Pe 15.01.2010 @ 15:10Reijo Perälä

Horopään muistisäännöt

Olen jo kahtena aamuna muistanut irrottaa auton lämpöjohdon ennen ajoa.


Kun kahvipannun kyljessä on iso muistilappu, pyyhkimet on nostettu ylös, ratissa on punainen rusetti ja ajo on estetty ratin poikki asetetulla porrasluudalla, olen heti muistanut, että lämpöpistokkeen johto on syytä irrottaa ennen kuin huristaa liikkeelle.


Muistisääntö toimii hyvin. Tosin työkaveri neuvoi, että pitäisiköhän sinun vielä pistää hulmuamaan keltaiset sukkahousut lämmitystolppaan – ikään kuin varmuuden vuoksi.


Viimeistään siitä muistaisi, että auton lämpöjohto on irrotettava pistokkeesta ennen ajoa.

 

Osta oikea auto

Kaikki alkoi siitä, kun hankimme autoomme lohko- ja sisälämmittimet kovien pakkasten pelossa.


Kun laitteet oli asennettu, pidin perheen naisväelle uupumattomasti luentoja siitä, että ”lämpöjohto pitää muistaa irrottaa ennen kuin autolla lähtee tielle”. Oli sitä vaille, etten järjestänyt asiasta tenttejä.


Maanantaina lähdin sitten itse autolla loman jälkeen töihin. Työmatkani suuntautuu Kirkkonummelta Helsingin Pasilaan ruuhkaisen aamuliikenteen joukossa.


Jo aamukahvia juodessa ajattelin, että onpa mukava lähteä liikkeelle lämpimällä autolla, kun auto on lämpöpistokkeessa. Sama ajatus oli vielä autoon mennessä. Lämpimään autoon oli kiva istahtaa ja lumettomia ikkunoita oli soma ihailla.


Runsaan kymmenen kilometrin päässä Kivenlahden sillalla ihmettelin, että mikä perhana auton alla oikein kolisee. Pakko tarkistaa.

Se saakelin lämpöjohto jäi ottamatta irti!


Länsiväylää ajellessa maalailin mielessäni kauhukuvia siitä, mitä on tapahtunut lämpöjohdon toisessa päässä. Lähtiköhän taloyhtiön lämmitystolppakin mukaan? Entä jos se raahautui auton ja johdon mukana Länsiväylälle ja aiheuttaa nyt usean auton ketjukolareita? Ambulanssit ulvovat ja loukkaantuneita kuskataan Jorviin. Jokohan Ylen aikainen kertoo aamulähetyksessään onnettomuuksista?


Mielessäni näin jo Ilta-Sanomien lööpit. Samalla sommittelin jo koskettavia surunvalitteluja lähiomaisille.


Illalla kotiin palatessani naapuri oli vastassa. Päivän aikana hän oli keräillyt lämmitystolpan osia lähitienoilta ison kasan. Tolppa oli onneksi paikoillaan, mutta pistoke ja sähkösysteemit olivat muusina.


Nyt olen liimannut auton kojelautaan myös lämpötolpan korjauslaskun. Ehkä sekin muistuttaisi siitä, että lämpöjohto kannattaa irrottaa aina kun lähtee liikkeelle - ja mieluimmin kummastakin päästä... 

2 kommenttia

Ihanaa, että joku mieshenkilökin tunnustaa lämmitysjohto auton alla iloisesti kalkattaen ajelleensa. Itse korkkasin tolppakaudenkomeasti - vaihde päälle, peruutus ja piuha laakista irti! Selvisin kuitenkin pelkällä uuden johdon hankinnalla. Olen kuullut ikävämmistäkin seuraamuksista - onpa jollakin roihahtanut koko menopeli ilmiliekkeihin kun ovat menneet oikoseen nuo sähköjohdot. Jotakin mikromurtumia niihin tullee, jos niitä oikein äkäisesti venuttelee. Kuulemma. Mutta ehkä liimaan ensi syksynä kylmien tultua otsaani post-it -lapun, että vältyn tältä hässäkältä. Toivossa on hyvä elää...

Nuo pienet keltaiset laput saattavat minut turvallisesti läpi elämän...

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu