Ma 06.04.2009 @ 14:06Seija Aunila

Pyöräilen, siis olen

Kun Elävän arkiston Paavo mietti mihin kategoriaan hän panisi koosteen, joka kertoo Matti Rämön pyöräreissusta Helsingistä Saharaan, niin ehdotin hänelle matkailua.

 Paavosta ehdotus oli outo. Matkailuhan on sitä, että istutaan uima-altaan äärellä drinkkilasi kädessä. Niin mitä se matkailu oikeastaan on? 

Aamu-tv:n toimittaja kysyi Matilta: "Miksi lähdet niin kauas?"  "Pyöräilen, siis olen," oli Matin vastaus. Matkalla Matti pohti mm. elämän tarkoitusta.

Rämön pyörärakkaus vei Saharaan
 

Matille pitkä pyörämatka yksin oli matka omaan itseensä. Kun heitin tämän hienon analyysin työkavereilleni, niin yksi heistä totesi lakonisesti, että sitähän matkailu aina on. Samaa mieltä oli Paavo. Matka Torremolinokseen uima-altaan äärelle drinkkejä siemailemaan on matka lottovoittajan elämään, ikuiseen lomaan ja aurinkoon. 

Markus Kajo Torremolinoksessa

Matka antaa etäisyyttä itseensä. Voi olla se toinen minä tai voi tutkia mikä se toinen minä olisi? Mitä oudommissa tai yksinäisemmissä oloissa matkaa tekee sitä paremman voi peilata itseään. Tätähän hakevat Madventuren  Riku Rantala ja Tunna Milonoff. Sitä haki ehkä myös lähetystyöntekijänä toiminut Tuure Vapaavuori vuonna 1959 tarkaillessaan "mustaa Afrikkaa". 

 

Musta mies parantajana

Mutta siinä missä Riku ja Tunna "ymmärtävät" etnokansojen ominaispiirteitä, niin rovasti Vapaavuori kauhistelee ja naureskelee "neekereiden" hassuille tavoille.

Minä olen ihastunut aikamatkan tekemiseen. Veneilimme viime kesänä Saimaalla viisi viikkoa. Matkalukemisena minulla oli 30- ja 40-luvun Kotiliesiä. Yövyömme luonnonsatamissa,  kuuntelimme sadetta ja sota-ajan lauluja CD:ltä. Aika menetti merkityksensä ja siirryin suvereenisti 30-luvun sodanalustunnelmista 40-luvun pahenevaan pula-aikaan. 

Tunnistan tässä aikamatkassa hengenheimolaisuutta Matti Rämön pyöräilyn kanssa. Liikkua luonnossa, luonnon ehdoilla ilman ulkopuolelta järjestettyä happeningia (lukuunottamatta sotajan-laulut CD:tä ja sota-ajan Kotiliesiä). Minä en edes pohdiskellut elämän tarkoitus eikä minun tarvinnut prosessoida avioliiton karikoita. Halusin irti työstä, S-marketista, tv-sarjoista ja tietokoneesta.

 

 

Saagojen kutsu: Avoveneellä Islantiin
 

Odotan jännityksellä minkälaista matkaa teen itseeni ensi kesänä. Sota-ajan Kotiliedet on nyt luettu.

0 kommenttia

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu