To 09.09.2010 @ 10:51Sari Veikkolainen

Elävä arkisto neuvolan 4-vuotistarkastuksessa

Terve 4-vuotias ei käytä enää vaippoja, on itsenäinen ja omatoiminen, puuhakas ja aktiivinen. Neljävuotias on jo oma persoonansa ja tietoinen itsestään. Uhmaikä on jo takana, mutta hän tuntee kyllä oman arvonsa, on peloton, saattaa kerskaillakin ja kertoo mielellään tarinoita.

4-vuotisneuvolassa tarkastetaan myös 4-vuotiaan sosiaaliset taidot, osaako hän kuunnella ja keskustella ja ottaa palautetta vastaan, onko puhe selkeää ja lauseet kokonaisia. 4-vuotias ei osaa vielä lukea, mutta puhe sujuu. Hän on nokkela, kekseliäs ja hauska.

4-vuotias on aktiivinen ja toimelias, mutta vasta harjoittelee itsenäisyyttä. Häntä ei pidä jättää ilman valvontaa, sillä yksin hän ei vielä tule toimeen. 4-vuotias tarvitsee ympärilleen rakastavan perheen, vaikka pärjääkin jo pienen hetken ilman vanhempiaan.

Näin neuvolan nettisivut määrittelevät 4-vuotiaan lapsen ja tosiaankin tämä kuvaus sopii myös Elävään arkistoon. 4 vuotta täyttävä Elävä arkisto on jo aika iso lapsi. Hauska, suosittu, joskus rehvakaskin, mutta ei tule toimeen ilman YLE-perhettään kuin pienen hetken ja paikoitellen jaettuina sisältöinä. Elävän arkiston väki seuraa uutisia ja keskustelee sujuvasti käyttäjiensä kanssa. Sosiaaliset taidot ovat siis jo hanskassa.

Ja kuten 4-vuotias lapsikin, on Elävä arkisto lunastanut paikkansa, omalla persoonallisella tavallaan. Veikkaanpa, että jos kadunmieheltä kysyy listausta Ylen ohjelmista ja palveluista, on Elävä arkisto mukana useimmissa vastauksissa. Vahvuuksia on paljon, mutta myös kehitettävää, ja niin tietysti kuuluu ollakin. Eihän ihminenkään tule varsinaisesti valmiiksi, joten tässäkin kohtaa analogia lapsen kehitykseen toimii.

Ja jos miettii Yleisradion pitkää, vuonna 1926 alkanutta historiaa asettuu 4 vuoden ikä ihan uuteen perspektiiviin. Se on lyhyt aika Yleisradion liki 90-vuotisessa historiassa, vaikka internetin ihmemaassa Elävä arkisto alkaa jo 4-vuotiaana olla keski-ikäinen palvelu. Kuinka moni verkkopalvelu koskaan saavuttaa 4 vuoden ikää? Ei kovin moni. Elävän arkiston perusta on poikkeuksellisen vahva. se on Yleisradion pitkä historia, ja valtavat arkistot yhdistettynä innostuneisiin ja motivoituneisiin työntekijöihin. Pettämätön resepti.

Siltä pohjalta on hyvä jatkossakin ponnistaa. Mielenkiinnolla voikin odottaa mihin suuntaan nyt 4-vuotiaan persoonallisuus kehittyy. Millainen on Elävä arkisto saavuttaessaan kouluiän? Ryhtyykö se murkkuna kapinoimaan vanhempiaan vastaan ja miten tuo kapina voisikaan ilmetä? Se jää nähtäväksi. Mutta 4-vuotistarkastuksen Elävä arkisto läpäisee kirkkaasti.

 

Elävän arkiston suosituimmat

 

1 kommentti

Hieno ja raikas blogi. Kiitos Sari V.

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu