässä oikein mistään paljoakaan ymmärtänyt. Ja kuten arvata saattaa, Kansan Uutisten tarra koululaukussa ei ollut kovin viisas valinta.
Pikkubroidini taisi olla fiksumpi, kun hän tyytyi makeilemaan merkkifarkuilla.
“Aatteestani” sain palautetta luokan “pahoilta” pojilta ja äidinkielenopettajana toimineelta luokanvalvojalta, joka lätkäisi ainekirjoituksesta vitosen, jos huomasi kirjoitelmissa epäilyttävää punaväriä.

Tämä maailma nyt vaan on sellainen, että kaikki ns. normaalista poikkeaminen aiheuttaa monissa primitiivireaktioita, ja sellaisetkin, joille sinänsä on yksi hailee tällaiset poikkeamat, lähtevät näiden primitiivireaktoreiden kelkkaan silkkaa laumasieluista lammasmaisuuttaan. Se kun on niin helppoa.

Mutta kirkoista.
Kirkot ovat arkkitehtuuriltaan näyttäviä. Kirkonkelloja kuuntelee ihan mielikseen. Siinä taisi olla päällimmäiset positiiviset ajatukset.
Minusta on vastenmielistä, että jokin instituutio - tässä tapauksessa kirkko - yrittää tuputtaa elämänohjeita, jotka pohjautuvat ikiaikaiseen tarinakokoelmaan, jonka ovat kirjoittaneet tiettävästi ihmiset.
Minä näen kaikkien uskontojen perustuvan ihmisen taipumukseen taikauskoon, mikä yhdistettynä luontaiseen alamaisuuteen luo kirkoille ja muille temppeleille, sekä heidän pyhälle papistolleen oivan kentän hallita tätä karitsalaumaa, joka mieluusti on johdatettavissa “korkeampien voimien” taholta.
En kiellä, etteikö itselläni olisi ollut mitään pientä hämmästystä herättäneitä yhtyeensattumuksia, jotka joku saattaisi liittää uskonnollisiin kokemuksiin. Enemmän taitavat olla semmoisia dejavuu - luokan juttuja, joista ei kannata hirveästi huudella. Niin kuin ei unistaankaan.

Faijani on lukenut Raamatun läpi, ja niin hän on kehottanut tekemään minuakin. Kertoi, että sieltä löytyy niin karmeita ristiriitaisuuksia, että hirvittää. Uskon kyllä lukemattakin.

Ihminen kaikkine heikkouksineen ei muutu, oli sillä kaulassa liperit, päässä kruunu, tai jaloissa mummon kutomat villasukat. Tai vaikka puolisonaan samaa sukupuolta oleva henkilö.

Oikeastaan ymmärrän hyvin ihmisiä, jotka ovat jättäneet yleisen älämölön taakseen, ja viettävät aikaansa erakkona.

Miksi pitäisi kuulua kirkkoon joka on keksitty ja pakolla luotu instituutio. Kukin saapi uskoa mihin haluaa tai olla uskomatta.
Yksi hyvä syy olla poissa uskonnollisista tahoista on pedofilia jota uskonnon harjoittajista tuntuu koko ajan löytyvän enemmän ja enemmän. Mitäs raamattu tähän sanoo?
Yksi käskyistä kuuluu" kunnioita lähimmäistäsi", miksi kirkko rikkoo tätä käskyä, sehän on suorastaan synniin tekemistä!
Yleensäkin koko uskonnon harjoittaminen tuntuu lähinnä naurettavalta. Kuutena päivänä viikossa tehdään syntiä ja yhtenä päivänä pari tuntia eräässä rakennuksessa saapi kaiken pyyhittyä pois. Ja mitä sekin tarkoittaa että "herra antaa kaiken anteeksi" siellä portilla viimeistään? Tämähän suorastaan antaa luvan tehdä mitä tahansa elämänsä aikana ja kaikki annetaan lopuksi anteeksi. Ei kuulosta oikein terveeltä mallilta!
Eiköhän erota kaikki kirkosta ja aletaan uskomaan VAIN omaan itseensä ja ottamaan vastuu omasta itsestä!

Raamattu antaa erittäin selkeät vastaukset mm. homous- ja naispappeusasiaan. Minusta olisi hyvä, että kirkko pysyisi raamatun opetuksessa.

Ihmisarvo on silti kaikilla sama.

En ollut sukupuolisuuntautumista kovin ajatellutkaan ennenkuin katsoin viime keväänä telkkarista Prisman. Ohjelman nimi oli Tyttö vai poika. Lyhyesti sanottuna viesti oli se, että puolet maapallon populoista (ihmiset, eläimet ja kasvit ym.) on heteroja ja toinen puoli trans-bi-homo.lesbo jne.
Ohjelman jälkeen olen pitänyt sukupuolisuuntautumista ihan luonnonjärjestykseen kuuluvana, luonnollisena asiana. Kuten sinisilmäisyys tai oikeakätisyys.
Eihän tästä homoasiasta olisi kannattanut tehdä sen vuoksi näin suurta haloota. Kirkko instituutiona on kautta vuosisatojen tehnyt rahan takia palveluksia ihmisille ja nyt on hätä kun kirkollisverot jää saamatta. Tässä maassa olisi todella suuriakin ongelmia , joihon suunata voimavaroja, esim. köyhyys ja lasten mielenterveysongelmat.

Eve, kyllä minun mielestäni kirkon työntekijöiden ja luottamushenkilöiden enemmistö kannattaa naisten pappeutta ja suureneva joukko myös homojen yhtäläisiä oikeuksia. Minua hämmästyttää, että et ole tätä asiaa löytänyt, vaikka sekä arkkipiispan että Helsingin piispan vaalissa ne olivat tekijöitä, jotka ratkaisivat vaalin Mäkisen ja Askolan hyväksi.

Netistä löydät Yhteys-liikkeen, jonka tavoite on saada homoseksuaalit hyväksyttyä tasaveroisena kirkossa, ja "Meidän kirkkoomme mahtuu" -liikkeen, jolla on samat tavoitteet seurakuntavaaleissa.

Kertoo pappi vuodesta 1988, nainen joka on puoltanut homoja kolumnissaan Kymen sanomissa jo 90-luvulla ja saanut Päivi Räsäseltä kiukkuisen vastineen. Hän huomautti, että olin eri linjoilla kuin piispat. Nykyisin monet piispoista ovat jo samoilla linjoilla kanssani.

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu