To 11.02.2010 @ 13:45Tuomas Munck

Elävä arkisto aloittaa vodcastaamisen

Vodcast?!?

Vodcast on podcastaamisen videoversio. Podcastit taas ovat toivoakseni tuttuja jo useimmille satunnaisille surffaajille.

 

Vodcastit ovat käsittääkseni vielä melkoinen outolintu on-demand mediatarjonnan paletissa. Joitakin kokeiluja on YLElläkin tehty, mutten itse ole juuri tosielämässä törmännyt keneenkään joka voisi sanoa seuraavansa vodcasteja. Tähän on varmaan olemassa montakin syytä.

Vodcastien tuottaminen on haasteellista. Sisällön ollessa kaikelle kansalle vapaasti ladattavaa tuottaa vaikeuksia tekijänoikeuskysymyksissä. Lisäksi mp3-soittimien ja matkapuhelinten tekniikka on pirstaloitunutta, on mahdotonta tukea kaikkia mahdollisia päätelaitteita yhdellä formaattivalinnalla. Tämän lisäksi vielä vodcastien pitäisi löytää kohdeyleisönsä. 

Elävän arkiston toimituksessa kuitenkin koemme vodcast-palvelulle tilausta. Sisältö edellä on tässäkin tarkoitus edetä. Minkälaiset ohjelmat olisivat mielekkäitä vodcast-ympäristössä? Koemme että ohjelmat, joilla on uudelleenkatseluarvoa, esimerkiksi opetusohjelmat, ovat luonteva kohde.

Olemmekin nyt avanneet vodcast-testipalvelun. Tämän testisyötteen kautta haluamme kerätä kokemuksia ja palautetta, joiden pohjalta jatketaan virallisen vodcast-syötteen muodossa myöhemmin (olettaen, että testivaiheessa saamamme palaute on tätä tukevaa.)

Vodcast-testisyöte sijaitsee osoitteessa:
http://yle.fi/progressive/mp3/elavaarkisto/vodproto.xml

Saat tilattua ko. syötteen myös iTunesiin. Valitse ylävalikosta "advanced" -> "subscribe to podcast..." ja syötä ylläoleva osoite kyselyikkunaan.

Kehoitamme kaikkia asiasta kiinnostuneita tilaamaan ja lataamaan testisyötteemme, ja kokeilemaan omissa päätelaitteissanne! Mahdolliset ongelmat formaattivalinnassa saadaan näin kollektiivisin voimin selville. Aivan yhtä tärkeää meille on palaute ja ehdotukset ohjelmasisällöstä - Kaipaatko lampunvaihto-ohjetta, sienikoulua, 50-luvun uutisjuttuja vai jotakin muuta?

T. Elävän arkiston Tuomas

 

 

 

 

*********************************************************************************************

(vain) Tekniikasta (kiinnostuneille)

Teknisenä lähtökohtana on ollut mahdollisimman laaja päätelaitetuki. Olen tutkinut vaihtoehtoja ja todennut MP4-formaatin laajimmin toimivaksi vaihtoehdoksi. MP4-formaattikin on valitettavasti kompromissi - ainakaan vanhemmat Creativen videotoistoa tukevat MP3-soittimet eivät tätä tiedostomuotoa tue. Useimmat päätelaitteet kuitenkin tukevat, joko suoraan tai laitevalmistajan toimittaman videokonvertterin avulla MP4-muotoisia videoita.

Videoresoluutio on myös ollut pakko rajoittaa 320x240 pikselikokoon. Tämä on suurin resoluutio jota useimmat (mukanakulkevat) päätelaitteet tukevat. Vielä kerran haluan korostaa, että näiden vodcastien ei ole tarkoitus näyttää hyvältä tietokoneesta katseltuna - PC:t ja macit on tarkoitus jatkossakin ohjata Elävän arkiston omien sivujen suuntaan.

Henkilökohtainen toiveeni vodcasteissa on riittävä äänen ja kuvanlaatu. Toistaiseksi kuvapakkauslaatu on 512kbps, joka mielestäni näyttää oikein mainiolta päätelaitteissa. Tiedostokoko on kuitenkin tästä syystä melko suuri, noin 4MB minuutilta. Ensimmäinen feedimme ohjelma, Lasten hiihtokoulu, onkin kestonsa vuoksi (~18min) kooltaan lähes 80 megaa. Tarkoitus on kuitenkin pyrkiä julkaisemaan lähinnä alle kymmenen minuutin kestoisia ohjelmia, eli ihan näin mammuttimaisia tiedostoja ei nykyiselläkään kuvanlaadulla ole tiedossa.

Äänenlaaduksi on toistaiseksi valittu 24kHz 64kbps mono AAC-LC. Mielestäni lopputulos on erittäin kohtuullinen ja palvelee tarkoitustaan.

Asiasanat: 

0 kommenttia

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu