Pe 22.09.2006 @ 16:37admin

Miten edetä kun sisältö ei lähde soimaan?

Elävän arkiston palautepostiin tulee lähes joka päivä pari kyselyä siitä, miksei videot näy. Tässä joitakin ohjeita ongelmatilanteiden ratkaisemiseksi.

* * * * *

Elävän arkiston videoleikkeet ja WMV codec

Mikäli et saa Elävän arkiston videoleikkeitä toistumaan PC:lläsi, saatat tarvita WMV codecin lisäasennuksen tietokoneesi Windows Media Playeriin. Tästä varmin oire on se, jos avattuasi videon kuva pysyy mustana vaikka ääni kuuluu normaalisti (on myös ilmoitettu "pikselimössöstä"). Windows Media Playerin ohjelmaversiosta riippuen joko saat tästä virheilmoituksen tai et, vanhemmat versiot eivät ilmoita mitään virhettä.

Asentaaksesi WMV -codecin koneesi Media Playeriin toimi seuraavasti:

Varmistu siitä, että sinulla on järjestelmänvalvojan oikeudet käytössäsi. Windows ME:tä uudemmat käyttöjärjestelmät ( 2000, XP Home/ XP Professional/ XP x64, 2003 Server ) edellyttävät aina järjestelmänvalvojan oikeuksia ohjelma-asennuksiin.

Lataa seuraavaksi WMV -codec koneellesi Microsoftin sivuilta. Alla olevista osoitteista pääset lataamaan codecin suoraan (valitse käyttöjärjestelmääsi vastaava linkki):

Windows 98:
http://download.microsoft.com/download/5/c/2/5c29d825-61eb-4b16-8eb8-58367d0464d5/WM9Codecs9x.exe
Windows ME:
http://download.microsoft.com/download/5/c/2/5c29d825-61eb-4b16-8eb8-58367d0464d5/WM9Codecs9x.exe

Windows 2000:
http://download.microsoft.com/download/5/c/2/5c29d825-61eb-4b16-8eb8-58367d0464d5/WM9Codecs9x.exe

Windows XP:
http://download.microsoft.com/download/a/0/3/a0398036-25b9-410c-b371-c59957c1b0f4/WM9Codecs.exe

Mikäli linkki ei toimi, kokeile surffata sivulle vaikkapa käyttämällä Googlen hakuterminä "windows media codecs".

Ladattuasi codec-asennustiedoston, avaa se. Media Playerin codec-päivitysasentaja käynnistyy. Noudata ruudulla näkyviä ohjeita asennuksen aikana, vaihtoehtoisesti voit suorittaa asennuksen oletusasetuksilla painamalla vain toistuvasti enter-näppäintä. Käynnistä tämän jälkeen vielä tietokone uudelleen.

Tämän jälkeen codecin asennus on suoritettu ja videoiden pitäisi nyt näkyä Media Playerissasi.

* * * * *

Joissakin tapauksissa on myös tullut herjaa siitä ettei sisältö avaudu selaimessa. Elävän arkiston palvelu toimii Internet Explorerilla, mutta itselläni toimii kotoa käsin myös uusimmalla Mozilla Firefoxilla mainiosti. Mikäli epäilet toisto-ongelmien johtuvan selaimesta kannattaa kokeilla sisällön avaamista jollain toisella selaimella (esimerkiksi Opera toimi yhdellä käyttäjällä vaikka firefox ei toiminut). Javascritpin tulee myös olla päällä.

Muutama palaute on myös tullut siitä, että videoleikkeiden kuva tökkii. Tämä johtuu melko suurella varmuudella verkkokaistan riittämättömyydestä. Koska tökkimispalautetta on tullut meillepäin todella vähän voidaan olettaa, että kaista ei ole loppunut kesken palvelinpäässä. Jäljelle jäänee siis surffaajan oma laajakaistan leveys (tai sen puute). Elävän arkiston player-sivun asetuksista voi valita tarvittaessa pienempää kaistanleveyttä käyttävän toistolaadun, jonka pitäisi auttaa tökkimiseen.

Mikäli et saa tästä huolimatta Elävän arkiston sisältöä toistumaan koneellasi, lisää kommentti niin selvitetään asia yhdessä!

14 kommenttia

Palautelaatikkoon on ilmaantunut muutama kommentti siitä, ettei Elävän arkiston materiaali tunnu toistuvan Media Playerin uusimmassa betaversiossa. Olen aikeissa asentaa kotikoneeseeni tuon versio 11 betan ja selvittää, onko asia todellakin näin vai tarvitseeko tässä tapauksessa vain ylimääräisen "pirkkaniksin". Toistaiseksi uusimman betaversion käyttöä Elävän arkiston materiaalin katseluun ei siis voi suositella. Microsoftin sivuilla on ohjeet siitä miten uusimman betaversion asennuksen voi palauttaa osittain versioon 10, jolla tiettävästi Elävän arkiston materiaali avautuu ongelmitta.

Linkki Microsoftin sivulle aiheesta:
<a href="http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/fi/player/11/readme.aspx">http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/fi/player/11/readme.aspx</a>

Olen nyt käyttänyt jo jonkin aikaa kotonani Windows Media Player 11 betaa Elävän arkiston materiaalin katsomiseen. Mitään ongelmia ei ole ollut, joten kai tässä vaiheessa voi sanoa että Media Player 11 beta käy Elävän arkiston materiaalin katseluun.

Muutamilla kävijöillä on ollut ongelmia Elävän arkiston klippien katselussa firefoxilla. Olen vähän selvitellyt asiaa ja löysin hyvän linkin aiheesta:

<a href="http://kb.mozillazine.org/Windows_Media_Player">http://kb.mozillazine.org/Windows_Media_Player</a>

Mikäli ei firefoxilla siis Elävän arkiston katselu onnistu, kannattaa tuo linkki tsekata!

Elävä arkisto näyttää todellakin tökkivän ajoittain muilla kuin Windows alustalla (Linux, OSX, BSD, ..). Syynä näyttää olevan palvelimen RTSP toteutus eikä suinkaan riittämätön kaista. Vaihtamalla siirtoprotokollaksi asiakkaan päästä http ongelmat katoavat. Palvelin näyttää tukevan sitäkin.

Hämmentävää tässä minusta on se, että YLE ylipäänsä on tehnyt periaate päätöksen lukita ei-windows käyttäjät ulos tai suositella heille piratismia codecin suhteen. Ei kai toimitusjohtajanne taustalla ole mitään tekemistä asian kanssa?

olen tehnyt nuo, mitä suosittelette. kuva näkyy, ääni ei vaan kuulu!

media player 11 Beta toimii mainiosti Elävässä arkistossa jos vain olet valinnut
toisto lisäasetukset Suorituskyky kohdasta tunnista yhteysnopeus kohdan.
Sama tunnista yhteysnopeus valinta on tarpeen myös muilla Player versioilla.

Nyt toimii

Ei vain toimi..palomuuri ei sitä estä (jos laittaa esim paomuurin poispäältä ei mitn vaikutusta) eikä toimi firefoxilla eikä expolerilla
codekit ja javascritit on :(

missä vika?

ikkuna vaan lataa ja lataa, mitään ei tapahdu. rikki.

mikä on käyttöjärjestelmäsi?
millainen verkkoyhteys?
selainversiosi?
windows media playerisi versio?

Sama homma. Ei toimi sitten millään selaimella vaikka kaikki yllä mainitut temput on tehty.

En tiedä mikä mättää. Windows xp virallinen ostettu version on ja kaikki mahdolliset codecit olen ladannut. Ei näy, mutta kuuluu. Mahtaa olla jollain mummolla hakusessa codecit...Yle koko kansan palvelija, laittakaa videoihin eri mahiksia. Olen käyttänyt asian parissa tunti kausia ja ei selviä. Ottaa jo päähän!
Jura

Kuinkas toimitaan kun kaikki ohjeet ovat vain windows XP:n käyttäjille ja minulla on vista. Mozilla antaa äänen mutta ei kuvaa ja explorer antaa soittimen esille mutta ei ääntä eikä kuvaa. ja codec-paketteja on tullu ladattua useampi ja soitintakin vaihdettu vaan mikään ei toimi..

Sama ongelma lähes jokaisen videon kanssa, jotka olen täältä yrittänyt katsoa millä tahansa koneella. Vain lataa ja lataa ja lataa ja lataa vaikka puoli tuntia putkeen ja sitten ei enää jaksa odottakaan.

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu