Ti 26.02.2008 @ 14:35admin

Mannerheim - miesten mies?

Taiteen entinen eristyneisyys on totisesti murrettu: kansakunta vaihtaa jälleen sujuvasti mielipiteitä taideteoksesta, jota kukaan ei ole nähnyt. Tällä kertaa kyseessä on Marski-nukkeanimaatio.
 
Sotaherroilta ja veteraaneilta on kyselty että no, oliko Mannerheim homo ja pukeutuiko korsettiin, kuten yksi veronmaksajien rahoilla elävä taiteilijanplanttu väittää. Kojo ja Ritva Santavuori eivät ole vielä päässeet ilmaisemaan mielipidettään, ainakaan minun lukemissani lehdissä.
 
Marskin hahmossa on epäilemättä paljon antoisaa ns. camp-tyylin tuntijoille. Camp on alun perin homoseksuelleihin liitetty käsite, jolla on kuvattu teatraalista, yliampuvaa tai naisellista esiintymistyyliä tai asennetta. Ilta-Sanomissa 26.2.2008 Mannerheimin elämää tutkinut kirjailija Veijo Meri kertoo, miten jäyhät suomalaiset vierastivat tsaarinupseerin eksoottisia tapoja. Hänen epäsuomalainen keikarimaisuutensa saattoi vaikuttaa monien silmissä suorastaan naiselliselta. Näytelmäkirjailija Per-Erik Lönnfors - Marskin elämään perehtynyt hänkin - luonnehtii marsalkkaa suorastaan androgyyniksi, sukupuoleltaan epämääräiseksi.
 
Asia on vielä auki (kuten sanottua, iltapäivälehdet eivät ole vielä haastatelleet kaikkia asiantuntijoita) eikä ehkä ihan kohta selviäkään. Veikkailen myös, ettei tuleva nukkeanimaatio edes kovin vakavasti pohdi kysymystä Mannerheimin suuntautumisesta. 
 
Mutta jos pahin tapahtuisi - että Carl-Gustaf osoittautuisi Gay-Gustafiksi - olisiko sitä niin mahdoton kestää? Himmenisivätkö tai ryvettyisivätkö hänen saavutuksensa sen johdosta?
 
Ehkäpä Mannerheimin mahdollinen homouskin voitaisiin kääntää suomalaisuuden suureksi voitoksi. Naispresidentithän alkavat olla jo kulunut ylpeyden aihe, gay-sotapäällikössä sen sijaan löytyisi trendiä yllin kyllin. Eikä Marski olisi huonossa seurassa ollenkaan: Aleksanteri Suurta , Lordi Kitcheneriä ja Arabian Lawrencea pidetään edelleen miesten miehinä, vaikka he olivatkin... niin, miesten miehiä.  
 
Jukka Lindfors, Elävän arkiston toimittaja
 
 

C. G. E. Mannerheim Elävässä arkistossa:
www.yle.fi/elavaarkisto/
 

Elävän arkiston blogiin:
http://blogit.yle.fi/elavaarkisto
 

1 kommentti

Jopa olikin oivasti kiepautettu tuo "miesten mies". Eivätköhän jotkut sotilaat, myös korkea-arvoiset upseerit, ole olleet kaikkina aikoina miesten miehiä, kun kaikissa yhteisöissä tietty osa on suuntautunuyt omaan sukupuoleen. Armeija entisinä aikoina lienee ollut otollinen ympäristö löytää kumppani, oltiinhan siellä pitkiä aikoja. Siviilissä elävät naiset saattoivat olla monille sotilaille hyvinkin vieraita ja outoja olentoja, vaikka useimmat miehet naisten miehiä olivatkin.

Heti ensi kerran nämä "päät pölkylle" -kommentit luettuani ihmettelin kovasti, miten Mannerheimin homous himmentäisi hänen sotilasuraansa, hänen saavutuksiaan siltä, joka niitä kunnioittaa. Tämä on ollut hyvin paljastava episdodi suhtautumisessa homouteen. Paljon on vielä tehtävää.

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu