Ma 10.01.2011 @ 23:40Paavo Rytsä

Retki juurille - pieni kotimaanmatka netissä

Sain kutsun sukujuhliin.Tai kutsu oli tiedustelu kiinnostuksesta ja mm. siitä, onko oikea summa 10 vai 20 euroa hengeltä ja onko pääsiäislauantai hyvä aika. Oli aika tutkia netissä vähän juuriaan.

Äitini on kotoisin Uimaharjusta, joka on kylä Joensuusta noin 50 kilometriä Ilomantsiin päin. Uimaharju elää pitkälti sellutehtaan ja muun metsäteollisuuden varassa. Kulkuyhteydet Pielisen eteläpäässä ovat hyvät. Vesireittien lisäksi kylän läpi kulkee rautatie.

Elävässä arkistossa on mielenkiintoisia videoita Uimaharjun tehtaan alkuvaiheista ja sen merkityksestä pienelle kylälle. Elävä arkisto: Uimaharjun sellutehdas.

Google Maps auttaa hahmottamaan paikan tunnistuksessa. Äitini on joskus kertonut, että hänen syntymäkotinsa on purettu, ja se sijaitsi Uimaharjussa heti sillan jälkeen. Arvioin talon olleen suunnilleen näissä kauniissa maisemissa:

 

Isä on puolestaan kotoisin toiselta puolelta Suomea eli Taivassalosta. Isän syntymäkoti oli helpompi löytää, kun talo on vielä olemassa, ja aika tuttukin lapsuuden kesäpaikkana. Netistä löytyvä maakuntakaava kertoi lisäksi seuraavaa: "Vanhalla kylätontila molemmat kantatalot: Isotalo(ent Storgård) ja Vähätalo(ent Lillgård). Vähätalon päärakennus 1800-l lopulta, Isotalon 1980. Ulkorakennuksia ja vanhaa rakennuskantaa 1800-luvulta 1950-luvulle, mm kansakoulu 1925 ja Kivilä."

Vaikein tehtävä oli vielä edessä: käydä kurkkaamassa omaa syntymäkotia Vantaalla, Jokiniemessä. Se on omista sukuseuduistani muuttunut eniten. Talo on maalaistalo ja ihme kyllä edelleen tallella. Koko muu Jokiniemen ja Tikkurilan seutu on rakennettu täyteen kerrostaloja. Google Mapsilla ei tosin kovin hyvin taloa näy, mutta tunnistin sen sentään erikoisesta, puiden takaa näkyvästä tornista.

Sain tehtyä rentouttavan kotimaanmatkan näin ankean vetisenä tammikuun päivänä netissä. Samalla tuli päivitettyä, mistä oikein on kotoisin. Suosittelen. Hyvä aloituspaikka on esimerkiksi Elävän arkiston Paikkakunnat

ja Google Maps. Aika hyvä puheenaihe perheen ja sukulaisten parissa.Viitaten blogin alkuun, 20 euroa lienee hyvä summa, jotta tarjoilu pelaa.
 

3 kommenttia

Erinomainen lomamatka! "Miksi liikkua ensinkään, kun tuolilla istuen voi tehdä näin suurenmoisia matkoja? Eikö hän ollutkin paraikaa Lontoossa, sikäläisten hajujen, säiden, tapojen, ruokien ja esineiden ympäröimänä? Mitä hän vielä voisi toivoa, ellei uusia pettymyksiä, kuten Hollannissa?" (J-K Huysmans: Vastahankaan, 1884)

Täysin samaa mieltä. Eikä yhtään pestäviä pyykkejä eikä huoltoasemaketjujen tervakahveja :) t. P. Rytsä

Google katukuvat ovat aivan erinomaisia juurien etsintään. Mutsin kanssa löysimme oikean kadunkulman Mikkelistä ja melkein näimme oikean alueen Haapavedellä, ihan ilman matkustusta.

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu