Ma 15.11.2010 @ 22:12Matti Rämö

Metsänhoitaja saa raiskata, kaupunkimetsiä

Aamuinen työmatkani on melko lyhyt, alle kahdeksan kilometriä, puolisen tuntia pyörän päällä. Reitti kulkee lähes puolet matkasta pyörätietä kaupunkimetsikköjen saarekkeissa, mikä voimistaa aamupolkaisun terapeuttista kokemusta aivan oleellisesti. Pääsen nauttimaan lähes luonnonmukaisen ympäristön illuusiosta, ja mieli virkistyy. Keväisin linnut laulavat reitin lehviköissä, ja talvellakin harakat hyppivät maastossa.

Mutta mutta, yhtenä aamuna olen pudota polkimilta, kun näen metsätyökoneen parturoivan surutta radanvarren maastoa Oulunkylässä. Ensin oletan, että tonttia raivataan rakennustyömaaksi, mutta sitten oivallan, että kyse onkin metsänhoidollisista toimenpiteistä. Sama tahti jatkuu Käpylässä. Pyörätien vieressä on pahvikyltti, jossa kerrotaan, että hakkuilla pyritään mm. parantamaan näkyvyyttä. Siis mitä!? Terapeuttisten kaupunkimetsien lähes avohakkuunkaltaista metsänhoitoa perusteellaan näkyvyyden parantamisella. Ööö?

Saan selville, että Helsingin kaupungin rakennusvirastossa metsänhoitaja on se keskeinen hahmo, joka on vastuussa hakkuiden ohjeistuksesta. Ja metsureiden käytännön töiden ohjeistus on se, joka ratkaisee, miltä lopputulos sitten näyttää.

Ja jälki on pahaa. Pyörätien varteen kasataan kahden-kolmen kilometrin matkalta kapeista metsiköistä toistakymmentä tuhatta puuta, joukossa on runsaasti terveitä, paksuja koivuja. Hävitys saa ensin ihmettelemään ja suremaan, sitten raivostumaan, sitten suremaan, ja taas raivostumaan. Aamuisin tuhlaan energiaani miettien, kuinka metsänhoitajan voisi saada vastuuseen tästä ympäristörikoksesta. Polkemisen terapia muuttuu synkistelyksi. Ymmärrän, että hakkuilla on takanaan päätökset ja luvat, ei niitä voi lain kirjaimen mukaan määritellä ympäristörikokseksi. Vaikka ne sitä ovatkin.

Tuttavani kertovat samansuuntaisista kokemuksista eri puolilta kaupunkia. Vartiokylässä on onnistuttu metsänhoidolla häätämään mm. satakieliä pois häiritsemästä kontrolloidun maiseman rauhaa. Onkohan kyseessä saman metsänhoitajan käsiala? Toivottavasti, sillä on pelottavaa ajatella, että rakennusvirastossa voisi olla yleisenä metsänhoitolinjauksena vainoharhainen puiden vihaaminen. Vielä 1990-luvullahan metsien "käypää hoitoa" määriteltiin niin rankalla kädellä, että pahimmillaan toisinajatteleva, avohakkuita vastustanut metsäasiantuntija saatettiin ohjata suopeamielisen hyvä veli -lääkärin avulla pakkohoitoon mielenterveydellisistä syistä. Siis Suomessa. Onneksi aamut ovat kohta jo niin pimeitä, ettei hakkuiden yksityiskohtia enää erota synkästä maastosta.

10 kommenttia

Kylläpä ahistaa....

Metsänhoitaja on kuullut palautetta metsissä piileskelevistä hiippareista, pimeydestä, vaarallisista puista, näkymien avaamisesta risteysalueille, meluavasta satakielestä tms. Tähän enemmistön huutoon metsänhoitaja on vastannut.

Turvallisuuden tunnetta lisäisi pimeillä kaupunkimetsiköiden saarekkeilla esimerkiksi valaistuksen parantaminen, ei sen takia tarvoitse silpoa koko metsikköä. Ja kyllä pöheikköjä voidaan siistiä ilman ylimitoitettuja, avohakkuiden kalltaisia operaatioitakin.

Mitä vähemmän on luontoa arjessa ympärillä sitä tärkeämmäksi se vähäinenkin luonnon kokeminen tulee. Itse esimerkiksi teen töitä konttorissa, jossa ei ole ikkunaa ulos ollenkaan. Pyöräilyn tai kävelyn terapeuttinen, energioita uudistava voima moninkertaistuu, kun saa liikkua luonnonmukaisessa ympäristössä jakamassa kasvien ja eläinten kanssa samaa tilaa, mutta runneltu maisema muistuttaa olemukseltaan jo parhaat päivänsä nähnyttä tiskirättiä, jonka myönteinen kokeminen vaatii jonkin verran ponnistelua. Kyse on siis elämän laadusta ja siitä tasapainosta, joka ihmisellä on suhteessa ympäristöönsä. Juuri Vuoden luontokirja -palkinnon voittaneiden Lasse J. Laineen ja Iiris Kalliolan sanoin: "Luonto antaa voimaa kaikissa elämänvaiheissa."

Rakennetaan ydinvoimala, jotta saadaan valaistua metsät.

Niin no, tällä hakkuualueen reiteillä ovat valot jo olemassa ja käytössä, mikä lisää ylimitoitettujen hakkuiden perustelujen outoutta, mutta parilla lisäpylväällä pimeimmissä kohdissa voisi lisätä turvallisuuden tuntua. Itse asissa sinne ovat ilmestyneet metsureiden jälkeen Helsingin energian porukat touhuamaan, eli saattavat niitä jo rakentaakin, mutta siis näiden lähes avohakkuiden jatkeeksi. Mutta näkisin kaiken kaikkiaan pahasti yliampuvana turvallisuusargumentin käyttämisen ylipäänsä tässä yhteydessä.

Pelon kokemista kaupunkiympäristössä on tutkinut mm. kaupunkimaantieteen dosentti Hille Koskela, joka on kirjoittanut aiheesta kirjan Pelkokierre. Ja ongelma on niin laaja, ettei sitä hoideta kapeiden metsiköiden rajuilla hakkuilla yhtään parempaan suuntaan, päinvastoin tällaiset turmellut alueet lisäävät yleistä pahoinvointia. Turvallisuuskysymykseen vedotenhan pitäisi tämän metsänhoitajan logiikalla hakata myös esim. Helsingin Kaisaniemenpuisto ja Keskuspuisto maan tasalle, mutta pelkotutkija Koskela puolestaan kannustaa ihmisiä kevelemään Kaisaniemenpuistoon pimeällä.

Toivottavasti, koulumatkaa ja pusikoita pelkäävien itkuisten Pikku-Liisojen vanhemmat lukevat vastauksesi ja tutustuvat Hillen tutkimukseen.
He löytävät varmasti sieltä keinot ja vastauksen ongelmiinsa.

Mahtavaa reagointia!, meiltäkin meni lähimetsän hienot polut avohakkuun myötä, ja kannotkin revittiin ja koko maasto myllättiin, niin ettei alueen läpi enää kertakaikkiaan pääse. Ja sitten oli vielä pankin metsäraha tms. lehdessä juttu ko. hakkuun osalta pehmeästä metsänhoidosta hoh!
Pera

Kirjoitit: "rakennusvirastossa metsänhoitaja on se keskeinen hahmo, joka on vastuussa hakkuiden ohjeistuksesta." Kuka? Mikä nimi?

Kuuntelin aamulla Tuomas Enbusken ohjelmaa missä Pekka Sauri kertoi selviytymisestään pahimmilta haukkumisilta tänä vaikeana lumitalvenakin: hän on vastannut omalla nimellään kaikkiin haasteisiin ja sähköposteihin. Hän ehdottaa vastavuoroisuutta kaupungin virkamiehille kansalaisyhteiskunnan virkistämiseksi.

Varsin hupaisa kirjoitus.
Varmaan hieno mies tämä Matti.
Vaan kirjoituksesi ontuu moneltakin kannalta. Kävisit joskus katsomassa sitä ihan oikeaa "luontoa". Se ei nimittäin asu Oulunkylässä

Kyllä kaupunkimetsissäkin on monipuolista elämää, itse on olen nähnyt Helsingin metsiköissä yeisempien lajien lisäksi mm. kettuja, mäyriä, hirviä ja peuroja. Suhteellisesti kaupunkialueiden luonnon turmeleminen on vaikutuksiltaan vieläkin rajumpaa kuin maaseudulla. Betoni- ja asfalttivyöhykkeiden lomaan jäävien viheralueiden virkistysarvo seudun asukkaiden hyvoinvoinnille on jotain sellaista mitä ei pysty rahassa mittaamaan.

Polkupyörämatkalla – joka päivä

Teksti-tv-toimittaja Matti Rämö on psykofyysisellä polkupyörämatkalla joka päivä. Jo työmatkan puolituntinen riittää sinkauttamaan mielen tien päälle. Matka jatkuu öisin kirjoituspöydän ääressä, kun eksoottiset megapolkaisut muuntuvat kirjoiksi.

Lisää megapolkaisuista: Italia/Tunisia; Intia; Thaimaa/Vietnam; Jäämeri; Islanti; Andalusia/Marokko; Istanbul

Kirja-arviot: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa; Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin; Polkupyörällä Jäämerelle; Polkupyörällä Islantiin; Polkupyörällä Andalusian vuorilta Afrikkaan; Polkupyörällä Ukrainan halki Istanbuliin

Äänikirjat Yle Areenassa: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa

Videopäiväkirja Yle Areenassa: Polkupyörällä Istanbuliin

Radio Suomi, Aamu-tv, Radio 1: Matkaraportteja Elävässä arkistossa

Infosivu facebookissa

 

 


 

 

Blogiarkisto

2013

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu