Pe 04.07.2008 @ 14:07admin

Vinkkaa parhaasta Poliisi-TV:stä

"Hyvää iltaa täältä Tampereelta. Tämä on PTV - Poliisi-tv-ohjelma". Näin legendaarinen Poliisi-tv:n äitihahmo ja juontaja aloitti ohjelman vuonna 1985 eli ohjelman syntymävuonna.
 

Poliisi-TV: MicMac-farkkuvarkaus
 
Poliisi-tv kehitettiin  BBC:n CrimeWatch ohjelmaformaatin pohjalta: murhia, etsintäkuulutuksia, kidnappauksia... Voisi sanoa, että Poliisi-TV oli 80-luvun puolivälissä Yleisradion ohjelmissa "Jotain ihan muuta". 
 
Ohjelman perussisältö ei kuitenkaan ollut ainoa syy Poliisi-Tv:n menestykseen. Oman persoonallisen leimansa ohjelmalle antoi sen kehittäjä, juontaja ja tuottaja Raija Pelli.  
 
Raija Pellin kiehtovuus perustui ohjelman ja Pellin ilmeiseen ristiriitaan. Välillä ylitsepursuavankin muodikkaasti pukeutunut Pelli juonsi viekoittelevan viehkeästi tahatontakin camp-huumoria sisältäviä dramatisoituja rikosjuttuja. Tämä uskomaton yhdistelmä puhutteli suomalaisia. Parhaimmillaan Poliisi-TV keräsi  yli miljoona katsojaa.
 
 TV2:lle Raija Pelli oli kuitenkin hankala pala. Poliisi-TV:n oli tarkoitus olla journalistinen asiaohjelma. Raija Pelli ei tähän kaavaan sopinut, joten hän sai lähteä, ensin juontajan ja sittemmin tuottajan paikalta. 
 
Jo nyt voidaan kuitenkin nähdä, että se kiinnostavin Poliisi-TV, Poliisi-TV:n syvä ydin on Pellin-kaudessa. Mitä Poliisi-TV:n jutuista sinä haluaisit nähdä? Anna vihje, niin me tutkimme, onko kyseinen tapaus vielä saatavilla.
 
Seija Aunila, Elävän arkiston vihjetoimittaja
 

Elävän arkiston blogi

18 kommenttia

laittakaa joku "poliisin matkassa"-pätkä elävään arkistoon!

Joo, katsotaan sopivaa poliisin matkassa -pätkää Elävään arkistoon.

Joskus oli (ratkaisematon?) juttu kioskimyyjän murhasta. Sen haluaisin nähdä uudestaan.

laittakaa muutaman vuoden vanha espoon poliisin matkassa pätkä!

Esim. Kirkkonummen kolmoismurhasta oli Poliisi-TVssä dokumenttipätkä, jonka haluaisin nähdä. Olisi kiva, jos myös muita yhä ratkaisemattomattomia rikostarinoita saisi tänne. Voisihan siitä olla hyötyäkin.

Ketä sitä ohjelmaa on juontaneet muutakun Raija Pelli. Ainakin Mape Morottaja? Peitenimi?

Ketä juonsi poliisi-tvtä muutaku Raija Pelli ja milloin? Missä ovat nyt?
Mape Morottajan nimen muistan. Ja kasvoista varmaan tunnistaisin muut.

Poliisi-tv seurasi poliisin työskentelyä Espoossa helmikuussa 2007. Insertissä esiintyi mm. poliisikoira Kamu. Olen tilannut jo ohjelman Tampereelta tänne Elävään arkistoon. Levymusiikki asettaa meille rajoitteita ohjelman julkaisulle mutta, jos tätä rajoitetta ei ole, niin pääset Espoon poliisin matkaan lähipäivinä.

terveisin
Seija

Mape Morottajan oikea nimi on Eija Morottaja. Hän käyttää kuitenkin Mape nimeä. Morottaja on esiintynyt myös kemiläissyntyisessä heavybändi Santa Luciassa. Erikoinen Morottaja nimi on saamelaisia sukunimiä.

Raija Pellin kanssa juontajana oli alkuaikoina Pekka Holopainen. Heidän jälkeensä tuli Teppo Välimäki ja Timot Saari sekä Pietilä. Juontajana on toiminut myös Päivi Storgård sekä pariskunta Piia Pasanen ja Tomi Einonen. Pasanen on nykyisin YLE uutisten toimittaja/uutisankkuri ja Einonen Maikkarin uutisten toimittaja/uutisankkuri. Lisäksi ohjelmaa ovat juontaneet Arttu Nurmi, joka on nykyisin YLEn asiaohjelmien kehitystuottaja ja Minna Salomäenpää. Tällä hetkellä juontajina toimivat Marko Niemi ja Elina Katajamäki. Myös Mape Morottaja on juontanut Polisi-tv:n palauteosiota.

terveisin
Seija

Tapaus on todellakin vielä ratkaisematta. Poliisi-tv:n Marko Niemi kertoo:

Kirkkonummella Volsin kylässä tehtiin raaka kolmoissurma, jossa kuolivat isä Veikko Rytkönen, äiti Berit Andersson ja 3kk ikäinen vauva Jessica Andersson. Surmatyön yhteydessä talosta katosi rahaa, muistivihko sekä rahan säilytykseen tarkoitettu esine. Avopari oli surmattu teräaseella ja vauva oli hukkunut vesisänkyyn.

Tutkinnassa on paljastunut, että surman yhteydessä keittiössä etsittiin jotain, mutta kukaan ei tiedä mitä. Rahan säilytykseen tarkoitettu esine on kirjeteline, joka on edelleen hukassa, kuten myös Veikon muistivihko. Kirjeteline on tehty alumiinisesta U-profiilista, eikä niitä myydä missään, vaan se oli itse tehty. Telineessä ja lompakossa oli yhteensä hieman yli 20 000 markkaa rahaa.

Alkuperäisissä tutkimuksissa kiinnitettiin myös huomiota Veikolle ja Beritille tulleisiin häiriösoittoihin. Epäiltiin, että niillä olisi jotain tekemistä surmien kanssa. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet melko varmasti, ettei soittojen ja surmien välillä ollut yhteyttä.

Teko on tapahtunut mitä ilmeisimmin aamuyöllä, ja itse surmatyössä on käytetty kahta tekovälinettä. Tutkinnallisista syistä poliisi ei kerro, millaiset nuo tekovälineet ovat. Välineillä surmattiin kuitenkin vain Veikko ja Berit: Jessica-vauva kuoli muulla tavalla.

Tekijä tai tekijät pakenivat paikalta metsään, palasivat sieltä jonkin matkan päässä olleelle autolleen ja poistuivat paikalta. Kaikki tiedot heistä Keskusrikospoliisiin.

Julkaisemme tämän insertin Elävään arkistoon. Julkaisemme jatkossa myös muita selvittämättömiä rikoksia. Näin nämä mysteereiksi jääneet tapaukset voivat vielä herättää uusia vinkkijä, jotka parhaimmassa tapauksessa voivat johtaa rikoksen ratkaisuun.

Terveisin
Seija
____________________________________________________

eikös poliisi-tv ollut espoon poliisin matkassa jo aiemmin? myös se pätkä olisi mukava nähdä!

Poliisin matkassa Espoossa ei löytynyt kuin tämä yksi insertti. On mahdollista ja jopa todennäköistä, että jonkin muun nimikkeen alla on liikuttu myös Espoossa.

Jotta saisimme mahdollisimman laajan otannan eri rikoksista, niin olen nyt ottanut työn alle sekä murhia käsittelevän: Ei vanhene koskaan ja Kadonneet-sarjan.

terveisin
Seija

Lisätäänpä yksityisviestillä lähetetty Elävän arkiston lisäystoive myös julkiselle palstalle:

Selvittämättömistä henkirikoksista on jäänyt mieleen mm. tamperelaisen Olli Salon tapaus heinäkuulta 1991. Hyvin erikoislaatuinen tapaus, joka on edelleenkin selvittämättä.

Loppuvuodesta 1989 katosi Lahdessa Vilho Hauhia, joka hyvin todennäköisesti hakattiin hengettömäksi kotonaan huumevelkojen seurauksena. Poliisi-tv:ssa tiedotettiin aiheesta ainakin kesällä 1990.

Näiden suhteen verestäisi mieluusti muistiaan, joten jos ohjelmat ovat saatavilla, laittakaahan Arkistoon katsottaviksi.

Olli Salon tapausta on tosiaan käsitelty Poliisi-tv:ssä kaksikin kertaa. Tähän vuonna 1991 tapahtuneeseen surmtyöhön on haettu lisää vinkkejä myös kymmenen vuotta myöhemmin.

Julkaisemme tämän tapauksen Elävään arkistoon.

terveisin
Seija

Kadonneet-sarjaan julkaisimme eilen 27-vuotiaana kadonneen pienen tytön isän Ismo Kumpulaisen tapauksen.

Katso ohjelma: <a href="http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=103&t=706&a=5963">Kadonneet: Pikataival
</a>

Kellarisurma kehiin. Taitaa olla vieläkin selvittämättä. Tapaus muistaakseni 90-luvun alusta?

Vanhoja surmatapauksia ja pankkiryöstöjä kiitos!

Anonyymi kirjoitti:

Kellarisurma kehiin. Taitaa olla vieläkin selvittämättä. Tapaus muistaakseni 90-luvun alusta?

Joo mäkin haluun entisenä pasilalaisena jotain juttua näistä kolmesta kellarimurhasta joiden tekijää/tekijöitä ei koskaan ole saatu kiinni

EIKS KELLARIMURHA OLLU 80-L ALKUPUOLISKOLLA

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu