Pe 21.11.2008 @ 14:52admin

Äiti, nyt se talvi tuli

Oletko sinä äiti joskus nähnyt lunta, kysyi nelivuotias poikani ihan tosissaan vielä pari päivää sitten.

Kun sitten katselimme talvisia valokuvia, oli hänen ilmeensä aidon haltioitunut – ja kysymyksiä riitti. Miltä tuntuu luistella? Hiihtää? Laskea mäkeä? Näkeekö silloin aina joulupukin? 


Talvista kisailua 1900-luvun alussa

Kyllä hän muisti itsekin lunta nähneensä – kerran. Se tapahtui viime talvena, vuodenkierron mukaan jo melkein keväällä, kun tuttu puisto kuukausien odotuksen jälkeen toden totta oli yhtäkkiä valkoinen. Kiireessä hommasimme seuraavaksi päiväksi pulkan, mutta turhaan, sillä seuraava aamu valkeni jälleen tutun harmaana.


Talvi yllätti autoilijat 1978

Tuliterä pulkka odotti tositoimia aina tähän päivään asti. Niin myös uudet talvihousut – viimetalviset laatuhousut kun kuluivat asfaltilla puhki. Juuri lumen pehmeys kiinnosti poikaakin – miltä tuntuu pudota lumeen? Uppoaako sinne? 
 
 
Talven ilot ja surut

Kaksivuotiaalla pikkusiskolla ei ollut lumesta tätäkään vähäistä muistikuvaa. Lumi on ollut tuttua kirjoista ja filmeistä, ja jotenkin se liittyy jouluun. Kun on lunta, on joulu. Toiveikkaana hän on kirmannut aamuisin ikkunaan, ”onko lunta, onko lunta”, ja luetellut perään kaikki osaamansa jouluaiheiset sanat. Häneen joulupukkivalistus ei ole vielä uponnut, vaan lahjat liittyvät olennaisesti vain joulukuuseen. - Mitä pukkiin tulee, sitä ei tunnu ottavan vakavasti isovelikään. Lahjat valitaan katalogista ja ”sitten sinä ostat ne kaupasta”. No, kyllä propaganda vielä heidätkin saavuttaa, sitä on turha murehtia.

Odotukset olivat siis kovat. Mutta kun Suomeen sitten rantautui varsinainen myräköiden myräkkä, oli vastaanotto ainakin meillä kaoottinen. Pitkään sairastettuaan pääsivät he tänään ensi kertaa viikkoon ulos, lääkärireissulle, ja milläs muulla kuin silllä pulkalla! Eksoottista menoa! Naamoista näkyi intoa, epäuskoa ja ripaus kauhua.

Kyllä vähän vähempikin olisi siis riittänyt. Kunpa vielä uskoisivat, että kyllä lumi talvisin yleensä jää maahan pidemmäksikin aikaa. Mutta kyllä filosofi Pihkalan ajatus kaikesta huolimatta on utopistinen. Vai mitä sanotte?


Tahko ehdottaa latuverkostoa kaupunkien välille

Petra Himberg, Elävän arkiston kevät-, kesä-, syys- ja talvitoimittaja

1 kommentti

Eiköhän tätä talvea ole nähty jo aikaisemminkin, jotta tämä nykyinen lumi voisi poistua pois. Jos haluaa talvea niin sitä saa lapissa.

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu