Pe 06.02.2009 @ 09:07admin

Pieru pitää kieltää

Sellaiset yksilölliset erikoisuudet kuten esimerkiksi pierut pitäisi kieltää erikoislailla.
 
Jos pierun sanalliset, äänelliset tai hajulliset ilmaisumuodot yhä sallitaan, on kulttuurimme vaarassa.
 
Tarvitaan joko tiukkaa kansallista lainsäädäntöä tai EU-direktiiviä, sillä muuten vaarana on, että piereskely yleistyy. Sananmukaisesti se voi ryöstäytyä ilmoille.
 
 
 
Tupakkalaki savuntorjuntaan
 
Näihin ajatuksiin tulee, kun tupakkalain tiukennuksia pohtivan työryhmän aatoksia tutkailee.
 
Valmisteilla oleva tupakkalain tiukennus kieltäisi nimittäin jopa sellaisten valokuvien julkaisemisen, joissa kuvassa esiintyvä ihminen tupakoi.
 
Televisiossa, elokuvissa ja lehdissä ei saisi näyttää paperossia pössäytteleviä kansalaisia, ellei heitä esitetä kielteisessä tai varoittavassa sävyssä.
 
Röökiä röyhyttelevä Jörn Donner ja HIM-yhtyeen laulaja Ville Valo olisivat jatkossa ankarasti kiellettyä kamaa. Kummankaan valokuvaa ei saisi julkaista päivälehdissä saatikka pienissä pitäjälehdissä, sillä tupakoivan ihmisen julkinen esittäminen voi lietsoa muitakin paperossin paheisiin.
 
 
 
Tupakoiva Jörn Donner
 
Saman periaatteen mukaisesti kiellettyjen listalle kuuluisivat kai Kippari-Kallesta kertovat sarjakuvat, kun Kalle on tunnetusti piippumiehiä.
 
Jatkossa Kippari-Kallen piirroskuvia saisi vain Kallion kulmilta huumemyyntiä harrastavilta diilereiltä, joilta paatuneimmat käyttäjät voisivat yöaikaan ostaa kovalla rahalla myös lakupiippuja.
 
Entä Aki Kaurismäen kiitetyt ja kansainvälisesti palkitut leffat, joissa sätkä sauhuaa jatkuvasti? Tai TV1:n suosikkisarja Uutishuone, jossa työmaa ja kotikämppä ovat sakeana savusta? Myös TV2:n Pirunpellon Sutki kiskoo jatkuvasti kessua kaivurinsa kopissa.
 
Täällä Elävässä arkistossa meitä huolestuttaa myös oma kohtalomme. Pitääkö meidänkin poistaa sivustoltamme talvi- ja jatkosodasta kertovat filminpätkät, kun niissä vilahtaa Työmiestä tupruttelevia sotajermuja rintamaolosuhteissa?
 
Tai yksityiset kuvakokoelmat. Minullakin on kotialbumissa kiellettyjä kuvia lähes 102-vuotiaaksi eläneestä isoäidistä  ja lähes 100-vuotiaaksi eläneestä isoisästä - ja piippukänähän siellä muorin tai vaarin kourassa vilahtaa!
 
 
 
Liian lihava tv-ruutuun
 
 
Jos tälle tielle lähdetään, niin eikö kieltopolitiikkaa kannattaisi vähän laajentaa. Onhan se nyt kamalaa, kun televisiossakin näytetään jo alkuillasta selvästi ylipainoisia ihmisiä, suorastaan läskejä, varsinkin jenkkiläisissä leffoissa.
 
Vaarana on, että silavaisen lähimmäisen julkinen näkeminen saattaa stimuloida Sinutkin syömään!
 
Voi taivaan vallat tätä eloa!
 
 
Reijo Perälä
Elävän arkiston päällikkö
 
 
Elävän arkiston muut blogit
 
 
 
Ville Valo sauhutteli myös Linnan juhlissa
 
 
 

5 kommenttia

Ei kukaan yleensä muiden kuullen piereskele. Itse olen joskus käyttänyt myös sanaa hajupommi tai rupsu.

Pelkkää asiaa, hyvä! Tätä minäkin olen juuri ajatellut!

Oon kattonu telkkaria melkein 20 vuotta. Ja oon nähny melkein jokapäivä kun jollakin on tupakka huulessa jossain ohjelmassa. Ja en oo tähän päivään mennessä polttanut yhtäkään tupakkaa, eikä mua myöskään haittaa vaikka joku toinen polttais. Mun mielestä se on jokaisen oma asia!!!! ps. Kadullakin on sauhuttelijoita.

Tupakasta on tehty pahan metafora samalla, kun kuitenkin tupakan innokkaimpien vastustajien viiteryhmistä löytyy kannabiksen polttelun puolustajia.

Tupakkakuvien vainoaminen on joka tapauksessa arveluttavaa. Kyseessä on vastenmielinen sensurointi eikä terve valistus. Kenen päästä tällainen oikein lähtee?

En muuten tupakoi.

Ja piereskelen vaikka kirkon penkissä, jos huvittaa.

Niin tuota noin hieman myöhässä nyt tulee kommenttia, mutta eipä tuo mitään... Tupakoinnista siis, itse en myöskään tähän päivään mennessä ole polttanut yhtäkään kessua, vaikka vanhemmat, monet sukulaiset ja osa kavereistakin sitä polttelee... Ja HIM fani olen ollut vuosia ja on Villeä nähty tupakki suussa, eikä se ole saanut minua polttamaan. Niin ja nyt ihan lähiaikoina kun tuli se uudistus, että tupakkatuotteita ei saa pitää näytillä kaupoissa, on sekin taas määräys... en itse usko sillä olevan kovinkaan suurta merkitystä tupakoimattomuuteen, sillä useinhan juuri ne asiat, joita piilotellaan ja kielletään kiehtovat ihmisiä. Ja kaiken lisäksi kyseinen piilottelu hidastaa kassalla toimintaa käsittämättömästi.

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu