To 29.05.2008 @ 13:41admin

Lehtikeisarin viimeiset kuvat

Videofilmit lehtikeisari Urpo Lahtisen elämän viimeisiltä viikoilta palauttavat mieliin Lahtisen lehti-imperiumin lippulaivan Hymyn. Lehti tarttui ja tarttuu edelleen sumeilematta ihmisten yksityiselämän paljastuksiin: Mökin akka alastonkuvissa, Miss Pullukka, Irwin Goodmanin raju elämä...  
 

Lehtisensaation uhrit
 
Hymy-lehti sai nimensä Urpo Lahtisen silloisen vaimonsa mukaan. Lahtisen unelmana oli luoda Hymystä Der Spiegelin kaltainen laatulehti. Unelma oli kuitenkin aika kaukana todellisuudesta.
 

Mies Hymyn takana - Urpo Lahtinen
 
Hymy haki ja hakee edelleenkin sensaatioita, groteskeja tarinoita tavallisista ihmisistä ja paljastuksia julkkiksista. Hymyn tavaramerkiksi on noussut julkkisten arkaluontoiset kuvat.  Lehden alastonkuvissa ovat poseeraneet  mm. Marika Fingerroos, Henna Keskinen ja Rachel Kauppila. Erityinen herkkupala lehdelle oli Ilkka Kanervan Johanna Tukiaiselle lähettämät tekstiviestit.   
 

   
Asiaa, ajanvietettä ja sensaatioita
 
Ja juuri tämän takia videot aivohalvauksen saaneesta Urpo Lahtisesta tuntuvat niin rajuilta. Mies joka teki miljoonaomaisuuden sensaatioilla on lopuksi itse kuvissa, joita olemme tottuneet näkemään Hymyn sivuilla. Kuvissa heikkokuntoisen Lahtisen vierellä häärii hänen vaimonsa Maija-Liisa Lahtinen. Maija-Liisa kehottaa Urpoa katsomaan kameraan, koska tilannetta kuvataan.
 
Urpo Lahtinen sairastui vuonna 1991. Samana vuonna hän avioitui Maija-Liisan kanssa. Seuraavana vuonna käynnistyi kiista Urpo Lahtisen miljoonaomaisuudesta. Rahoista taistelivat ex-vaimo Hymy ja Urpon poika Jeppe sekä Maija-Liisa. 
 
Helsingin hovioikeus tuomitsi Maija-Liisa Lahtisen törkeästä kavalluksesta kesäkuussa 2006 kahden vuoden ja kolmen kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Oikeuden mukaan Lahtinen kavalsi varoja miehensä Urpo Lahtisen kuolinpesästä. Urpo Lahtinen kuoli 15. lokakuuta 1994. Maija-Liisa pakoilee tuomiota Keski-Euroopassa.       
 
 
 
Urpo Lahtisen viimeiset vaiheet
 
Seija Aunila
 
blogit.yle.fi/elavaarkisto

3 kommenttia

Annoin jo palautetta Urpo Lahtisen viimeiset vaiheet-artikkelista. Se oli koskettavaa.

A-studion jutun tehnyt Ari Korvola kertoo, että lääkärien lausuntojen mukaan Urpo Lahtinen ei ollut sairastuttuaan oikeustoimikelpoinen. Vaikka Lahtinen ei pystynyt kirjoittamaan ja virkkeetkin olivat vain 2-sanaisia, niin tästäkin huolimatta Lahtisen nimikirjoitus lukee vielä syyskuussa 1994 Art Urpon tilinpäätöksessä Pekka Paavolan vieressä.

Näin Korvola kertaa Maija-Liisa Lahtisen rahojensiirtokuvioita:

"Maija-Liisa Lahtisen haltuunsa saaman 34 miljoonan markan kohtalo meni alunperin niin, että Maija-Liisa Lahtinen selitti Urpon ja Hymyn yhteisten, osittamattoman pesän rahojen menneen erään kyproslaisen yrityksen kanssa tehtyihin sijoituksiin ja huonolla onnella rahat olisi menetetty. Kun poliisitutkinnassa ko. kyproslainen firma ei tiennyt Urpo Lahtisesta mitään saati rahoista, Maija-Liisa Lahtinen muutti kertomustaan: Hän sai Urpo Lahtiselta rahat lahjaksi.
Lahjateorian kumosi oikeus, joka antoi Maija-Liisa Lahtiselle vankeutta kavalluksesta. Päätös on lopullinen."

Lienee perin kyseenalaista julkistaa video kuolemansairaasta miehestä ilman mitään merkittävää syytä. Ainakaan näin tv-luvanmaksajana mitään yleiseltä kannalta merkittävää syytä ei ihan heti tule mieleen.

Mitä tulee Urpo Lahtisen oikeustoimikelpoisuuteen, niin jutun tehnyt toimittaja olisi suhteellisen pienellä vaivannäöllä voinut selvittää, että on olemassa ainakin kahden neurologin lausunnot, joiden mukaan Lahtinen oli oikeustoimikelpoinen myös sairastumisensa jälkeen.

Kaiken kaikkiaan A-studion jutusta jää hyvin tarkoitushakuinen kuva. Onko A-studion tehtävä todellakin ottaa kantta ja yrittää vaikuttaa käynnissä oleviin oikeudenkäynteihin? Jos on, voidaanko enää puhua journalismista? Vähintäänkin asiallista olisi ollut kertoa, mistä videot ovat peräisin ja mitä tarkoitusta varten ne on A-studiolle annettu.

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu