Ti 22.03.2011 @ 19:12Jukka Lindfors

Raskas prosessi on nyt ohi

Ai ettäkö poliitikot eivät enää osaisi puhutella kansaa? Herrajumala, Marja Tiuran spoken word -videohan on saavuttanut jättisuosion Yle Areenassa. Tiuran tähdittämä ja käsikirjoittama "Raskas prosessi" lähenteli tiistai-iltana jo 120 tuhannen latauslukuja.

Raskaassa prosessissa Tiura yhdistelee vajaan neljän minuutin aikana kahdeksalla eri tavalla lausevalikoimaa ”kaiken kaikkiaan olen erittäin huojentunut… raskas prosessi on nyt ohi… kiitän läheisiäni ja erityisesti perhettäni… saan nyt keskittyä rauhassa vaalikampanjaan… tämä on ollut raskas koulu”.

 

Suorituksen akrobaattimaisuutta himmentää ainoastaan lievästi se, että yksi Tiuran muotoiluista todellakin jossain määrin vastaa toimittajan esittämään kysymykseen. Muut variaatiot sen sijaan ovat riippumattomia siitä, mitä haastattelun toinen osapuoli on sattunut tiedustelemaan: jättikö prosessi jotain hampaankoloon, kritisoitteko syyteharkinnan hitautta, miten odotatte asian heijastuvan vaaleissa, pelkäättekö puolueen menestyksen heikentymistä, oletteko saanut riittävästi tukea, aiotteko jatkaa politiikassa, uskotteko että mikään vaalirahoituksessa tulee muuttumaan…

Kahdeksan kertaa kuullaan pieninä muunnelmina: ”Kaiken kaikkiaan olen erittäin huojentunut… raskas prosessi on nyt ohi… haluan kiittää läheisiäni ja erityisesti perhettäni… saan nyt keskittyä rauhassa vaalikampanjaan… tämä on ollut raskas koulu.”

Harjoittelu on tehnyt Tiuralle hyvää, sillä toistotahti on selvästi kohonnut vuoden takaisesta. Samalla solistinen ilmaisu on kirkastunut ja sanottava terveesti fokusoitunut. Kun Tiura jätti kokoomusjohdon huhtikuussa 2010, hän ehti Ajankohtaisen Kakkosen 9-minuuttisessa haastattelussa toistaa vain viidesti virkettä ”toivon että saan työrauhan ja saan rauhassa harjoittaa kansanedustajan tehtävää ja jatkaa elämääni rauhassa”. Malttamatta keskittyä oleelliseen Tiura sisällytti silloiseen suoritukseensa myös muutaman kertauksen lauseista ”olen pääsiäisenä tehnyt päätöksen”, ”tämä on ollut henkilökohtainen helvetti” ja ”synnyin kokoomuslaisena ja kuolen kokoomuslaisena”. Kokonaisuus jättikin vielä tuolloin levottoman ja jotenkin harrastelijamaisen vaikutelman.

VIDEO: Marja Tiuran "Työrauha"

Tiuran tuoreesta esityksestä juontuu mieleen kaksikin samantyyppistä teosta: pääministeri Mari Kiviniemen video Kaikissa tapauksissa tärkeää sekä puheenjohtaja Jutta Urpilaisen sarjamuotoinen kokonaisuus Aivan ensimmäiseksi haluan kiittää.

Kiviniemen videossa Ylen uutistoimittaja utelee pääministerin näkemystä ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrysen bisneksistä Nova Groupin kanssa. Vastauksena jokaiseen kysymykseen kuullaan linjakas kommentti: "Kaikissa tapauksissa on tärkeää että asiat ovat avoimesti esillä."

VIDEO: Mari Kiviniemen "Kaikissa tapauksissa tärkeää"

Urpilainen puolestaan esiintyi vuoden 2008 kunnallisvaali-iltana kolmessa videossa, joiden ”running gagina” oli puheenjohtajan toistuva avaus”ylläri”: ”Aivan ensimmäiseksi haluaisin kiittää kaikkia SDP:tä äänestäneitä, meidän upeita ehdokkaitamme ja kaikkia jotka ovat hartiavoimin tehneet vaalityötä SDP:n puolesta…”

VIDEO: Jutta Urpilaisen "Aivan ensimmäiseksi haluan kiittää"

Sanamuotojen kiinteysaste vaihtelee artistista toiseen, mutta yhteistä heille on voimaperäiseen kertaukseen perustuva kommunikaatiomuoto. Lähtökohtana – ja tavallaan myös päätepisteenä – on, että asioiden kärsivällinen toistaminen tuottaa urheilupuolelta tutun kumulatiivisen vaikutuksen. Sen voi tietysti tulkita myös pyrkimykseksi varmistaa, että mikä tahansa satunnaisesti tv-uutisiin valittu ”soundbite” sisältää kaiken, mitä koko haastattelun aikana on haluttu välittää: niin huojennuksen, raskaan prosessin, kiitokset läheisille, työrauhan kuin valmistautumisen vaalikampanjaan. Se on helpointa silloin, kun jokainen lause muistuttaa toistaan.

Onko tämä lähestymistapa ominainen nimenomaan naispolitiitikoillemme? Monelle miesvaikuttajalle on harmillisten kysymysten ristitulessa luonteenomaisempaa selitellä ja puolustella asioita tai vaihtoehtoisesti kieltää ne kategorisesti. Jatkotivauksia seuraa usein kärsimätön tiuskaisu: johan sen sanoin! Olisi vaikea kuvitella vaikkapa Paavo Lipposta jankkaamassa samaa lausetta kuudesti tai seitsemästi. Hän luovuttaisi viimeistään kolmannella kerralla: ”Kaikissa tapauksissa… suksi helvettiin!

Nainen on oppinut pitkämielisyyttä kasvattajana. Naispoliitikko ymmärtää, että toimittajaa on käsiteltävä kuin lasta, jonka vain rauhallinen vakuuttelu voi saada ymmärtämään, ettei mummin maahanpanijaisissa todellakaan tarjoilla nauravia nakkeja. Hän uskoo, että kun yhtä asiaa kyllin monta kertaa toistaa, se menee lopulta perille paksuunkin kalloon.

Kiivastua ei saa, päinvastoin, on muistettava hymy. Pienin merkein voidaan kuitenkin osoittaa, että äidinkin kärsivällisyydellä on rajansa. Kun lause ”haluan kiittää kaikkia läheisiä” kasvaa muotoon ”haluan todella kiittää kaikkia läheisiä”, se vihjaa, että nyt olisi Pekankin jo aika uskoa.

12 kommenttia

Kun näitä hommia työksni teen, olen tietty törmännyt tähän asiaa miljoona kertaa.

Mutta mutta jos kerrankin olis niin, että ne kysymykset on vaan niin tyhmiä? Itsekin olen niitä kysynyt ja kyllä niitä on nähtykin. Kun me vaan kysytään typeriä ja sitten riehutaan kun nämä eivät oikein vastaa....

jari.korkki@pp.inet.fi kirjoitti:

Kun näitä hommia työksni teen, olen tietty törmännyt tähän asiaa miljoona kertaa.

Mutta mutta jos kerrankin olis niin, että ne kysymykset on vaan niin tyhmiä? Itsekin olen niitä kysynyt ja kyllä niitä on nähtykin. Kun me vaan kysytään typeriä ja sitten riehutaan kun nämä eivät oikein vastaa....

Ja kun vaarana vielä on, että toimittaja nappaa käyttöön minkä tahansa pätkän haastattelusta. Kumpi on parempi tapa päätyä naurunalaiseksi: saman kertosäkeen toistaminen vain asiayhteydestä irralleen repäisty voimalause?

Ja sit joku vielä ihmettelee miks persut jyrää. Jos nyt koitettaisiin vastata niihin toimittajien kysymyksiin.

aivan ALUKSI haluan kiittää. skarppina siellä toimituksessa

Tämä on jotain niin surkuhupaisaa. Äänestetään kaikki fiksut, sievät ja hyvän tuoksuiset kyborgit tänäkin vuonna eduskuntaan.

Anonyymi kirjoitti:

aivan ALUKSI haluan kiittää. skarppina siellä toimituksessa

Aivan aluksi haluan kiittää Anonyymiä kommentista. Kaiken kaikkiaan sanoisin, että Jutta Urpilaisen ilmaisussa on pientä luonnollista variaatiota: "Ensinnäkin haluan kiittää", "Aivan ensimmäiseksi haluan kiittää", "Aivan aluksi haluan kiittää". Kaikissa tapauksissa on kuitenkin kyse samasta asiasta. On tärkeää, että se on avoimesti esillä.:)

Asianharrastajien kannattaa katsoa myös Jutta Urpilaisen tyylipuhdas "Ei puheenjohtajan tehtävä" vuodelta 2009:
http://www.youtube.com/watch?v=YiVm_zyEgyA&NR=1 .

Onko se tosiaan niin, että kysymykset ovat tyhmiä? Ainakin tässä Tiuran tapauksessa kysymykset olivat eteenpäin vieviä, erillisiä, eikä mitenkään Tiuraa tylyttäviä.
Ihmettelen, jos ei naispoliitikkojen retoriikka tästä parane. Jos on totuttu siihen, että uutiskameralle kuvatusta materiaalista leikataan vain 35 sekkaa efektiksi, niin tuottaa materiaalia, josta varmasti tulee sanoma läpi. Vaan kuuleeko kukaan, jos sanoma on ulkoa opeteltu hokema, joka kokonaisuutta kuultaessa menettää painonsa? Mielestäni poliitikkojen pitäisi oikeasti kuunnella mitä kysytään ja vastata vasta sitten, eikä sen mukaan, mitä on peilin edessä harjoiteltu.

Ihmetyttää että klassikko-sarjaan on löydetty vain kolme naispoliitikko eikä yhtään miestä.

Hurkastelua ihmetellä sitä, että haastateltava toistelee samaa tärkeänä pitämäänsä 10 sekunnin viestiä. Molemmat osapuolet tietävät, että normaalitilanteessa uutislähetyksessä näkyy se 10 sekunnin pätkä. Joskus sitten laukaistaan ansa uhriksi valitun kohdalla. Näyttävät olevan yleensä tosiaan naisia.

Anonyymi kirjoitti:

Ja sit joku vielä ihmettelee miks persut jyrää. Jos nyt koitettaisiin vastata niihin toimittajien kysymyksiin.

Jyrää kyllä, mutta ei sen voimalla, että vastaisivat toimittajien kysymyksiin.

http://www.youtube.com/watch?v=l9g5PeufQ1I&feature=related

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu