Pe 15.02.2008 @ 17:14admin

Sain mukin, perkele!

YLE muisti ystävänpäivänä meitä raskaan työn raatajia kauniin sinisillä, hieman tylsähköillä mukeilla. Ai niin, ei se ollutkaan tylsä, kun pohjassa lukee "YLEstä perkele".
 
Lainasana perkele on peräisin balttilaisista kielistä, ja se tarkoittaa kristinuskon paholaista. Uusimmassa raamatun käännöksessä perkele on korvattu sanalla paholainen. Kirkossa onkin käyty keskustelua siitä, voiko pappi käyttää saarnoissaan ja puheissaan kirosanan omaista ilmaisua.
 
 Jone Nikula kuvasi Sanakirja-sarjassa perkele-sanaa hyvin; se on kuin kirveenisku, sillä se asiaa lopulta ratkaistaan. Sitaatti ei varmaa ole aivan oikein, mutta idea lienee kohdallaan.
 
Jone Nikula: Perkele
www.yle.fi/agricola/mediaplayer.php

 
Marjo Matikainen teki perkele-sanasta sen, mitä YLEn mukeissa tarkoitetaan. Kun Marjo huusi ladun vierellä tallustaneille suivaantuneena "havuja... perkele!", niin nyt meillä YLEssä on hyvä työmeininki: YLEstä perkele!
 
Havuja....perkele!:
 www.yle.fi/elavaarkisto/

 
Myös Pelle Miljoonan sanoma työttömyydestä meni aikoinaan perille paremmin, kun se oli varustettu kunnon perkeleellä:
 
Perkele, olen työtön! 
 
 www.yle.fi/elavaarkisto/

 
Nyt  pomo huusi, että töihin, perkele! 
 
Elävän arkiston Paavo
 
Nettiartikkeli: Myrsky kahvikupissa
ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/nettiopas/nettiopas-alasivu/myrsky-kahvikupissa
 
Elävän arkiston blogi:
blogit.yle.fi/elavaarkisto

15 kommenttia

Kannattaa harkita Kenet valitsee henkiseksi johtajakseen. Tällaisella valinnalla tulee olemaan vakavia seurauksia henkilökunnalle ja YLE:lle.

Tää on huippu :)! Kiroilun ystävä aina.

Love,
Kati

aika hyvä, perkele.

Ylessä kouhuu...

Ida

Todella harmi, jos tämä YLEn muki tuottaa mielipahaa tai loukkaa jonkun uskonnollista vakaumusta. En kyllä usko, että idean keksijät ovat niin tarkoittaneet. Suomen kieli on rikas kieli, jota eri ihmiset käyttävät eri tavalla. Ja ainakin vanhemmat sukupolvet ovat tottuneet kiisteltyyn sanaan myös seurakunnissa.

Elävän arkiston Paavo

Heh, meinasi männäviikollakin houst persauksista revetä, kun A-Studio loppui sanoilla "Perskeles, näin se loppui tämäkin".

Tuskin kukaan tuollaista mukia käyttäisi julkisesti. Myös Heikki Salo on aikanaan mainínnut pirut ja perkeleet Miljoonasateen kappaleessa Enkeleitä onko heitä.

Myös toimitusjohtaja Mikael Jungner kommentoi maanantaina henkilökunnalle mukikohua: "Tarkoituksena ei ole ollut loukata kenenkään vakaumusta" .. "Mutta vahvin kirosana, jota itse aion jatkossa käyttää, on herttinakeri", hän lisäsi.

Lopettakaa kiroilu YLEssä ja sivistykää jälleen! Olen saanut paljon sivistystä YLEstä kymmenien vuosien aikana, kiitos siitä! Teillä yleläisillä on edelleen kansansivistystehtävä, olette kansan ISO kynttilä. Meidän vanhempien tehtävänä on kasvattaa nousevaa polvea. Tämä kielenkäytön, moraalin ja kulttuurin rappeuttaminen tekee kasvatustehtävän kertaluokkia vaikeammaksi. Sanoilla on merkitys vielä tälläkin vuosisadalla, älkää raiskatko kieltä pilalle. Jos kiroilet, et ole kohtelias sille, jolle sen sanot. Olette YLEssä liian näkyvällä paikalla, jotta teille voisi antaa luvan käyttää alatyylistä kieltä.

Erittäin hyvin sanottu, ja hyvin perusteltu mielipide. Kiroilu ei omasta mielestänikään ole sopivaa, ei puhuttuna eikä kirjoitettuna. Tässä ilmiössä itseäni ehkä viehätti se yllätyksellisyys.

Mielestäni Yleisradiolla on ja pitää olla se kansansivistyksellinen tehtävä. Siksi kahvimuki herätti ja yllätti sivistystalossa. Lupaan, ettei kiroilu jää miksikään ohjenuoraksi ainakaan omassa toimittajan työssäni. Enkä usko, että jää muillakaan.

Paavo Rytsä, toimittaja, Elävä arkisto

Itse asiassa kuulin kerran eräästä brittitutkimuksesta jonka mukaan työpaikoilla kiroileminen vähentäisi stressiä ja lisäisi ryhmähenkeä. Tietenkin jos ollaan palvelualalla niin ei asiakkaiden kuullen, mutta sillälailla työkavereiden kesken. Eli nyt vaan kahvihuoneeseen ja kunnon perkele ilmoille!

Se on kahvikuppi jossa lukee kirosana ja ainoastaan YLEläiset on YHÄ aivan haltioissaan siitä ja suurinpiirtein huutaa sitä kadulla.

Ehkä kertoo jotain YLEläisten huumorintajuntasosta ehkä ei.

YLEn väki kiteytti työkulttuuriaan, kohu mukista syntyi kyllä muualla.

Paavo Rytsä, Elävän arkiston toimittaja

On se nyt perkele jos perkeleen sanominen loukkaa jotain perkeleen hihhulia. Minua loukkaa ne perkeleen uskovaiset siinä mielessä, että pitävät minua vääräuskoisena ja itseään niin perkeleesti parempina ihmisinä sillä perusteella, että seuraavat niin perkeleen sokeina tarinoita ja käskyjä, jotka perkeleen valtionvalta kirjoitti perkeleen kauan sitten.

Rauhaa perkele!

Tekstisi on osoitus omasta henkisestä maailmastasi.

Itseäni loukkaa suunnattomasti, että vanhojen suomalaisten ja balttialaisten pakanauskontojen jumaluuksia pidetään synonyymeinä jollekkin mitäänsanomattomalle kristilliselle paholaiselle ja sitä myöten kirosanoina.

Kannattaa kaikkien hihhuleiden ottaa ensin asioista selvää ja ruveta vasta sitten julistelemaan suureen ääneen, kun joskus saattaa olla toisten uskonnoista kyse vai oletko juuri SINÄ kenties uskonrasisti?

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu