Ti 23.06.2009 @ 18:39Seija Aunila

Elävän arkiston käyttäjäkyselyn tulokset

Kokonaisia ohjelmia, enemmän ohjelmia, toiveohjelmia... tätä te käyttäjät ennen kaikkea Elävältä arkistolta odotatte. 

Sitä me jatkossakin tarjoamme. Ohjelmien julkaisussa tekijänoikeudet asettavat meille raamit. Useissa tapauksissa nämä tekijänoikeudet rajoittavat meitä julkaisemasta kokonaisia ohjelmia, mutta aina kun on mahdollista, niin ohjelma tarjotaan kokonaisena. Mutta on ohjelmaklipeillekin ystävänsä. Ne kiinnostivat 70 prosenttia 20-29-vuotiaista.  

Elävä arkisto mielletään kansakunnan kollektiiviseksi muistiksi. Ajan hermoilla oleminen on ydinkäyttäjäkunnan näkökulmasta toissijaista suhteessa tähän perustehtävään eli mahdollisimman laajaan ohjelmatarjontaan.

Suurin osa Elävään arkiston käyttäjistä tuli etsimään uutta tai vain surffailemaan. "Tulin katsomaan, onko kiinnostavia uusia leikkeitä tullut sekä muuten vaan tarkkaamaan, löytyisikö jotain metkaa katseltavaa." (M 20-24).

" Tulin selailemaan summittaisesti aikani kuluksi ja jestas, mitä löytyikään! Kuustudio vuodelta -69!" (N 45-49)

Elävään arkistoon tultiin myös tyydyttämään nostalgian nälkää. "Palauttamaan mieleen muistoja menneiltä vuosikymmeniltä." (M 45-49)
 

"Vanhat sarjat kiinnostaa. Tulee lapsuus ja vanhat ajat mieleen." (M 50-54)
 

Osa käyttäjistä etsi Elävästä arkistosta tietyntyyppisiä ohjelmia. Erityisen suosittuja ovat viihde ja musiikki. "Tulin katsomahan pätkiä vanhoista sketsisarjoista." (M 10-14)
 

"Tulin katsastamaan minkälaista live-musiikkia tällä kertaa löytäisin Elävän Arkiston kätköistä." (N 20-24)
 

"Tulin katsomaan, joskohan olisi uusia minua kiinnostavia musiikkipätkiä. Olen melkoinen Agents, Sorsakoski, yleensä rautalanka fani. Sitä tietenkin toivoisin lisää. Toki ymmärrän, että asiaan liittyy monenmoisia rajoitteita." (M 50-54)
 

Suurin osa vastanneista kertoi käyttävänsä Elävää arkistoa kotona, ollessaan yksin  viihtymistarkoitukseen. Moni halusi herätellä Elävän arkiston avulla muistoja. Sisällöistä eniten kiinnostivat kotimaiset aiheet ja kokonaiset ohjelmat. Heti tämän perässä tulivat ajankuvat eri vuosikymmeniltä ja viihde. Toisaalta viihde jakoi vastanneet niihin, jotka pitävät siitä ja niihin jotka inhoavat sitä. Naisia kiinnosti jonkin verran enemmän lastenohjelmat ja kulttuuri, kun taas miehiä historia ja urheilu.

Julkkikset jakavat käyttäjäkunnan kahtia. Alle 29-vuotiaista 45 prosenttia oli kiinnostunut julkkiksista, kun yli 59-vuotista julkkisten elämä kiinnosti enää kymmentä prosenttia. Myös onnettomuuksien suosio laskee iän myötä.

Te käyttäjät haluatte vaikuttaa Elävän arkiston sisältöihin esittämällä toiveita. Ohjelmatoiveita olemme ottaneet vastaan sähköpostin kautta. Tässä on kuitenkin kehittämisen varaa. Pohdimmekin tällä hetkellä mahdollisuutta avata keskustelupalstan, jotta saisimme esille kaikki toiveenne. 

Keskustelupalsta myös auttaisi meitä keräämään teiltä tulleita teknisiä ongelmia ja vastaamaan niihin vähän niin kuin "köntässä". Viime aikoina on esimerkiksi tullut vikailmoituksia kuvan pixelöitymisestä. Tähän ehdottaisimme Windows Media Playerin päivittämistä joko uudempaan tai vanhempaan versioon.

Mutta takaisin kyselyn tuloksiin ja kun nyt ollaan tekniikassa, niin tekniseen alustaan. Elävän arkiston tekninen toteutus koetaan vanhaksi. Tämä ei olekaan mikään ihme, sillä palvelu täyttää kolme vuotta ensi syksynä. Se on nettipalvelulle aika paljon. Käyttäjät haluavat myös, että palvelu on saatavilla kaikenlaisilla päätelaitteilla.

Tekniikkaa ollaankin kehittämässä tämän vuoden puolella. Samalla siirrymme Windows Media -videoista ja -audioista Flashiin. Tarkasteluun tulee myös Elävän arkiston toiminnallisuudet. Vaikka ydinkäyttäjät arvostavatkin ennen kaikkea laajaa ohjelmistoa, niin tarpeita vuorovaikutuksen lisäämiseenkin on.  

Toiveiden esittämisen lisäksi käyttäjät haluavat äänestää, ladata ohjelmia omalle koneelle, löytää linkkejä wikipediasta, saada linkkejä aikajanalle ja mm. saada Elävän arkiston sisältöjä google-mapille. Tähän olemmekin jo ryhtyneet. Sotaselostuksia tarjotaan nyt myös google-mapillä. Myös audioita olemme tarjonneet ladattavaksi MP3-muodossa.

Vaikka hausta ei olekaan tullut meille erityisesti postia, niin käyttäjäkyselyssä tuli esille hakuun toivottavia parannuksia. Aina ihmiset eivät tiedä mitä tai minkä nimistä ohjelmaa he etsivät. Pohdimme syksyn uudistuksessa, miten saisimme parannettua hakuominaisuuksia niin, että  hyvinkin vähäisillä tiedoilla voisi löytää kaipaamansa ohjelman.

Elävän arkiston kyselyyn vastanneista reilut 60 prosenttia oli miehiä ja vajaat 40 prosenttia naisia. Tämä vastaa aika hyvin Elävän arkiston käyttäjien sukupuolijakaumaa. Innokkaimmat vastaajat olivat parikymppisiä tai nelikymppisiä. Vastaajista neljännes oli 20-29-vuotiaita ja toinen neljännes 40-49-vuotiaita. Pääkaupunkiseudulla tai pikkukaupungeissa asui molemmissa noin neljännes vastaajista. 

3 kommenttia

Vastoin ohjeita, älkää hyvät ihmiset ainakaan wanhempaan selainversioon päivittäkö. Se on äärimmäisen tyhmää!

Aargh... kirjoitin _pitkän_ palautteen ja "Esikatsele kommenttia" kadotti kirjoitukseni bittitaivaaseen... KIITOS!

Kiitos huomiostasi. Tarkoitus oli siis ehdottaa Windows Media Playerin päivittämistä.

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu