Ke 18.02.2009 @ 14:45Seija Aunila

"Ainahan niitä somaleita kuolee"

Tein 90-luvun alussa tv-ohjelmaa ympärileikkauksesta. Oppaana minulla oli nuori somalinainen Fardowsa. Hän  ei voinut sietää somalimiehiä.

Fardowsa oli näitä ensimmäisen muuttoaallon somaleja. Hänen miehensä oli tapettu, niin myös molemmat vanhemmat. Fardowsa pääsi pakenemaan poikansa kanssa ulkomaille ja lopulta Suomeen.

Minä tutustuin häneen Mikkelissä, pakolaiskeskukseksi muutetussa Varsavuori-hotellissa. Fardowsa toimi minulle sekä tulkkina että oppaana, kun haastattelin ja kuvasin pakolaiskeskuksen asukkaita. Aihe oli karmea: Naisten ympärileikkaus.

 

Ympärileikatut somalinaiset
 

Haastattelin äitiä, jolle oli tehty ympärileikkaus ja joka teetätti sen omalle tytölleen ennen Suomeen tuloaan. Kuvasin tätä 6-vuotiasta tyttöä, jolle oli tehty kauhein mahdollinen sukupuolielinten silpominen. En koskaan käyttänyt tätä kuvattua osuutta ohjelmassa. Tyttö on tänään nuori aikuinen.

Ympärileikkaus tehdään koska kulttuuri vaatii sitä... siis miehet vaativat sitä, ei esimerkiksi uskonto. Puhuimmekin Fardowsan kanssa paljon myös miehistä. Fardowsa sanoi inhoavansa somalimiehiä. Hänen mielestään ne olivat yläluokkaisia vetelehtijöitä, joita ei paljon työ kiinnostanut. Puhuimme myös suomalaisista miehistä ja olimme heistäkin montaa eri mieltä. 

Ajankohtainen kakkonen Teemailta: Maahanmuuttoilta

Ystävystyimme Fardowsan kanssa niin, että hän ei enää ollut minulle somali, hän oli ystävä. Fardowsa työskenteli koululla kouluavustajana ja minä jatkoin ympärileikkauksesta seuraavaan juttuun. 

Arkemme muuttui, kun Fardowsa sai viestin Djiboutista. Hänen kaksi alaikäistä sisartaan löytyi pakolaisleiriltä. Olimme innoissaan. Vakuutin, että Fardowsa saa perheenyhdistämisen kautta sisaret luokseen. Aloitimme soittelukierroksen viranomaisille. 

Juuri se viranomainen, joka hoito perheiden yhdistämistä oli erittäin vaikeasti tavoittevissa. Fardowsa alkoi huolestua tilanteesta, koska sisaret olivat huonossa kunnossa ja heidän saamisella Suomeen oli kiire. Lohduttelin ystävääni - Suomessa laki on kaikille sama, perheenyhdistäminen toteutuu, koska laki sanoo niin.

 Lasten tilanne heikkeni edelleen, kun sain sitten viranomaisen langan päähän. Kysyin miten voisimme mahdollisimman nopeasti käynnistää perheenyhdistämisprosessin, koska lapset ovat huonossa kunnossa, eivätkä he enää selviytyisi pitkään pakolaisleirillä. Viranomainen totesi minulle kyllästyneesti, että ainahan niitä somaleita kuolee. 

Fardowsan pieni sisko ja veli kuolivat muutaman viikon kuluttua tästä soitosta. Fardowsa muutti poikansa kanssa Kanadaan ja minä menetin ystävän ja uskon siihen, että Suomen laki on kaikille sama. 

      

 

4 kommenttia

Kaikilla sama laki. Vastustan ympärileikkauksia, mutta minulla oli kerran ystävänä Marokosta muuttanut mies.

Ja mikäs oli tämän tylyn virkamiehen nimi? Vai oliko tarina keksitty? Saisiko kuulla hänenkin näkökulmansa asiaan?

Todellisuudessa ympärileikkausta ylläpitävät ensisijassa "kypsässä iässä" olevat naiset ja toissijaisesti mullahit.

En muista virkamiehen nimeä, enkä edes muista oliko hän mies vai nainen. Edes sitaatti ei ole sanatarkasti tämän virkailijan sitaatti vaan meidän ymmärrys siitä miten asiaan suhtauduttiin eli perheenyhdistämistä ei kiirehditä sen mukaan mikä löytyneiden omaisten tilanne on.

Eli kommenttisi oli hyvin perusteltu.

Tilanne näyttäytyi meille näin kuin se kuvasin. Myös lopputulos oli se, että lapset kuolivat, mutta, mutta...

Kun tarkastellaan asiaa viranomaisten näkökulmasta, niin Mikkelistä soittaa somalinaisen ystävä ja kertoo, että tämän naisen kaksi alaikäistä sisarta on löytynyt pakolaisleiriltä. Ennen kuin perheenyhdistäminen voidaan toteuttaa, niin pitää selvittää ovatko nämä lapset kyseisen naisen sisaria. Selvitystyö kestää ja tässä tapauksessa liian pitkään.

Olisi kiinnostava kuulla viranomaisilta, kuin näissä prosesseissa edetään.

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu