To 16.08.2007 @ 15:32admin

Ramppikuume naurattaa

Oiva Lohtander RamppikuumeessaElävän arkiston uumenissa olen saanut tutustua YLEn viihdetarjontaan eri vuosikymmeniltä. Varsinainen löytö on 80-luvun puolivälissä tehty Ramppikuume.
 
Viihdepäällikkö Pentti Järvinen kyseli elokuun alussa Elävän arkiston kuulumisia. Pena kertoi esitelleensä Elävää arkistoa Hämeenlinnassa, ja kuulijoille oli tullut kiire tietokoneilleen, sillä monille palvelun monipuolisuus oli yllätys.
 
Kyselin samalla vihjeitä YLE-viihteen sarjoista, ja sain vinkeiksi Kaikkien hampaissa, Ramppikuumeen ja Akkulaturit.
 
 
Kaikkien hampaissa on hyvä leikkaus TV1:n Teatteritoimituksen historiasta. Sen tuotannosta ovat jääneet elämään etenkin laulut, joista monet ovat yhteiskunnallista musiikkia. Teatterin kriittisyys olikin vahva syy siihen, että instituutio oli usein päättäjien ja katsojienkin hampaissa.
 
Yhteiskunnallisuutta löytyy myös 1985-1986 tehdystä Ramppikuume -sarjasta. Sarjaan tutustuminen on ollut hauska löytoretki 70-luvulla syntyneelle. Laulussa lautetaan "Somertoja, Virtanen" vai onko se "Somerto ja Viinanen"? Jälkimmäinen toki. Eli kyseessä ovat työnantajien STK:n johtaja Pentti Somerto ja SAK:n Pertti Viinanen. Onneksi Elävän arkiston toimitus on täynnä käveleviä tietosanakirjoja, ja harvoin joutuu mitään asiaa selvittämään näiden ovien ulkopuolelta.
 
Ramppikuumeeseen kannattaa tutustua ehdottomasti. Ohjelman ideana on Andre Wickströmin W-tyylissä myöhemmin lanseeraama "tuntia ennen lähetystä kenraaliharjoitus". Eli seurataan työryhmän toimia silloin, kun kaiken pitäisi olla kunnossa. Paino on luonnollisesti sanalla "pitäisi".
 
Seuraavaksi aion tutustua Ritva Valkaman tähdittämään Akkulatureihin. Eli syyskesän pimeneviin iltoihin on luvassa kuolematonta YLE-viihdettä.
 
Viihteen lisäksi Elävään arkistoon on lähiaikoina lisätty mm. MM-kisojen videoita ja Pelle Hermanneja
 
Nautitaan siis kesästä ja nautitaan syksystä, sillä Elävään arkiston on luvassa monenlaista lisäystä.
 
Paavo Rytsä, Elävä arkisto

5 kommenttia

Toivottavasti näemme Elävässä arkistossa Outi Mäenpään Taru Valkeapää-imitaatioita Akkulatureista.

Kiitos vihjeestä, täytyy katsoa, löytyykö nauhoilta kyseinen pätkä. Kaikki Akkulaturit eivät ole tallessa nykyformaateisssa, joten toivoa sopii, että k.o. sketsi löytyisi kuitenkin niistä.

Paavo Rytsä, toimittaja, Elävä arkisto

Pentti Järvinen käsikirjoitti ja ohjasi TV1:lle vuonna 2001 "vappuohjelman" Haluatko ministeriksi? Tässä ohjelmassa esiintyi myös Ritva Valkama ja Outi Mäenpää, heidän lisäksi Jussi Lampi, Ria Kataja, Heikki Nousiainen ja vielä oli joku mies, en muista nimeä.

Ohjelmassa muun muassa Ritva Valkama esitteli mitä kaikkea katsoja saa, kun ostaa digi-tv:n (tämä siis vuonna 2001, nyt ajankohtainen!).

Lisäksi muistan sketsin, jossa Mäenpää haastattelee Valkamaa, jonka lause "Onks Viljoo näkyny?" oli päätynyt televisioon 80-luvulla, ja eikä nainen enää sen jälkeen voinut baarista kysellä miestään enää tuolla lauseella.

Jussi Lampi lauloi "rentusta", joka taisi olla viittaus Irwin Goodmaniin, kun hänestä Koivusalo teki Rentun ruusu elokuvan, siihen aikaan.

Näitäkin jos löytyy, niin Elävään arkistoon vaan :)

Hyviä ideoita, kirjataan ylös ja työlistalle.

Paavo Rytsä, toimittaja, Elävä arkisto

Tuli vielä mieleen 1990-luvulta kaksi TV1:n viihdeohjelmaa: "Kultajukka", myöhemmin nimellä "Kultajukka ja kumppanit". Jukka Puotilan loistavia imitaatioita.

Ja toinen "Rillumarei ja reipasta menoa", jonka tekijätiimissä olivat muuun muassa Mikko Kivinen ja Mari Vainio. Tämä ohjelma aiheutti muistaakseni jonkinlaisen selkkauksen, kun jossain sketsissä lyötiin leikkikoiraa...

Selvittäisitkö josko näitä ohjelmia saa Elävään arkistoon.

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu