Ti 05.01.2010 @ 16:52Jukka Lindfors

Vakkasuomalainen luterilainen pahoinpiteli vaimonsa

Työkaveri ja sen sisko ihmettelivät, miksi Sellon ampujan etnisen taustan ja vieläpä uskontokunnan julkistaminen oli niin tärkeää.

Ainakin tieto tappajan kotipaikasta tarjosi pohjaa kulttuurimaantieteelliselle teorianmuodostukselle. ”Kivikautinen näkemys ’minun naisestani’ saattoi saada voimaa balkanilaisesta perinteestä”, totesi esimerkiksi Iltalehden pääkirjoittaja. Siellä Balkanilla päinhän kansa on kuumaverisempää.

Ampujan uskontoon perustuvia selityksiä ei ole lehdissä pahemmin näkynyt (netin keskustelupalstoilla kyllä sitäkin enemmän), mutta siitä huolimatta media koki tähdelliseksi kertoa, että kyseessä oli nimenomaan muslimi.

Sehän on tieto, ja tietojen välitys kuuluu viestimien tehtäviin.

 

 

Espoon surmat


Tämän rohkaisemana Elävä arkisto ehdottaa, että heimoa ja uskontoa koskevat seikat huomioitaisiin tulevassa uutistoiminnassa nykyistä tyydyttävämmin. Olemme jo pitkään odottaneet sellaisia otsikoita kuin ”Vakkasuomalainen luterilainen pahoinpiteli vaimonsa joulupäivänä.”

Seuraavassa muutama malliesimerkki. Kaikkien esimerkkihenkilöiden uskonnosta meillä ei ole varmaa tietoa, mutta nopeastihan se selvisi Shkupollinkin tapauksessa, kun toimeen tosissaan ryhdyttiin.

 

Kristitty keskisuomalainen ampui neljä poliisia
  

Monet helluntailaiset vankilakierteessä
 

Kymenkarjalaisilla protestanteilla verinen välienselvittely
 

 

Toinen konekaappareista Karjalan ortodoksi
 

Eivätkä rikosuutiset ole ainoa laji, joka kaipaa uudistusta. Sama käsittelytapa soveltuu myös urheilu- ja kulttuuriaiheisiin.

 

 

Katolinen hiihti kultaa Liberecissä
 

 

Buddhisti vei voiton Mirjam Helin -kisassa
 

Luontoa tietenkään unohtamatta:

 

 

Uskonnoton kantahämäläinen karkasi Kurusta

 

34 kommenttia

No on se ihmeelistä kun Suomi on Luterilainen maa ja täällä pitäis ilmoittaa oma uskonto; jo on menty pitkälle ja Ylen sivuilla tälläistä vielä kirjoitetaan. Musliimit eivät ole SuomalaistAa alkuperäistä uskontoa eivätkä kuulu tänne. Mutta tuntuu kun Ylelläkin olisi sellainen tyyli,että meidän pitää sopeuta musliimeihin eikä heidän meidän lakeihin.Kyllähän tosiaasia on se,että musliimit ovat kiihko uskonto ja sen nimissä tehdään kaiken näköistä.On omassa tuttavapiirissä musliimi pehe jossa heidän vielä alaikäinen tytär on jos sovittu naitetavaksi 15V vanheman miehen kanssa kun tämä täyttää 18V, ja tyttö on aivan paniikissa kun joutuu tuolaisen "turilaan" kanssa naimisiin mutta kun tyyli on sellainen ei meidän armas Isän maa tee mitän.Ja samalla Yle ja tiedotus välineet ihanoi tälläistä uskontoa.Kohta ei huomatakaan kun Suomi on musliimi valtio 30Vuoden kuluttua ja siitä saa ainakin kiittä yleäkin osaltaa,Jos joku yrittää kirjoittaa jotain vähänkin kriitisempää mielipidettä musliimeista niin niitä ei julkaista ja tuskin tätäkään julkaistaan:-) no tulipahan edes yritettyä mutta onneksi on Feic book ja muut netti kanavat jossa voi sanoa mielipiteensä kun yle ihanoi musliimia.

Pitää tässä anonyymin perään todeta että vaikka Suomen evankelisluterilaisen kirkon nimessä komeileekin Suomi, se ei ole myöskään alkuperäistä suomalaista uskontoa. Lisäksi Suomessa elää tiukasti sellainen harha, että kristinusko ja uskonto ylipäänsä maailmassa olisi nimenomaan suunnilleen sama kuin Suomen evankelisluterilainen kirkko. Lisäksi ko. harhaan kuulunnee se käsitys että Islam ei olisi heterogeeninen uskonto – se on monella tapaa yhtä hajanainen ja paikallisiin koulukuntiin rytmittyvä kuin kristinuskokin.

Ja on aika kummallista jos tuosta Elävän arkiston blogikirjoituksesta (ei siis YLEn blogikirjoituksesta!) saa sen käsityksen että Islamia ihannoitaisiin. Itse suomalaiseen uskontovähemmistöön kuuluvana kummastelen minkä tahansa uskomusjärjestelmän esillenostamista uutisten yhteydessä, oli se sitten kytköksissä esitettävään aiheeseen tai ei. Siinä mielessä tämä blogikirjoitus esittää oikeutetusti sarkastista kritiikkiä uutisointitapoja kohtaan.

”Kivikautinen näkemys ’minun naisestani’ saattoi saada voimaa balkanilaisesta perinteestä”, totesi esimerkiksi Iltalehden pääkirjoittaja. Siellä Balkanilla päinhän kansa on kuumaverisempää."
Niin.
Lehdistä saa lukea harva se päivä analyysiä suomalaisten (miesten) väkivaltaisuudesta. Miksei samaa voi noudattaa esim. tämän tapauksen yhteydessä? Vai ovatko ulkomaalaiset tällaisen "analysoinnin" yläpuolella? Eikä liene mikään uutinen, että Balkanilla käsitys parisuhteesta on hieman toinen kuin hyvinvointiyhteiskunnassa. Puhumattakaan viime vuosikymmenen sotien traumatisoivasta vaikutuksesta ihmisiin. Kulttuurit ovat erilaisia - hyvässä ja pahassa.
En ymmärrä miksi Espoon tragedia pitää lyödä tällä tavalla leikiksi.

Oivaltava ja hauska blogikirjoitus, joka paljastaa pienen rasisitin meissä jokaisessa (ja näissä kommenttien kirjoittajissa). Esimerkit osoittavat, miten alussa tämä meidän suomalaisten maailmankansalaisuus vielä on. Ja tosiaan - ihmetyttää tämä "perinteinen suomalainen luterilainen uskonto" joka on kaikkea muuta kuin suomalaista kansanperinnettä. Meidän omat luontouskontomme on pyyhkäisty pois Suomen kartalta sotien ja alistamisen avulla.

Hanki elämä.

Anonyymi kirjoitti:

”Eikä liene mikään uutinen, että Balkanilla käsitys parisuhteesta on hieman toinen kuin hyvinvointiyhteiskunnassa. Puhumattakaan viime vuosikymmenen sotien traumatisoivasta vaikutuksesta ihmisiin. Kulttuurit ovat erilaisia - hyvässä ja pahassa.
En ymmärrä miksi Espoon tragedia pitää lyödä tällä tavalla leikiksi.

Kyllä se vaan niin on, että maailmalla ollaan erilaisia. Suomalainen helposti menee tähän lankaan, että kaikkea pitää suvaita ja kaikkihan me ollaan lopulta samanlaisia. Jo Keski-Euroopassa käsitys parisuhteen rooleista ja tasa-arvoisuudesta on hyvin erilainen. Sen tietää jokainen, jolla on omakohtaisia kokemuksia. Erot tulevat helposti järkytyksenä. Rasismi ja erojen ymmärtäminen ovat eri asia ja vaatii toki hienotunteista käsittelytapaa.

Miksi uutisissa sitten pitää ilmoittaa rikoksentekijän sukupuoli tai ikä? Jatkuvasti näkee uutisia "nuoriso hulinoi ostarilla" tai "mies hakkasi naisensa". Näistä sitten myös johdonmukaisesti ja tasa-arvoisesti pois sukupuoli- ja ikämaininnat. Muutenhan kyseessä on törkeä rasisimi!

Mielenkiintoinen, tosin turha, oivallus blogin kirjoittajalta.
Minulle uutisen lukijana/kuulijana kaikki tieto on tärkeää. Osaan kyllä ajatella sitten omilla aivoillani, mitkä asiat uutisessa kulloinkin oli MINULLE oleellista ja mikä ei.

Näinhän on käynyt myös rasististen ihmisten kohdalla Espoon tragediassa.

Kyseisessä tapauksessa oma huomioni on keskittynyt yhteiskunnan kyvyttömyyteen suojella kansalaisiaan (lähestymiskiellon tehottomuus) ja käsittämättömän löysään suhtautumiseen aseisiin ja niiden laittomaan hallussapitoon.

Anonyymi kirjoitti:

Mielenkiintoinen, tosin turha, oivallus blogin kirjoittajalta.
Minulle uutisen lukijana/kuulijana kaikki tieto on tärkeää. Osaan kyllä ajatella sitten omilla aivoillani, mitkä asiat uutisessa kulloinkin oli MINULLE oleellista ja mikä ei.

Näinhän on käynyt myös rasististen ihmisten kohdalla Espoon tragediassa.

Kyseisessä tapauksessa oma huomioni on keskittynyt yhteiskunnan kyvyttömyyteen suojella kansalaisiaan (lähestymiskiellon tehottomuus) ja käsittämättömän löysään suhtautumiseen aseisiin ja niiden laittomaan hallussapitoon.

[quote=Anonyymi]No on se ihmeelistä kun Suomi on Luterilainen maa ja täällä pitäis ilmoittaa oma uskonto; jo on menty pitkälle ja Ylen sivuilla tälläistä vielä kirjoitetaan. Musliimit eivät ole SuomalaistAa alkuperäistä uskontoa eivätkä kuulu tänne. Mutta tuntuu kun Ylelläkin olisi sellainen tyyli,että meidän pitää sopeuta musliimeihin eikä heidän meidän lakeihin.Kyllähän tosiaasia on se,että musliimit ovat kiihko uskonto ja sen nimissä tehdään kaiken näköistä.On omassa tuttavapiirissä musliimi pehe jossa heidän vielä alaikäinen tytär on jos sovittu naitetavaksi 15V vanheman miehen kanssa kun tämä täyttää 18V, ja tyttö on aivan paniikissa kun joutuu tuolaisen "turilaan" kanssa naimisiin mutta kun tyyli on sellainen ei meidän armas Isän maa tee mitän.Ja samalla Yle ja tiedotus välineet ihanoi tälläistä uskontoa.Kohta ei huomatakaan kun Suomi on musliimi valtio 30Vuoden kuluttua ja siitä saa ainakin kiittä yleäkin osaltaa,Jos joku yrittää kirjoittaa jotain vähänkin kriitisempää mielipidettä musliimeista niin niitä ei julkaista ja tuskin tätäkään julkaistaan:-) no tulipahan edes yritettyä mutta onneksi on Feic book ja muut netti kanavat jossa voi sanoa mielipiteensä kun yle ihanoi musliimia.[/quot

Ei ole olemassa kuin ihminen:

Tässä Sellon ampumatapauksessa tekijän etninen tausta ja uskonto eivät vaikuttaneet mihinkään. Kyseessä oli ihan oikea yksittäistapaus, johon olisi voinut syyllistyä ihan kuka tahansa, uskonnosta ja etnisyydestä riippumatta.

Sen sijaan nykypäivänä tehdään hirvittävät määrät väkivaltaisuuksia islamin nimissä (tai oppien mukaisesti). Päivittäin saamme kuulla, kuinka islaminuskoinen on räjäyttänyt ihmisiä hengiltä jne.
Mutta moniko suomalainen väkivallantekijä tekee/perustelee tekonsa luterilaisuudella? Aivan, ei kukaan.

Anonyymi kirjoitti:

No on se ihmeelistä kun Suomi on Luterilainen maa ja täällä pitäis ilmoittaa oma uskonto; jo on menty pitkälle ja Ylen sivuilla tälläistä vielä kirjoitetaan. Musliimit eivät ole SuomalaistAa alkuperäistä uskontoa eivätkä kuulu tänne. Mutta tuntuu kun Ylelläkin olisi sellainen tyyli,että meidän pitää sopeuta musliimeihin eikä heidän meidän lakeihin.Kyllähän tosiaasia on se,että musliimit ovat kiihko uskonto ja sen nimissä tehdään kaiken näköistä.On omassa tuttavapiirissä musliimi pehe jossa heidän vielä alaikäinen tytär on jos sovittu naitetavaksi 15V vanheman miehen kanssa kun tämä täyttää 18V, ja tyttö on aivan paniikissa kun joutuu tuolaisen "turilaan" kanssa naimisiin mutta kun tyyli on sellainen ei meidän armas Isän maa tee mitän.Ja samalla Yle ja tiedotus välineet ihanoi tälläistä uskontoa.Kohta ei huomatakaan kun Suomi on musliimi valtio 30Vuoden kuluttua ja siitä saa ainakin kiittä yleäkin osaltaa,Jos joku yrittää kirjoittaa jotain vähänkin kriitisempää mielipidettä musliimeista niin niitä ei julkaista ja tuskin tätäkään julkaistaan:-) no tulipahan edes yritettyä mutta onneksi on Feic book ja muut netti kanavat jossa voi sanoa mielipiteensä kun yle ihanoi musliimia.

Toivottavasti tulevassa "musliimi valtiossa" pidetään parempaa huolta kansalaisten kielenhuollosta.

Anonyymi kirjoitti:

No on se ihmeelistä kun Suomi on Luterilainen maa ja täällä pitäis ilmoittaa oma uskonto; jo on menty pitkälle ja Ylen sivuilla tälläistä vielä kirjoitetaan. Musliimit eivät ole SuomalaistAa alkuperäistä uskontoa eivätkä kuulu tänne. Mutta tuntuu kun Ylelläkin olisi sellainen tyyli,että meidän pitää sopeuta musliimeihin eikä heidän meidän lakeihin.Kyllähän tosiaasia on se,että musliimit ovat kiihko uskonto ja sen nimissä tehdään kaiken näköistä.On omassa tuttavapiirissä musliimi pehe jossa heidän vielä alaikäinen tytär on jos sovittu naitetavaksi 15V vanheman miehen kanssa kun tämä täyttää 18V, ja tyttö on aivan paniikissa kun joutuu tuolaisen "turilaan" kanssa naimisiin mutta kun tyyli on sellainen ei meidän armas Isän maa tee mitän.Ja samalla Yle ja tiedotus välineet ihanoi tälläistä uskontoa.Kohta ei huomatakaan kun Suomi on musliimi valtio 30Vuoden kuluttua ja siitä saa ainakin kiittä yleäkin osaltaa,Jos joku yrittää kirjoittaa jotain vähänkin kriitisempää mielipidettä musliimeista niin niitä ei julkaista ja tuskin tätäkään julkaistaan:-) no tulipahan edes yritettyä mutta onneksi on Feic book ja muut netti kanavat jossa voi sanoa mielipiteensä kun yle ihanoi musliimia.

Toivottavasti tulevassa "musliimi valtiossa" pidetään parempaa huolta kansalaisten kielenhuollosta.

hyvä artikkeli !

Miksi tästä uutisesta pitäisi karsia tekijän kansallisuus, nimi tai uskonto (jota ei mainittu yhdessäkään lukemassani uutisessa)? Kuvitellaanko kansalaisten olevan rasistisia hölmöjä, jotka alkavat rakentaa polttouuneja vain siksi, että tekijä ei ole suomalainen.

Yhtä hyvin voi sitten neutraloida kaikista (rikos)uutisista kaikki tiedot, tyyliin "Ihminen raiskasi ihmisen" tai "Ihminen pahoinpiteli ihmisen" tai "Ihmiset kohtaavat väkivaltaa ja syrjintää" tai "Ihmisyhteisö tuomitsee ihmisten teot".

Anonyymi kirjoitti:

Kyseisessä tapauksessa oma huomioni on keskittynyt yhteiskunnan kyvyttömyyteen suojella kansalaisiaan (lähestymiskiellon tehottomuus)

Älä unohda sitä, että tätä taparikollista ei karkotettu, vaikka syytä olisi ollut. Silläkin tavalla yhteiskunta ei kyennyt suojelemaan jäseniään. Ei vainottua naista, eikä niitä miehiä, jotka häntä puolustivat, ja jotka tapettiin sen vuoksi.

Rasismi on muuten sitä, että uskotaan ihmiskunnan jakautuvan "rotuihin", jotka sitten voidaan asettaa arvojärjestykseen ja näin oikeuttaa toisille vähäisempi ihmisarvo kuin toisille. Rasismi ei ole yhtään mitään muuta.

Jukka Lindfors ihmettelee miksi Skupollin kansallinen (tai etninen) tausta katsottiin tärkeäksi ilmoittaa uutisoinnin yhteydessä. Vastaan, että uskoakseni hyvinkin moni Suomen kansalainen katsoo oikeudekseen elää turvallisesti omassa maassaan, ja toisaalta ei katso velvollisuudekseen elättää omassa maassaan muiden maiden rikollisia. Uskoisin myös että suomalaiset ovat laajasti huolissaan siitä, että maahanmuuttajat syyllistyvät lukumääräänsä suhteuttaen Suomen kansalaisia useammin rikoksiin Suomessa. Tästä voidaan nähdä kaksi asiaa:

a) Suomen maahanmuuttopolitiikassa on jotain pahasti pielessä.
b) Maahanmuuton lisääntyessä, hyvin suurella todennäköisyydellä rikollisuustilanne muuttu huonompaan suuntaan mikäli tälle asialle ei tehdä mitään.

Ne rikolliset jotka ovat Suomen kansalaisia ovatkin sitten asia erikseen.

Ystävällisin terveisin,
Sami Aario

Hauska blogijuttu mutta toimii ehkä aivan toisella tavalla kuin kirjoittaja oli kuvitellut: pakinahan korostaa nimenomaan sitä, että suomalaisten
kohdalla on absurdia ajatella, että suomalaisten toisilleen tekemä väkivalta
saisi perustelunsa aikansa eläneistä uskonnosta kumpuavista perinteistä.

Blogijuttu oikeastaan alleviivaa sitä tosiseikkaa, että kunniamurha uskonnon varjolla ei ole kovin suomalaista - niinkuin usemman ihmisen teloittaminen ns. kunnian takia ei olekaan.

Minulle ainakin sopisi oikein hyvin, että kaikissa rikosuutisissa kerrottaisiin tekijän kansallisuus, etnisyys ja uskonto. Moni voisi yllättyä...

Kissalan poika kirjoitti:

Minulle ainakin sopisi oikein hyvin, että kaikissa rikosuutisissa kerrottaisiin tekijän kansallisuus, etnisyys ja uskonto. Moni voisi yllättyä...

Sama täällä. Toivoisin jopa, että näin tehtäisiin.

Minulle on lisäksi jäänyt hieman epäselväksi, missä Shkupollin uskonto mainittiin. Minä en sellaista uutista löytänyt, vaikka koitin oikein etsimällä etsiä.

Anonyymi kirjoitti:
Kissalan poika kirjoitti:

Minulle ainakin sopisi oikein hyvin, että kaikissa rikosuutisissa kerrottaisiin tekijän kansallisuus, etnisyys ja uskonto. Moni voisi yllättyä...

Sama täällä. Toivoisin jopa, että näin tehtäisiin.

Minulle on lisäksi jäänyt hieman epäselväksi, missä Shkupollin uskonto mainittiin. Minä en sellaista uutista löytänyt, vaikka koitin oikein etsimällä etsiä.

Kuulemani mukaan Shkupollin uskonto mainittiin YLE:n Elävän Arkiston blogissa.

Anonyymi kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:
Kissalan poika kirjoitti:

Minulle ainakin sopisi oikein hyvin, että kaikissa rikosuutisissa kerrottaisiin tekijän kansallisuus, etnisyys ja uskonto. Moni voisi yllättyä...

Sama täällä. Toivoisin jopa, että näin tehtäisiin.

Minulle on lisäksi jäänyt hieman epäselväksi, missä Shkupollin uskonto mainittiin. Minä en sellaista uutista löytänyt, vaikka koitin oikein etsimällä etsiä.

Kuulemani mukaan Shkupollin uskonto mainittiin YLE:n Elävän Arkiston blogissa.

Voidaankin alkaa muokata Wikipediaan suomalaisten henkilöiden artikkileihin myös etnisyys ja uskonto esim. "Päivi Maria Räsänen (o.s. Kuvaja; s. 19. joulukuuta 1959 Sonkajärvi, savolainen, luterilainen)..." tai "Timo Juhani Soini (s. 30. toukokuuta 1962 Rauma, satakuntalainen, katollinen)..."

Anonyymi kirjoitti:

Älä unohda sitä, että tätä taparikollista ei karkotettu, vaikka syytä olisi ollut. Silläkin tavalla yhteiskunta ei kyennyt suojelemaan jäseniään. Ei vainottua naista, eikä niitä miehiä, jotka häntä puolustivat, ja jotka tapettiin sen vuoksi.
.

Puuttumatta mitenkään tekijän rotuun tai uskontoon, niin mistä tiedät että tapetut olivat "miehiä, jotka häntä puolustivat" sen sijaan että olisivat esimerkiksi olleet uskottomuuden toisia osapuolia?

Islaminuskon heterogeenisuus ilmenee lähinnä siten, että on tiukempia ja löyhempiä muslimeja ja muslimivaltioita ja siten heillä ja niissä on samat ihmisoikeusloukkaukset jyrkempinä ja lievempinä.

Suomalaisetkin miehet pahoinpitelevät naisiaan paljon, mutta se johtuu heikosta itsetunnosta. Muslimimiehet pahoinpitelevät, koska he kokevat ylemmyyttä naisiin ja tähän kehottaa myös uskonto ja Koraani suoraan "Miehen tulee lyödä vaimoa, jos tämä ei tottele". Uutisten mukaan maahanmuuttajat ovat yliedustettuina turvakodeissamme - käsittääkseni tässä on kyse paljolti sukunsa väkivallalta paenneista muslimitytöistä.

Mielestäni ei ole lainkaan ihmeellistä tai paheksuttavaa, että äärimmäisen epätavallisen teon tekijän kaikki epätavalliset taustat tuodaan julki ja tutkitaan mahdollisina motiivin osatekijöinä.

Uutisessa on yleensä tarkoituksena kertoa tapahtumasta olennaisia tietoja, ja siihen liittyvien henkilöiden elämä luonnollisesti kiinnostaa lukijoita. Tosiasia vain on, että me ihmiset hahmotamme maailmaamme tiettyjen ajattelumallien ja yleistyksien mukaan, ja tietäessämme esimerkiksi kansallisuuden tai uskonnon toisesta henkilöstä, pystymme päättelemään hänestä jotakin aiemman ymmärryksemme perusteella. Suomessa selvää vähemmistöä edustavan uskonnon erikseen mainitsemista ei tarvitse käsittää minään rasistisena kommenttina. Uskonto on monissa maissa paljon julkisempi ja luonnollisempi osa arkipäivää kuin meillä - mielestäni meilläkään ei tarvitsisi suhtautua omaamme kielteisesti ja vähätellen, mitä mielestäni ylivarovainen suhtautuminen toisenuskoisiin kuvastaa. Voidaan pitää suomalaisinakin rohkeasti kiinni siitä, mikä meille on tärkeää.

Anonyymi kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:

Kyseisessä tapauksessa oma huomioni on keskittynyt yhteiskunnan kyvyttömyyteen suojella kansalaisiaan (lähestymiskiellon tehottomuus)

Älä unohda sitä, että tätä taparikollista ei karkotettu, vaikka syytä olisi ollut. Silläkin tavalla yhteiskunta ei kyennyt suojelemaan jäseniään. Ei vainottua naista, eikä niitä miehiä, jotka häntä puolustivat, ja jotka tapettiin sen vuoksi.

Rasismi on muuten sitä, että uskotaan ihmiskunnan jakautuvan "rotuihin", jotka sitten voidaan asettaa arvojärjestykseen ja näin oikeuttaa toisille vähäisempi ihmisarvo kuin toisille. Rasismi ei ole yhtään mitään muuta.

Kissalan poika kirjoitti:

Minulle ainakin sopisi oikein hyvin, että kaikissa rikosuutisissa kerrottaisiin tekijän kansallisuus, etnisyys ja uskonto. Moni voisi yllättyä...

Sopisi minullekin, että se kansallisuus mainittaisiin. Meillä on aika vähäinen tämä ns. "muu joukko" mutta sitäkin aikaansaavampi monenlaisissa kielteisissä asioissa, sanotaan nyt esim. ryöstöissä ja raiskauksissa. Kun suhteutetaan asukaslukuun, on se %-määrä huomattava. Nyt näin lumisena aikana voitaisiin heitä laittaa lapio kädessä töihin, tekisivät jotakin hyödyllistä vapaaehtoisesti.

Kummankin ääripään mielipiteet syyllistyvät rasismiin. Räikeämpää ja luontaantyöntävämpää rasismia on toki tuo "pois Suomesta" -tyylinen rasismi, mutta usein äänekkäimmät rasismin vastustajat näkevät rasismia sellaisissakin asioissa, missä se ei sitä todellisuudessa ole (ja hyvin toispuoleisesti, mikä itsessään on käänteistä rasismia). Hyvänä esimerkkinä juuri tuo, että samat ihmiset saattavat hyväksyä suomalaisen miehen protyypiksi kaljamahaisen, viinaanmenevän vaimonhakkaajan, mutta kaikennäköiset yleistykset muualta tulleista ovat kiellettyjä. TUOKIN on rasismia. Rasismia on myös se, että koulussa (usein rasistiksi leimaamisen pelossa) jotkut opettajat suhtautuvat suopeammin maahanmuuttajien tekemiin kolttosiin kuin synty-suomalaisten. Tähän voi osittain vaikuttaa se, että älykkäät lapset usein keksivät helposti ne itseään hyödyttävät taikasanat ja Akilleen kantapäät. Olen itsekin törmännyt tilanteeseen, jossa vilkkaat lapset huutavat kesken rauhoittamisyrityksen sanan "rasisti!", ja rauhoittelija muuttuu punastelevaksi änkyttäjäksi. Voi olla, että ujompi ihminen helposti toimii seuraavan kerran hieman toisin, vaikka se sitä todellista rasismia onkin.

Mitä tuohon Ilta-Sanomien Balkan -kommenttiin tulee: Kyllä, Balkanilla enimmäkseen on erilainen parisuhdekäsitys. Kyllä, sen voi sanoa ääneen. Se, että sen sanoo ääneen tällaisessa yhteydessä on aivan yhtä epäolennaista kuin etsiä syytä kouluampujien surmiin vaikkapa väkivaltaisista tietokonepeleistä tai kasvatuksesta. En siis todellakaan sano, että tuo kommentoija olisi tehnyt järin fiksusti tuollaista lehdissä laukoessaan. Syyt hirmutekoonhan nyt lähtökohtaisesti varmasti ovat ihan muualla. Mutta se menköön siinä missä kaikki muutkin epäolennaisuudet kaikissa muissakin roskalehdistön käsittelemissä rikoksissa. Näitä tällaisia "suurempia juttujahan" ruoditaan aina kyllästymiseen asti lehdistössä ja AINA kaikki typerimmätkin yhteydet selvitetään ja huudetaan julki. Etenkin ne, millä saadaan niitä julkaisuja sitten myydyksikin: "Perheenisä tappoi miehen baarissa!". Onko "perheenisän" mainitseminen tuonkaltaisessa jutussa olennaista? Taidettiinpa tuosta Shkupollistakin mainita, että hän on perheenisä. Se vain on kaikilta kritisoijilta jäänyt sinne rivien väliin, kun tärkeämpää on ollut puuttua siihen toiseen (ihan yhtä epäolennaiseen pikkuseikkaan) että lehdissä on ilmoitettu tekijän olleen Kosovon albaani. Ymmärrän kyllä barrikadit etenkin, kun tuon kansalaisuuden mainitseminen herättää valitettavasti puolessa suomalaisista sen pienen rasistin sisältä, mutta eiköhän olisi järkevintä antaa niiden hölmöjen nolata itsensä noilla (näillä) keskustelupalstoilla ihan rauhassa ja olla provosoitumatta (ja nolaamatta samalla itseään).

Anonyymi kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:

No on se ihmeelistä kun Suomi on Luterilainen maa ja täällä pitäis ilmoittaa oma uskonto; jo on menty pitkälle ja Ylen sivuilla tälläistä vielä kirjoitetaan. Musliimit eivät ole SuomalaistAa alkuperäistä uskontoa eivätkä kuulu tänne. Mutta tuntuu kun Ylelläkin olisi sellainen tyyli,että meidän pitää sopeuta musliimeihin eikä heidän meidän lakeihin.Kyllähän tosiaasia on se,että musliimit ovat kiihko uskonto ja sen nimissä tehdään kaiken näköistä.On omassa tuttavapiirissä musliimi pehe jossa heidän vielä alaikäinen tytär on jos sovittu naitetavaksi 15V vanheman miehen kanssa kun tämä täyttää 18V, ja tyttö on aivan paniikissa kun joutuu tuolaisen "turilaan" kanssa naimisiin mutta kun tyyli on sellainen ei meidän armas Isän maa tee mitän.Ja samalla Yle ja tiedotus välineet ihanoi tälläistä uskontoa.Kohta ei huomatakaan kun Suomi on musliimi valtio 30Vuoden kuluttua ja siitä saa ainakin kiittä yleäkin osaltaa,Jos joku yrittää kirjoittaa jotain vähänkin kriitisempää mielipidettä musliimeista niin niitä ei julkaista ja tuskin tätäkään julkaistaan:-) no tulipahan edes yritettyä mutta onneksi on Feic book ja muut netti kanavat jossa voi sanoa mielipiteensä kun yle ihanoi musliimia.

Toivottavasti tulevassa "musliimi valtiossa" pidetään parempaa huolta kansalaisten kielenhuollosta.

Saihan tuosta sen verran selvää että sai luetuksi, toisin kuin joku kommentoija...

Oivaltava ja hauska blogikirjoitus, joka paljastaa pienen rasisitin meissä jokaisessa (ja näissä kommenttien kirjoittajissa). Esimerkit osoittavat, miten alussa tämä meidän suomalaisten maailmankansalaisuus vielä on. Ja tosiaan - ihmetyttää tämä "perinteinen suomalainen luterilainen uskonto" joka on kaikkea muuta kuin suomalaista kansanperinnettä.

Alkaa niin kyllästyttää rasismia kirjoituksissa...

Ota selvää mitä se rasismi on, on niin helppoa kirjoittaa että on rasismia.
Katsokaa telkkarista jotain muutakin kuin esim. tosi-tv ohjelmia, viime vuonna syksyllä teemalla näkyi rasismin historia. Ehkäpä se olisi siinä kolmessa tunnissa selvinnyt mitä se on. Hae tietoa, etsikää. Lehtiä kannattaisi lukea, esim Afrikassa on jo miljardi ihmistä. Saathan sieltä ottaa vaikka 700 miljoonaa kiintiöpakolaista.

Nimimerkin keksin vihreiden viime vuoden vaalilehdestä. Sika on oma lisäys.

En näe mitään pahaa näissä kommenteissa, kaiken luin.

Aikamoista p*skaa tämä yleisradiokin nykyään suoltaa... huhhuh.

Anonyymi kirjoitti:

”Kivikautinen näkemys ’minun naisestani’ saattoi saada voimaa balkanilaisesta perinteestä”, totesi esimerkiksi Iltalehden pääkirjoittaja. Siellä Balkanilla päinhän kansa on kuumaverisempää."
Niin.
Lehdistä saa lukea harva se päivä analyysiä suomalaisten (miesten) väkivaltaisuudesta. Miksei samaa voi noudattaa esim. tämän tapauksen yhteydessä? Vai ovatko ulkomaalaiset tällaisen "analysoinnin" yläpuolella? Eikä liene mikään uutinen, että Balkanilla käsitys parisuhteesta on hieman toinen kuin hyvinvointiyhteiskunnassa. Puhumattakaan viime vuosikymmenen sotien traumatisoivasta vaikutuksesta ihmisiin. Kulttuurit ovat erilaisia - hyvässä ja pahassa.
En ymmärrä miksi Espoon tragedia pitää lyödä tällä tavalla leikiksi.

TuotaTuota-ilmeisesti kirjoittaja nyt tarkoittaa että meillä täällä Suomessa olisi jokinlainen "hyvinvointi yhteiskunta" Mielestäni tälläinen yleinen piittaamattomuus ihmistä koskettavista asioista kertoo ainakin muuta. Täällähän ei poliitikkojen mielestä ole leipäjonoja, työttömyyttä, asunnottomuutta, ongelmia sairaaloissa, terveyskeskusissa eikä muitakaan ongelmia.
Kaikki kohdellaan tasarvoisesti, eduskunnassa on vain rehellisiä kansanedustajia ja muuta soopaa.
Tälläistä meille kerrotaan päivittäin, mutta mites miten kävi kun joku kansanedustaja ehdotti sinne Arkadianmäelle edes yhtä palkatonta kuukautta. EI yksikään edustaja ollut valmis edes tähän. Oliko sinun ehdokkkaasi, jokun Kataisen mielestä meidän tulisi kuluttaa aivotonna niin että BKT lähtisi nousuun vaan milläs kulutat.
Oikeisto kertoo kilpaa kuinka heidän ansiostaan on vaikka pienimpiä eläkkeitä korotettu "huomattavia summia"..
Jees, minunkin eläkkeeni nousi 20 €:a viime vuonna ja sitten tuli Kelalta samalla viikolla ilmoitus että asumistukea on tarkistettu ja se laski 20 €:a.
Että minne minä nyt tuon "huomattavan erotuksen" oikein sijoittaisin, ja jos laskit oikein niin korotus oli 0 ( nolla euroa)
Ostanko oaskkeita vai ihan vaan wiinaa, nollalla eurolla ei taida saada kumpaakaan.

Ratman kirjoitti:

Hanki elämä.

Mulla on jo, kiitos äidin ja isän. Mutta mitä teen sillä? Kerro sä.

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu