Ma 25.07.2011 @ 03:33Matti Rämö

Polkupyörällä Islannissa: Husavik 1250 km

24.7. Husavik 1250 km
Kolmas matkaviikko on edennyt vauhdikkaasti. Ylängön erävaelluksen jälkeen Myvatnin järven seutu tuntuu keitaalta erämaassa. Rehevä lintujärvi on mannerlaattojen erkanemisvyöhykkeessä, ja seudulla riittää vulkaanista ihmeteltävää rikintuoksuisista kuplivista savilähteistä kuumiin luolajärviin ja ihmeellisiin laavamuodostumiin. Myvatnissa voisi viettää aikaa viikonkin ihan kevyesti, itse riensin reilussa 30 tunnissa keskeisempiä kohteita.
 

Hienoimmat hetket koin Dimmuborgirin laavakentällä ja sen läheisen tulivuoren rinteillä. Dimmuborgir on kuin iso puisto, joka on pyhitetty omituisenmuotisille laavapilareille ja niitä ympäröiville kasoille. Opaskirjassa paikkaa hehkutettiin helvetin esikartanoksi tai vastaavaksi, ehkäpä islantilaisetkin mieltävät paikassa sellaisia ulottuvuuksia, mutta itse koin laavamuotojen muistuttavan muinaista hindutemppelirykelmää, jota aika on jo päässyt murjomaan kuluttavilla voimillaan vähintään muutaman vuosisadan. Eli paikan pyhyys oli se valtava tunnelataus, joka oudoista muodoista vyöryi päälleni ei mikään viittaus tuhoaviin, negatiivisiin voimiin.


Puistossa voi vaelllella eri pituisia melko helppokulkuisia reittejä, itse kolusin parin kilometrin kierroksen, jonka jälkeen jatkoin pari kilometriä lisää kohti Hverfallin tulivuorta. Polku muuttui villimäksi, kun se kiemurteli vaivaiskoivikoiden ja laavakumpujen ja -möykkyjen lomitse. Viimeisen puoli kilometrisen se kulki suoraan karun tuhkakentän poikki. Je edessä oli nousu parisataa metriä korkeammalle kraaterin reunalle. Helpompi reitti olisi ollut kilometrin kauempana, siispä nousin suoraa rinnettä vaikemman polun. Vartin hillittömmän ja energisen kiipeämisen jälkeen ylhäällä odotti muodoiltaan klassisen puhdas, kaunis mustanharmaa kraatteri, jonka keskellä on vielä matala pikku kumpu. Kraatterin reunalla kulkeva polku on kolme-neljä kiometriä, ja sitä värittävät hienot maisemat joka suuntaan. Poikkeuksellisen lämmin kesäinen päivä siunasi kraatterinkiertoani, eikä tuuli kiusannut raakuudellaan vaan se oli ihan inhimillisen lievästi viileä. Tulivuorikierroksen päätti adrenaliinipitoinen alastulo. Päähänpistona lähdin tulemaan jyrkkää, löysähiekkaista ja soraista rinnettä alas vauhdilla, ja muutamassa minuutissa kaahasin juoksujalkaa pujotellen siksakkia ja pölyä nostattaen vuoren juurelle. Hahaa hihkuin itsekseni. Puhdistavan ekstaattinen kokemus.


Järviseudulta polkaisin jälleen erämaan poikki merenrantaan pohjoiselle rannikolle, matkalla näkymät muistuttivat jälleen pitkiä pätkiä saharamaisia, elottomia maisemia. Husavikin tärkein asia on valaiden bongaus. 54 euron investoinnilla pääsee kolmen tunin risteilylle hyiselle lahdelle isossa vanhassa kalastusveneessä. Onneksi päivä oli periaatteessa lämmin. Reilun puolen tunnin navigoinnin päässä on valaiden suosima ruokailuseutu. Vene hiljentää, ja jännitys tiivistyy. Korkealta pikkukannelta opas huomaa ensin valaan hengityssuihkun, ja sitten lahtivalaan selkä nousee pintaan kerran, toisen ja kolmannen ja sitten se sukeltaa pois. Lahtivalas ui nopeasti ja sen seuraaminen ei ole helppoa. Lisänähtävää odotellessa jännitys on niin tiivis, että vieressäni venaan keulassa lapset kuiskivat keskenään, noin kuutisenkymmentä aikuista odottaa hiljaa.


Mutta lahtivalas ei enää tule esiin. Sen sijaan bongaamme muutaman minuutin päästä ryhävalaan, joka viihtyilee samoilla vesille pidempään. Ja näemme sen puolentoista tunnin aikana nousevan esiin kymmenkunta kertaa hiemen eri paikoissa, ja joka kerta se käy pinnalla 2-4 kerran sarjoissa ennen kuin se sukeltaa syvemmälle. Todennäköisesti se on sama valas. Välillä se pyrskähtää pintaan vain parinkymmenen metrin päässä veneestä. Tunne on ihmeellinen. Liikutun ison merinisäkkään olemassaolosta niin, että kyyneleet ovat tunkea väkisin esiin. Kuin muistona muinaisista ajoista nämä isot eläimet ovat yhä pysyneet hengissä. Ja se on ihme!

5 kommenttia

kiitos Matti kirjoituksistasi. Nyt tiedän mihin lähden seuraavalle matkalle!

Hei Matti! Kai käyt / kävit katsomassa Pohjois-Islannissa myös Dettifossin ja Godafossin? Ne ovat ehdottomasti Islannin hienoimpia putouksia ja Dettifoss on virtausmäärältään Euroopan suurin putous. Myös jättikokoinen, hevosenkengän muotoinen rotko Ásbyrgi on jännä luonnonnähtävyys.

Tervehdys vielä Husavikistä (15 tunnin sateisen telttaillan ja -yön jäljiltä). En ole vielä ehtinyt perehtyä kartan kanssa näihin muihin putouksiin, jotenkin on ollut ikään kuin runsauden pulaa kaikesta. Mutta tutkailen asiaa. Vähän vielä kaavailen Luoteis-Islannain vuonokierrosta, jos säät pysyvät kohtuullisina. Viime päivät ovat olleet vähän lämpimämpiä. En ole vielä uskaltanut laskea, kuinka pitkä vuonokieroksesta tuliisi, eli riittääkö aika muuhun ihan lounaisimman niemen tyvessä käymiseen vain.

Marjatalle hyvää Islannin-matkaa :)

Hei Matti K.
Tuossa laskeskelin että vuonokierros Isafjordurin kautta lisää matkaasi noin 600 kilometriä, lyhyempi lenkki tieltä 60 tielle 61 608:ia pitkin oikaisten on noin 200 km. Säästähän kaikki on siellä kiinni, näyttää olevan kovinkin tuulista vuonoilla ainakin torstaista lauanataihin. Kiviä taskuun vaan että pääset alamäet alas...

T. Matti Ho

*Mývatnilla

Polkupyörämatkalla – joka päivä

Teksti-tv-toimittaja Matti Rämö on psykofyysisellä polkupyörämatkalla joka päivä. Jo työmatkan puolituntinen riittää sinkauttamaan mielen tien päälle. Matka jatkuu öisin kirjoituspöydän ääressä, kun eksoottiset megapolkaisut muuntuvat kirjoiksi.

Lisää megapolkaisuista: Italia/Tunisia; Intia; Thaimaa/Vietnam; Jäämeri; Islanti; Andalusia/Marokko; Istanbul

Kirja-arviot: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa; Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin; Polkupyörällä Jäämerelle; Polkupyörällä Islantiin; Polkupyörällä Andalusian vuorilta Afrikkaan; Polkupyörällä Ukrainan halki Istanbuliin

Äänikirjat Yle Areenassa: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa

Videopäiväkirja Yle Areenassa: Polkupyörällä Istanbuliin

Radio Suomi, Aamu-tv, Radio 1: Matkaraportteja Elävässä arkistossa

Infosivu facebookissa

 

 


 

 

Blogiarkisto

2013

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu